Η Ασπαρτάμη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε χιλιάδες προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Έχει προστεθεί σε όλες τις τσίχλες που λένε επάνω ''χωρίς ζάχαρη'', είναι στους χυμούς, στα επιτραπέζια γλυκαντικά, όπως το Equal και το Nutra Sweet. Βρίσκεται στα δημητριακά, αναψυκτικά, γιαούρτι, μέντες, πολυβιταμίνες, ποτά κρασιού, ακόμη και σε φάρμακα που αγοράζονται χωρίς συνταγή.
Οι τοξικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Ασπαρτάμης συχνά παρουσιάζονται ως μια φάρσα από τη βιομηχανία γλυκαντικών ουσιών. Όμως υπάρχουν πολυάριθμες ανεξάρτητες μελέτες, που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ασπαρτάμη είναι θανατηφόρα.
Τώρα υπάρχει μια σειρά από μελέτες που υποστηρίζουν ότι η Ασπαρτάμη είναι εντελώς ασφαλής και καταναλώσιμη... αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μελετών διεξήχθησαν από... -μαντέψτε- την ίδια τη βιομηχανία Ασπαρτάμης. Στην πραγματικότητα ομάδες από εταιρίες όπως η Monsanto, η J.D Searl και η ISOI κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ασπαρτάμη δεν θέτει κανένα κίνδυνο για την υγεία....
Αλλά αυτό είναι σχεδόν τόσο αξιόπιστο όσο... όταν η Marlboro, η Camel και η Winston ισχυρίστηκαν και απέρριψαν τη σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου...
Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα «ολιγοθερμιδικά» ή «μη θερμιδογόνα» ή «έντονης γλυκύτητας» γλυκαντικά που προστίθενται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά με βάση τη σχετική νομοθεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στα Πρόσθετα Τροφίμων, έχει Κωδικό Αριθμό Ε 951 και η χρήση της ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1333/2008.
Η ασπαρτάμη είναι κατά προσέγγιση 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας, και παρά το ότι αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες και αποδίδει σχεδόν μηδενικές θερμίδες στα τρόφιμα και ροφήματα στα οποία χρησιμοποιείται. Η γεύση της είναι πιο κοντά στο γευστικό προφίλ της ζάχαρης σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά, αλλά συχνά συνδυάζεται με κάποια από αυτά, όπως το ακεσουλφαμικό κάλιο, ώστε να μοιάζει περισσότερο με τη ζάχαρη.
Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 90 χώρες και σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα, μεταξύ των οποίων τσίχλες, καραμέλες, δημητριακά, σιρόπια για καφέ, παγωτά, ανθρακούχα αναψυκτικά, ζελέ χωρίς ζάχαρη, παγωτά και άλλα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, υποκατάστατα γεύματος, μπάρες, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, κ.λπ., αλλά και σε επιτραπέζια υποκατάστατα ζάχαρης και ορισμένα φάρμακα, όπως σιρόπια και καραμέλες για το βήχα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε τρόφιμα και ροφήματα που δεν ζεσταίνονται ή ψήνονται, καθώς με τη θερμότητα χάνει μέρος της γλυκύτητάς της.
Περισσότερα
ΠΙΡίΣΠΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.