Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

12 Απριλίου 1871 - 12 Απριλίου 2011140 χρόνια από την γέννηση του Ιωάννη Μεταξά, 75 από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργός και Εθνικός Κυβερνήτης της Ελλάδος




Στις 13 Απριλίου 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς, ως αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Δεμερτζή, στην οποίαν συμμετείχε ως αρχηγός του κόμματος των Ελευθεροφρόνων,  ανέλαβε να σχηματίσει Κυβέρνηση, μετά τον θάνατο του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Δεμερτζή. Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του ακολούθησε η ψηφοφορία σύμφωνα με το  Σύνταγμα. Η Κυβέρνηση του υπερψηφίστηκε με 240 υπέρ, 16 κατά, 4 λευκά.  

Τα κατωτέρω έντυπα φανερώνουν μερικές πτυχές από την κρατική οργάνωση, και το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε από το 1936 έως το 1941, όταν η Κυβέρνησή της 4ης Αυγούστου λειτουργούσε με 15 Υπουργεία, εκ των οποίων ο ίδιος ο Ιωάννης Μεταξάς διατηρούσε για τον εαυτόν του 5 Υπουργεία με ένα μισθό. Συγχρόνως αποτελούν μαρτυρία του γεγονότος ότι,  ενώ η πολεμική προετοιμασία αποτελούσε την πρώτη μέριμνα παράλληλα η ανάπτυξη του τόπου σε όλους τους τομείς συνεχιζόταν χωρίς διακοπή, εξασφαλίζοντας την ηρεμία και την ευημερία των πολιτών και την ενίσχυση των έργων τους. Παραθέτουμε επίσης σήμερα στα 140 χρόνια από τη γέννησή του μερικά αποσπάσματα από τον τεράστιο πλούτο των γραπτών κειμένων του, που φανερώνουν τον διορατικό άνδρα με την πολιτική και στρατιωτική διάνοια. 

Χάρη στην δική του απόφαση να κυβερνήσει χωρίς τη βοήθεια  του Κοινοβουλίου, όπως άλλωστε του επέτρεπε ο νόμος γνωστός ως «Ιδιώνυμο» του Ε. Βενιζέλου, του 1929, η Κυβέρνηση του λειτούργησε εκείνα τα δύσκολα χρόνια της Ευρωπαϊκής αναταραχής και καταστροφικής σύγκρουσης, με Εθνική Προοπτική και Ελληνική Αξιοπρέπεια. Με Λογική  Οργάνωση και Υπευθυνότητα, με  Γενναιότητα και Πρόνοια, με Ενθουσιασμό και Αλληλεγγύη, με σεβασμό προς τον Πολίτη και την Οικονομία των Εθνικών Πόρων και κυρίως με την οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, εργατών και αγροτών καθώς και την πάνδημη αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς τους.

Πρόνοια υπήρξε εκ μέρους του Ιωάννη Μεταξά ακόμα και για το πολίτευμα που θα διαδεχόταν την 4η Αυγούστου. Με τίτλο το«ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ» έχει μείνει ένα κείμενο που συντάχθηκε με δική του πρωτοβουλία εκ μέρους συνταγματολόγων, όταν οι νίκες του στρατού τον Δεκέμβριο του 1940 προοιώνιζαν ένα αίσιο τέλος του πολέμου. Αποτέλεσμα όλων των κοινωνικών μέτρων που νομοθέτησε ήταν η σύμπνοια και η συνεργασία όλων των Ελλήνων Πολιτών, που στεφάνωσε την ΕΛΛΑΔΑ και τους ΕΛΛΗΝΕΣ με τηΝΙΚΗ και τη ΔΟΞΑ του 1940.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.