Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Με νέα πρόταση στην Αθήνα ο Νίμιτς για τα Σκόπια

Απόλυτα απομονωμένος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Της Δώρας Αντωνίου


Στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου πρόκειται να επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς για να παρουσιάσει, έπειτα από 3,5 χρόνια, μια νέα πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Χθες, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, έφερε την ηγεσία της ΠΓΔΜ προ των ευθυνών της, ενόψει και της νέας πρωτοβουλίας Νίμιτς.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επιθετική στάση του Σκοπιανού ομολόγου του, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη αποτυχίας της χώρας του να

λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα,
κατηγορώντας την Αθήνα για έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και αθέτηση ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο πρωθυπουργός υπέδειξε την ευθύνη των Σκοπίων για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι στην πορεία αυτή «υπάρχουν δύο κλειδιά. Το ένα το κρατούν τα Σκόπια και το άλλο η Ευρώπη».
Το ξέσπασμα του κ. Γκρούεφσκι, που αποτυπώθηκε σε μια ανορθόγραφη δήλωση προς τον Τύπο που διένειμαν συνεργάτες του, πέρα από τον εκνευρισμό που προκάλεσε η αποτυχία να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες απόλυτα απομονωμένος από τους Ευρωπαίους εταίρους, ως αποτέλεσμα της δουλειάς που προηγήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία και εισέπραξε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του είναι πλέον απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας, την οποία θα αξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνοιξη.

Εντονες πιέσεις
Η πίεση προς την κυβέρνηση της γείτονος αυξάνεται, καθώς και η Ουάσιγκτον, μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να εργασθεί με τους γείτονές της για μια αξιοπρεπή, πρακτική και αμοιβαία αποδεκτή επίλυση των διαφορών το συντομότερο δυνατό, ώστε οι πόρτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ να ανοίξουν.
Ο κ. Νίμιτς, ερχόμενος σε Αθήνα και Σκόπια, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτή ακριβώς την πίεση που συσσωρεύεται προς την πλευρά των Σκοπίων, με την ελπίδα ότι η σκοπιανή πλευρά θα καταστεί περισσότερο παραγωγική στη διαπραγμάτευση, ώστε να καταγραφεί πρόοδος. Αλλωστε, οι ελπίδες της σκοπιανής ηγεσίας ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν υπέρ της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής τους την απόφαση της Χάγης ή ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα βρισκόταν σε θέση αδυναμίας και θα πιεζόταν να υποχωρήσει και να δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., δεν ευοδώθηκαν.
Ο ειδικός μεσολαβητής ελπίζει ότι η αξιολόγηση της παροχής ημερομηνίας χορήγησης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια με βάση την προσπάθεια επίλυσης, διαμορφώνει συνθήκες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευνοϊκά για τη διαπραγματευτική διαδικασία. Η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, τον Ιούλιο του 2009, αφορούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η Αθήνα αναμένει ότι η νέα πρόταση που θα κομίσει ο ειδικός μεσολαβητής δεν θα απέχει πολύ από εκείνη.
Καθημερινή


http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.