Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Οι 7 διαφωνίες κυβέρνησης – τρόικας…



Καταφθάνει σήμερα η τρόικα στην Αθήνα με σοβαρές ενστάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, τα κρατικά ακίνητα, το μέλλον των κρατικών τραπεζών και τα πακέτα μέτρων.
Επτά βασικά σημεία τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και των στελεχών της τρόικας έχουν καταγραφεί στις συζητήσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση, φέρεται να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση γιατί πρέπει να πείσει ότι θα αναστρέψει καθυστερήσεις μηνών και θα λάβει ενδεχομένως πιο πολλά μέτρα από  αυτά που έχει ανακοινώσει ήδη.
Αν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επιτηρητών, θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου αλλά και το διπλωματικό μαραθώνιο επιμήκυνσης του δανείου. Αν όμως υποχωρήσει, λένε αρμόδια στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή πυρετώδη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα, μπορεί να αποτύχει στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από τη Βουλή, ενός σχεδίου  που συναντά ήδη εντονότατες εσωκομματικές αντιδράσεις.
Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη,  έναν χρόνο μετά τη ψήφιση του μνημονίου η περίοδος χάριτος με την τρόικα  φαίνεται να έχει λήξει.  Η κυβέρνηση δέχεται πολύ έντονες πιέσεις για πιο αποφασιστικές κινήσεις στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων, ακόμη και από τα πακέτα 76 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει.
Επτά είναι τα βασικά σημεία αμφισβήτησης: 
* Σχέδιο αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ. Έντονοι ήταν και χθες στο υπουργικό  συμβούλιο οι διαξιφισμοί για το ζήτημα της ΔΕΗ που αποτελεί μία από τις βασικές κινήσεις  για την εύρεση 12- 17 δισ. ευρώ έως το 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2015. 
Η κυβέρνηση οπισθοχώρησε ξανά τις προηγούμενες ημέρες αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο τα 15 δισ. ευρώ είναι δεσμευτικά και όχι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ που θα κριθεί και από την πορεία των αγορών.  Η δημοσιοποίηση της παραπάνω θέσης προκάλεσε νέα… κρίση στη σχέση με τους αξιολογητές. Από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι η διατήρηση του κρατικού ελέγχου που ανακοίνωσε για πολλές ΔΕΚΟ η κυβέρνηση μειώνει δραστικά τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και το όφελος για το χρέος. 
* Αξιοποίηση ακινήτων. Ανησυχία για πιθανές αναβολές προκαλεί η καθυστέρηση στην κοινοποίηση των προτάσεων αξιοποίησης ακινήτων των τραπεζών – συμβούλων που έπρεπε να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, αλλά και η απουσία έσω και μίας επένδυσης που να έχει ξεκινήσει με την διαδικασία Fast Track. 
* Τράπεζες. Έντονη ανησυχία εκφράζεται για τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών. Εκφράζεται η μεγάλη ανάγκη συγχωνεύσεων και εξαγορών που θα ενισχύσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και έντονη κριτική για την κυβερνητική επιμονή  για ισχυρό κρατικό πυλώνα με μερική αξιοποίηση ΑΤΕ και  ΤΤ.
* Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σημάδια κόπωσης παρατηρεί, σύμφωνα με πληροφορίες,  η τρόικα αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Δεν θεωρείται επαρκής η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ καθυστερήσεις καταγράφονται στο ΕΣΠΑ και στις δράσεις τόνωσης του ανταγωνισμού. Εκτιμάται ότι αν δεν γίνει κάτι αυξάνονται οι φόβοι για μεγαλύτερη ύφεση, και τότε τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος θα αυξηθούν.
* Αξία μέτρων 2011. Η κυβέρνηση επιμένει ότι επαρκούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα αξίας  3 δισ. ευρώ αλλά  το ποσό αμφισβητείται για την επάρκειά του λόγω της μεγάλης αναθεώρησης του 2010 και των εξ ίσου σοβαρών αποκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

* Ποια θα είναι τα φετινά μέτρα. Απρόσμενο σύμμαχο στους επιτηρητές βρήκαν τα κυβερνητικά στελέχη που διαφωνούν με την «ρύθμιση» αυθαιρέτων ως βασικό εισπρακτικό  μέτρο του 2011. Διαφωνούν οι «ξένοι» με κάθε προσωρινό μέτρο, και φέρουν προ των πυλών το ενδεχόμενο εξίσωσης της φορολογίας σε πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης αλλά και την εκκίνηση από φέτος των αλλαγών σε μισθολόγιο και κοινωνικά επιδόματα.

* Πακέτο 23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015. Μεγάλες διαφωνίες για την απόδοση των μέτρων εκφράζουν εδώ και καιρό οι εκπρόσωποι της τρόικας, ζητώντας πιο μεγάλες τομές στα κοινωνικά επιδόματα, στις ΔΕΚΟ, στο ασφαλιστικό, στο μισθολόγιο, ακόμη και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Από την άλλη πλευρά οι «κόκκινες» γραμμές των αρμόδιων υπουργών παραμένουν ισχυρές και ακόμη είναι εντελώς αμφίβολο αν θα γίνει αποδεκτή η προσδοκία εύρεσης 12 δισ. ευρώ από τα  μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής ως βασικός τροφοδότης του πακέτου (ο αρχικός στόχος του Μεσοπρόθεσμου ήταν 3,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011- 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.