Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Πάπυρος με αρχαία κατάρα γραμμένη στα ελληνικά βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ

Πάπυρος με αρχαία κατάρα γραμμένη στα ελληνικά, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ιερουσαλήμ. Ο πάπυρος έχει ηλικία 1.700 ετών και εντοπίστηκε σε μία παλιά Ρωμαϊκή κατοικία.
Οι ανασκαφές γίνονται σε ένα πάρκινγκ στην περιοχή Τζιβάτι, υπό την αιγίδα της υπηρεσίας αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Η Ρωμαϊκή κατοικία που ανακαλύφθηκε εκεί έχει εμβαδόν 2.000 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει δύο μεγάλες αυλές,
ενώ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από μία σειρά σεισμών τον Μάιο του 363 μ.Χ.
Ανάμεσα στα ευρήματα, βρέθηκε και ένα κομμάτι πάπυρου που περιλαμβάνει μία αρχαία κατάρα γραμμένη στα ελληνικά. Στον πάπυρο, μία γυναίκα που υπογράφει ως Κυρίλλα, επικαλείται τα ονόματα έξι θεοτήτων και καταριέται έναν άνδρα ονόματι Λένις, πιθανότατα για μία δικαστική υπόθεση .
«Σφυροκοπώ και χτυπάω δυνατά και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την αντιπολίτευση του Λένις» αναγράφεται σε ένα σημείο του παπύρου. Η Κυρίλλα ζητάει από τους θεούς να εξασφαλίσουν ότι ο Λένις δε θα μπορέσει ποτέ να πει ή να κάνει κάτι εναντίον της και μόνο θα υπακούει πιστά στις εντολές της.
«Για να επιτύχει τον στόχο της η Κυρίλλα συνδυάζει στοιχεία της από τέσσερις θρησκείες», εξηγεί ο Ρόμπερτ Βάλτερ Ντάνιελ από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.«Από τις έξι θεότητες που επικαλείται, οι τέσσερις είναι Έλληνες (Ερμής, Περσεφόνη, Πλούτωνας και Εκάτη ), ο ένας Βαβυλώνιος (Ερέσιγκαλ) και άλλη μία, η Αμπρασάχ, είναι θεότητα των Γνωστικών, μιας θρησκείας που συνδέεται με τον πρώιμο Χριστιανισμό. Επιπλέον , το κείμενο περιέχει μαγικές λέξεις όπως «Iaoth» που έχουν εβραϊκή-Ιουδαϊκή προέλευση.»
«Πιθανότατα ένας επαγγελματίας μάγος δημιούργησε την κατάρα για την Κυρίλλα στα πλαίσια μίας μαγικής ιεροτελεστίας» διευκρινίζει ο Ντάνιελ προσθέτοντας ότι «η σφυρηλάτηση και το κάρφωμα είναι μια μορφή απόκτησης του ελέγχου πάνω στο θύμα, που αναφέρεται συχνά σε μαγικά κείμενα»
Η Κυρίλλα και ο αποδέκτης της κατάρας, ήταν κατά πάσα πιθανότητα Ρωμαίοι της μεσαίας ή της ανώτερης αστικής τάξης, οι οποίοι βρίσκονταν σε νομική διαμάχη, καθώς ο πάπυρος με την κατάρα φέρει ομοιότητες με άλλους που βρέθηκαν στην Κύπρο και είναι γνωστό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις. Επιπλέον, η λέξη «αντιπολίτευση» σε αυτό το κείμενο παραπέμπει σε ένα καθαρά νομικό θέμα.


Πηγή: iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/127542#ixzz2ifZmEBuR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.