Φωτογραφία: EPA
|
Η επίσκεψη του Πρόεδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζιν Πινγκ στη Μόσχα θα εγκαινιάσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Πολλοί εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν ιστορική την προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου συνάντηση της ρωσικής και κινεζικής ηγεσίας. |
Ο Σι Τζιν Πινγκ επέλεξε τη Ρωσία για την πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτό δείχνει την υψηλή εκτίμηση των κινεζο-ρωσικών σχέσεων από μέρους της νέας ηγεσίας της Κίνας. Και η άποψη της Μόσχας γι΄ αυτή την εκτίμηση είναι παρόμοια.
Η Κίνα για δεύτερο συνεχές έτος καθίσταται για τη Ρωσία ο πρώτος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος. Οι αμοιβαίες επενδύσεις αυξάνονται σταθερά, νέα ώθηση δόθηκε στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ταχέως
αναπτύσσεται η διαπεριφερειακή και παραμεθόρια συνεργασία. Στο θέμα αναφέρεται ο εμπειρογνώμονας Αντρέι Βολόντιν:
αναπτύσσεται η διαπεριφερειακή και παραμεθόρια συνεργασία. Στο θέμα αναφέρεται ο εμπειρογνώμονας Αντρέι Βολόντιν:
- Οι διμερείς ρωσο-κινεζικες σχέσεις έφτασαν σε επίπεδο εμπιστευτικής εταιρικής σχέσης. Υπάρχει η επιθυμία κοινής δράσης και όχι μόνο στα πλαίσια των διεθνών πολιτικών θεσμών. Εμείς μπορούμε να τους προτείνουμε συνεργασία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της νανοτεχνολογίας.
Κατα την άποψη των Κινέζων διπλωματών, σήμερα στον κόσμο συντελούνται βαθιές αλλαγές. Σ΄αυτή την κατάσταση η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να αναπτύξουν την αμοιβαία πολιτική υποστήριξη. Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Και οι δυο επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το αδιάλειπτο και τη σταθερότητα της εσωτερικής ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας σε πολλά σημεία συμπίπτουν. Ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντρ Σαλίτσκι δίνει έμφαση στη φόρμουλα «στρατηγική εταιρική σχέση».
- Είναι σημαντικό το ότι είμαστε γείτονες. Η Κίνα υποστηρίζει την πολιτική της καλής γειτονείας. Και από κάποια άποψη διαφέρει από τα παραδοσιακά πρότυπα γεωπολιτικής σκέψης, τα οποία την εποχή τους αναπτύσσονταν στην Ευρώπη και βασίζονται στη φόρμουλα «ο εχθρός του γείτονά μου είναι φίλος μου». Η φόρμουλα καλής γειτονείας της Κίνας είναι διαφορετική: «είναι πιο σημαντικές οι σχέσεις με τον γείτονα, παρά με τον μακρινό εταίρο». Και εμείς έχουμε υιοθετήσει αυτή τη φόρμουλα στην εξωτερική μας πολιτική.
Χωριστό θέμα αποτελεί η εθνική κυριαρχία και ασφάλεια. Κατα την άποψη του Πεκίνου, σ΄αυτό το θέμα η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να παρέχουν η μια στην άλλη σταθερή υποστήριξη. Μεταξύ άλλων μπορεί να διαπιστωθεί η ομοιότητα απόψεων στο πρόβλημα της αντιπυραυλικής άμυνας. Και τα δυο μέρη σκοπεύουν να αναπτύξουν τη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας ως δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια κάποιων σε βάρος της ασφάλειας άλλων.
Είναι προφανές ότι είναι αμοιβαίο το ενδιαφέρον μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου. Υπερβαίνοντας τα προβλήματα, τα οποία για πολλά χρόνια εμπόδιζαν την ανάπτυξη κανονικών σχέσεων, οι ηγέτες της Ρωσίας και της ΛΔΚ τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τον 21ο αιώνα είναι απαραίτητη η στρατηγική σύμπραξη.
http://greek.ruvr.ru/2013_03_20/108523135/
http://greek.ruvr.ru/2013_03_20/108523135/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.