Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών είναι σε τόσο επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα ώστε οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες που εξάγουν τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν μια μεγάλη διατροφική κρίση το επόμενο έτος, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Οι μικρές συγκομιδές σε ΗΠΑ, Ουκρανία και άλλες χώρες φέτος έχουν μειώσει τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1974. Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βιώσει κύματα καύσωνα σε αριθμό ρεκόρ, όπως και ξηρασίες το 2012, κατέχουν πλέον αποθέματα που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά της τάξης του 6,5% του αραβοσίτου που αναμένεται να καταναλωθεί το επόμενο έτος, λέει ο ΟΗΕ.
«Δεν παράγουμε όσα καταναλώνουμε. Αυτός είναι ο λόγος που τελειώνουν τα αποθέματα. Οι προμήθειες πλέον σε όλο τον κόσμο είναι πολύ περιορισμένες και τα αποθέματα βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και δεν αφήνουν περιθώρια για απρόβλεπτα γεγονότα το επόμενο έτος» δήλωσε οΑμπντολρεζά Αμπασιάν, ανώτερος οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Με την κατανάλωση τροφίμων να υπερβαίνει την παραγωγή τα τελευταία έξι από τα 11 χρόνια, τα αποθέματα των χωρών έχουν μειωθεί από 107 ημέρες κατανάλωσης, κατά μέσο όρο, πριν από 10 χρόνια, σε 74 ημέρες σήμερα.
Οι τιμές των βασικών καλλιεργειών, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, βρίσκονται τώρα πολύ κοντά στα επίπεδα που προκάλεσαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε 25 χώρες το 2008. Στοιχεία του FAO που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι 870 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται και η επισιτιστική κρίση αυξάνεται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η παραγωγή σίτου φέτος αναμένεται να είναι κάτω από 5,2% σε σχέση με το 2011, με τις σοδιές από τις περισσότερες άλλες καλλιέργειες, εκτός από το ρύζι, επίσης, να μειώνονται, σημειώνει ο ΟΗΕ.
Τα στοιχεία εμφανίζονται τη στιγμή που ένας από τους κορυφαίους οικολόγους του κόσμου εξέδωσε μια προειδοποίηση, ότι το παγκόσμιο σύστημα εφοδιασμού τροφίμων θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, αφήνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να πεινούν, προκαλώντας εκτεταμένες ταραχές και ρίχνοντας κυβερνήσεις. Σε μια συγκλονιστική νέα εκτίμηση των προοπτικών των επισιτιστικών αναγκών, ο Λέστερ Μπράουν, πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου πολιτικής Earth στην Ουάσιγκτον, λέει ότι το κλίμα δεν είναι πλέον αξιόπιστο και οι απαιτήσεις για τα τρόφιμα αυξάνονται τόσο γρήγορα που μία κατάρρευση είναι αναπόφευκτη, εκτός εάν ληφθεί επείγουσα δράση. «Οι ελλείψεις τροφίμων υπονόμευσαν παλαιότερους πολιτισμούς. Είμαστε στο ίδιο μονοπάτι. Κάθε χώρα υπερασπίζεται πλέον τον εαυτό της. Ο κόσμος ζει χρόνο με το χρόνο», γράφει σε ένα νέο βιβλίο.
Σύμφωνα με τον Μπράουν, είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του συστήματος προσφοράς , με τους κερδοσκόπους να καραδοκούν για να “αρπάξουν” εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια φθηνών γεωργικών εκτάσεων, το διπλασιασμό των διεθνών τιμών των τροφίμων σε μια δεκαετία και τη δραματική μείωση των αποθεμάτων τροφίμων των χωρών. Φέτος, για έκτη φορά σε 11 χρόνια, ο κόσμος θα καταναλώσει περισσότερο φαγητό από ό, τι παράγει, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες τροφίμων χώρες εξαγωγής. Η Oxfam, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τιμή σε πολύ βασικά είδη, όπως το σιτάρι και το ρύζι, μπορεί να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, απειλώντας με καταστροφικές συνέπειες τους φτωχούς ανθρώπους που ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα.
Το 2012, σύμφωνα με τον FAO, οι τιμές των τροφίμων έχουν ήδη πλησιάσει επίπεδα ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί κατά 1,4% το Σεπτέμβριο, μετά από μια αύξηση της τάξης του 6% τον Ιούλιο. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή ανόδου των τιμών των τροφίμων και εξάπλωσης της πείνας. Οι προμήθειες τροφίμων λιγοστεύουν και η γη γίνεται το πιο περιζήτητο εμπόρευμα, καθώς ο κόσμος μετατοπίζεται από την εποχή της αφθονίας των τροφίμων στην έλλειψη», λέει ο Μπράουν. «Η γεωπολιτική των τροφίμων γρήγορα επισκιάζει την γεωπολιτική του πετρελαίου».
Οι προειδοποιήσεις του έρχονται καθώς τα Ηνωμένα Έθνη και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ανέφεραν ότι η υπερβολική ζέστη και ξηρασία στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες χώρες εξαγωγής τροφίμων είχε πλήξει άσχημα τις συγκομιδές και εκτόξευσε τις τιμές. «Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι προσωρινή. Αυτά τα πράγματα θα συμβαίνουν όλη την ώρα. Το κλίμα βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση και δεν υπάρχει “κανονικό” πια. Αρχίζουμε ένα νέο κεφάλαιο. Θα δούμε ταραχές για τα τρόφιμα σε πολλά άλλα μέρη. Οι ένοπλες επιθέσεις δεν είναι πλέον η κύρια απειλή για το μέλλον μας. Οι επιτακτικές απειλές γι’ αυτόν τον αιώνα προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του πληθυσμού, την αυξανόμενη έλλειψη νερού και την αύξηση των τιμών των τροφίμων», λέει ο Μπράουν.
Σχόλιο ιστολογίου: Το ζητούμενο, όμως είναι: Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση όταν γνωρίζει για την επικείμενη διατροφική κρίση; Σε ποιές προετοιμασίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ώστε η κρίση αυτή να μην τσακίσει την έτσι κι αλλιώς εξαθλιωμένη Ελληνική κοινωνία; Έχουν προχωρήσει οι αρμόδιοι φορείς και τα υπουργεία σε ικανή προετοιμασία για την χειρότερη μορφή αυτής της κρίσης, η οποία είναι απολύτως βέβαιο πως θα πλήξει και την Ελλάδα; Ή μήπως η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με την επιβολή φόρων και την είσπραξη ευρώ, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες αποπληρωμής του "χρέους", αγνοώντας τις ρητές εντολές του Συντάγματος μέσω των οποίων η κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί για να εξασφαλίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και ταυτόχρονα την απομάκρυνση οιουδήποτε τύπου απειλής προς την χώρα; Τα ερωτήματα αυτά είναι ρητορικά, αφού όλοι γνωρίζουμε πως αυτοί που κυβερνούν δεν ενδιαφέρονται ούτε για την χώρα, ούτε για τους πολίτες. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διασωθούν οι ίδιοι, από την καταστροφή που οι ίδιοι προκάλεσαν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.