Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Όλα, θυσία στο βωμό του PSI



Εντάξει, είπαμε να σώσουμε την πατρίδα, όχι όμως και να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας.
Διότι με βάση αυτά που λέει ο κ. Βενιζέλος και τις απειλές του κατά των ασφαλιστικών ταμείων που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο PSI, όσοι δεν θέλουμε το κούρεμα γιατί χάνουμε τις περιουσίες μας και τις ασφαλιστικές εισφορές μας, είμαστε σχεδόν προδότες.
Να συμμετάσχουν οι τράπεζες που τόσα χρόνια κερδοσκόπησαν, να το καταλάβουμε.
Να χάσουν τα διάφορα funds που τζογάρουν να το καταλάβουμε. Ακόμη και τα ταμεία άλλων χωρών να χάσουν το καταλαβαίνουμε αφού όταν αγόραζαν ομόλογα αναλάμβαναν και το αντίστοιχο ρίσκο.
Όμως, γιατί τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που έτσι κι αλλιώς καταρρέουν, να χάσουν τις μισές αποταμιεύσεις τους; Και μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ταμεία δεν αγόρασαν μόνα τους ελληνικά ομόλογα. Τους το επέβαλαν ή έγινε παράνομα μέσω της τράπεζας της Ελλάδος που μετέτρεψε τις αποταμιεύσεις τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.
Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τις απειλές του κ. Βενιζέλου που λέει στους διοικητές των ταμείων να πατήσουν τον όρκο τους και μετά να τρέχουν στα δικαστήρια για απιστία.
Από την άλλη, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τα φυσικά πρόσωπα που είναι ομολογιούχοι,. Περίπου 15.000 Έλληνες που έχουν αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ σε ομόλογα δεν ξέρουν τι θα πρέπει να κάνουν. Ο Βενιζέλος τους είπε γενικά κι αόριστα ότι θα φροντίσει να αποζημιωθούν με κάθε τρόπο, αλλά πρέπει να συμμετάσχουν στο κούρεμα. Κανείς, όμως, δεν τους λέει τι και πώς θα το κάνουν. Τα σενάρια πολλά: Ότι θα αποζημιωθούν με άλλους τίτλους βραχείας διάρκειας ώστε να πάνε να εισπράξουν σε μερικούς μήνες.
Επίσης, ότι θα μπορούσαν να πάρουν μετοχές από τις τράπεζες. Άλλο σενάριο ότι θα αποζημιωθούν όσοι αγόρασαν από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή μόλις έγινε η έκδοση κι επομένως το έκαναν για αποταμιευτικούς λόγους. Λες και αν κάποιος αγόρασε στη δευτερογενή ομόλογα 30.000 ευρώ είναι κερδοσκόπος.
Αλαλούμ λοιπόν με το υπουργείο Οικονομικών να κάνει την πάπια και απλά να περιμένει την ολοκλήρωση του PSI. Υπάρχουν κι εδώ πολλά σενάρια. Μέχρι στιγμής, το IIF έχει συγκεντρώσει ομόλογα αξίας 81 δισ., δηλαδή το 39,3% και μαζί με τις ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία ξεπερνά το 50%. Εκτίμηση όλων είναι ότι θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 75% ώστε να ενεργοποιηθούν τα CACs. Αυτό σημαίνει ότι με τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης κουρεύονται ακόμη κι όσοι δε δέχθηκαν να μπουν στο PSI. Αυτό ισχύει μόνο εφόσον συμμετάσχουν μέχρι το 90% διότι τότε δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CACs, ούτε έχει νόημα άλλωστε.
Η προθεσμία λήγει αύριο στις 12 το βράδυ και όλοι στην κυβέρνηση παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη. Αυτοί, όμως, που βρίσκονται στην ουσία με την πλάτη στον τοίχο είναι τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων που βλέπουν ότι οι περιουσίες τους πήγαν χαμένες. Κι αναρωτιούνται αν πήγαν χαμένες για ένα άδειο πουκάμισο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.