Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Επαναφέρουν εξοντωτική παρακράτηση φόρου στην Ελλάδα και απαλλάσσουν όσους έχουν την έδρα στο εξωτερικό!


Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εκπλήσσει. Διώχνει τους Έλληνες επιχειρηματίες για να έρθουν οι ξένοι…
Με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου καταργεί την φορολόγηση στην κλίμακα και για τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και επαναφέρουν την παρακράτηση φόρου.
Η μόνη διαφορά με το μέτρο που καταργήθηκε το 2010 είναι ότι τότε η παρακράτηση ήταν 10% και τώρα, εν μέσω ύφεσης, υψηλής ανεργίας και αυξημένου πληθωρισμού που έχουν «γονατίσει» την πραγματική οικονομία και τα λουκέτο στην αγορά, το βάζουν στο 25%! Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής τον κρατάνε στο 40%, ενώ η παρακράτηση ισχύει ΜΟΝΟ για τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας!
Τι γίνεται με τους ξένους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην χώρα μας να επενδύσουν; Απαλλάσσονται από την παρακράτηση… Με άλλα λόγια, το Υπουργείο καλεί ξένους επενδυτές και διώχνει τους εγχώριους. Να το πούμε και διαφορετικά; Προσελκύει εταιρείες και επιχειρηματίες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αποχωρήσουν από τη χώρα (όπως δεκάδες ξένες εταιρείες τους τελευταίους μήνες στο όνομα της «κρίσης») και αποδυναμώνει όσους Έλληνες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα τους, που θεωρείται βέβαιο ότι αν ανοίξουν μια εταιρεία θα προσπαθήσουν να την διατηρήσουν για πάντα, αφού βρίσκονται στον τόπο τους!
Παράδειγμα:
μια εισηγμένη επιχείρηση με κέρδη 100 ευρώ θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 20 ευρώ, και αν διανείμει το σύνολο των καθαρών κερδών της (80 ευρώ) το Δημόσιο θα εισπράξει μέσω της παρακράτηση φόρου 25% άλλα 20 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση για το μέτοχο θα ανέλθει στα 40 ευρώ για κάθε 100 ευρώ κέρδος.
Τι συμπεραίνουμε από αυτό; Όσοι δεν έχουν έδρα σε χώρα της ΕΕ, πολύ απλά θα τη ..μεταφέρουν εκεί, αφού οι φορολογικοί συντελεστές είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ χαμηλότεροι!
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος: Απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου και εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ και έχουν πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής επιχείρησης. Ξέρετε καμία τέτοια; Σας λέει κάτι Deutsche Telekom – OTE; Μήπως πάει να γίνει το ίδιο και με την ΔΕΗ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.