Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

150 εκατομμύρια ευρώ "έφαγε" ο Προβόπουλος από τα Πανεπιστήμια



Η Παιδεία καταρρέει, αλλά αυτό είναι αδιάφορο για όσους θέλουν να σώσουν την χώρα. Ελλείψει προσωπικής τους παιδείας, δεν αντιλαμβάνονται πως μία χώρα χωρίς Παιδεία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της, πόσο δε μάλλον να ανακάμψει από μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται

Σκάνδαλο Τράπεζας της Ελλάδος εις βάρος ΑΕΙ και ΤΕΙ: Τους έκλεψαν 150 εκατ. ευρώ με το "κούρεμα"! 
Με μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας και ομαδικές παραίτησεις απειλούν οι πρόεδροι και οι πρυτανικές αρχές των ανώτερων και ανώτατων επιστημινικών ιδρυμάτων της χώρας, ΤΕΙ και ΑΕΙ, καθώς από το αυθαίρετο και χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους, «κούρεμα», των ομολόγων (στα οποία είχε μετατρέψει τα αποθεματικά τους η Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους) χάνουν 150 εκατομμύρια ευρώ!
Ηδη οι πρόεδροι των ΤΕΙ έλαβαν απόφαση να απέχουν από τα διοικητικά τους καθήκοντα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ζητώντας να αρθεί το «κούρεμα» κατά 68% των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση του PSI.
Σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκριθεί και δεν διασφαλίσει τις ανωτέρω ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργία των ΤΕΙ της χώρας, οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, όπως λένε οι πρόεδροι των ΤΕΙ.
Για το ίδιο θέμα συνεδριάζουν σήμερα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι θεωρούν αυθαίρετες της ενέργειες της ΤτΕ, ζητώντας την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων.
Θύμα του Προβόπουλου και τα Νοσοκομεία
Αν κάποιος σας πρότεινε να επενδύσετε σε ομόλογα που μετά από λίγο θα «κουρεύονταν», και αυτός που σας έκανε την επενδυτική πρόταση γνώριζε ότι θα «κουρεύονταν» επειδή ήταν βασικός διαπραγματευτής για το «κούρεμα», τι θα λέγατε; Θα το θεωρούσατε αξιόπιστο επενδυτικό σύμβουλο; Θα του εμπιστευόσαστε τα λεφτά σας ή θα θεωρούσατε ύποπτο τον ρόλο του;
Αυτό φαίνεται ότι συνέβη με την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έβαλε τα διαθέσιμα κεφάλαια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε ομόλογα που (ήξερε ότι) θα «κουρεύονταν» και επομένως τα ΝΠΔΔ θα έχαναν χρήματα! Το ΤΕΕ, το ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και η Σύνοδος των Πρυτάνεων κατήγγειλαν την ΤτΕ ότι ουσιαστικά διασπάθισε τα χρήματά τους. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και ζητά από τον Λουκά Παπαδήμο να του απαντήσει.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η ΤτΕ από το 1997 μπορεί να επενδύει τα χρήματα των ΝΠΔΔ και των Ασφαλιστικών Ταμείων σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αρκεί «να εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων» τους.

Τι έκανε η ΤτΕ; Το 2012, την ώρα που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα», μετέφερε διαθέσιμα κεφάλαιά τους στο κοινό κεφάλαιο του νόμου 2469/14/3/1997 (ΦΕΚ 38/Α’), τα επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και, στη συνέχεια, τα “κούρεψε”.

Το αποτέλεσμα;

το κατατεθειμένο κεφάλαιο του ΤΕΕ, που μέχρι και τις 9 Μαρτίου 2012 ανερχόταν στα 2.781.569,43 ευρώ, μειώθηκε στις 12 Μαρτίου 2012 στα 850.621,87 ευρώ.

τα διαθέσιμα κεφάλαια του νοσοκομείου “Άγιοι Ανάργυροι” από 1.881.411 ευρώ, μειώθηκαν στα 575.347 ευρώ.

δημιουργήθηκε κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων (στις 22 Μαρτίου).

Και μετά σου λένε προστασία των συμφερόντων του δημοσίου και του δημόσιου χρήματος…
http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.