Ο Ώρος |
Πέντε αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής των Πτολεμαίων τα οποία είχαν χαθεί κατά την ισλαμική επανάσταση του 2011, εντοπίστηκαν στη Γαλλία.
Τα αντικείμενα τα οποία εξήχθησαν λαθραία από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δημοσίευμα η συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με τα μέλη της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Αίγυπτο καθώς και με το υπουργείο Αρχαιοτήτων έφερε τον εντοπισμό πέντε κλεμμένων ευρημάτων της περιόδου των Πτολεμαίων στη Γαλλία.
Δύο από τα αντικείμενα βρίσκονταν σε αίθουσα δημοπρασίας στην πόλη Τουλούζη, ενώ τα άλλα τρία ήταν σε έκθεση «Antique Bazar» στο Παρίσι.
Ο Αχμέτ Αλί, επικεφαλής του τμήματος περί αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι α αντικείμενα στην Τουλούζη εκλάπησαν από την αποθήκη της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής του Μουσείου του Λούβρου στη Saqqara και περιλαμβάνονται δύο αγάλματα φτιαγμένα από χοντρό χαρτόνι, το ένα απεικονίζει τον τέταρτο υιό του Ήλιου, τον ‘Ωρο’ και το άλλο, την Ισμέτι, με ανθρώπινη μορφή σε μπλε σκηνικό και μια γυναίκα που θρηνεί.
Τα αντικείμενα στο Παρίσι είναι σκαλισμένα σε γυαλί και περιλαμβάνουν ένα κεφάλι, ένα κορμό και ένα χέρι. Έχουν κλαπεί από τις αποθήκες της αρχαιολογικής αποστολής στην ανατολική al Qantara. Τα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν το 2010 στο Τελ ελ Χέιρ στην ανατολική al Qantara.
Ο υπουργός αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι τα αντικείμενα εκλάπησαν από την Αίγυπτο λόγω της ελλιπούς ασφάλειας κατά την ισλαμική επανάσταση. Τα αντικείμενα θα επιστραφούν στην Αίγυπτο και θα εκτεθούν στο Μουσείο της Αιγύπτου στην πλατεία Ταχρίρ.
Ο Αιγύπτιος υπουργός πρόσθεσε ότι το υπουργείο σύντομα θα ανακτήσει από το Λονδίνο ένα αρχαίο αιγυπτιακό φέρετρο, φτιαγμένο από χοντρό χαρτόνι, που είχε κλαπεί και εξαχθεί λαθραία από τη χώρα και τώρα βρίσκεται στα χέρια της ScotlandYard.
--
Τμήμα του πάπυρου του Άνι, χαρακτηρίζεται ως 'Ερμητικό κείμενο' για τη γέννηση των Αιγυπτίων θεών
Ο Ώρος γεννήθηκε από την παρθένο Ίσιδα , σε μια σπηλιά και η γέννησή του ανακοινώθηκε από ένα αστέρι στην Ανατολή στην οποία συνέτρεξαν τρεις σοφοί άνδρες. Ο μύθος υπάρχει στον λεγόμενο «Πάπυρο του Άνι» που γράφηκε 3.000 χρόνια π.Χ.
Πάπυρος Άνι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.