Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Πολωνοί Αρχαιολόγοι :«Ίσως ανακαλύψαμε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου»


Αλεξάνδρεια. 
Μια ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών από το πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας, που διεξάγει έρευνα στην κρύπτη μιας αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας, έχουν αποκαλύψει ένα μαυσωλείο από μάρμαρο και χρυσό, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι o χαμένος τάφος του Αλεξάνδρου Γ  του Μακεδόνα, που έμεινε στην ιστορία ως ο Μέγας Αλέξανδρος. Η περιοχή βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή ως Kom el-Dikka στην καρδιά του κέντρου της πόλης της Αλεξάνδρειας,  μόλις 60 μέτρα μακριά από το τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, όπου σύμφωνα με την αραβική παράδοση βρίσκεται ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη. 


Ένας διάσημος τόπος προσκυνήματος της Αρχαιότητας, ο τάφος είναι κυρίως γνωστός γιατί τον έχουν επισκεφτεί πολλοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες, συμπεριλαμβανομένων τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Γάιο Οκτάβιο, πιο γνωστό ως Αυγούστος. Η τελευταία καταγραμμένη επίσκεψη στον τάφο έγινε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Καρακάλλα σε 215 μ.Χ., λιγότερο από έναν αιώνα πριν εξαφανιστεί από τα ρωμαϊκά αρχεία.

Το μεγάλο μνημείο, είναι ερμητικά κλειστό και κρυμμένο απο τον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ., ενδεχομένως για να προστατεύθει από την χριστιανική καταπίεση και την καταστροφή των παγανιστικών τόπων μετά την αλλαγή της επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όλη η περιοχή μαρτυρά το πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία και αρχιτεκτονικές επιρροές από Ελληνική Αιγυπτιακή, και Περσική προέλευση. Οι επιγραφές, ως επί το πλείστον στα ελληνικά, αλλά συμπεριλαμβάνοντας και μερικά αιγυπτιακά ιερογλυφικά, αναφέρει ότι το Μαυσωλείο είναι αφιερωμένο στον «Βασιλιά των Βασιλέων, και κατακτητή του κόσμου, Αλέξανδρο ".
Μέσα σε αυτό βρέθηκε μία κρυστάλλινη σπασμένη σαρκοφάγος ,που είχε υποστεί βλάβη πιθανόν κατά τη διάρκεια της λεηλασίας που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των πολιτικών αναταραχών που έπληξαν την Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυρηλίου λίγο μετά το 270 Μ.Χ ,και μέσα σε αυτήν 37 οστά ενός ενήλικου άνδρα, τα οποία θα εξεταστούν -μέσω της ανάλυσης με άνθρακα- προκειμένου να διαπιστώθει η ηλικία τους ,καθώς και άλλων δοκιμασιών προκριμένου να καθοριστεί εάν τα οστά θα μπορούσαν να είναι του Μακεδόνα βασιλιά. Εκτός από αυτά, ο τάφος περιέχει ένα μικρό αριθμό των αντικειμένων, ως επί το πλείστον σπασμένα αγγεία, που χρονολογούνται κυρίως από την πτολεμαϊκή και ρωμαϊκή εποχή.

Το Ανώτατο Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων είχε ήδη αναγνωριστεί επίσημα πάνω από 140 ανεπιτυχείς αναζητήσεις για τη θέση  και τελευταία κατοικία του Μέγα Αλεξάνδρου, που χτίστηκε από τον Πτολεμαίο Φιλάδελφος γύρω στο 280 π.Χ.. Πολλές εκπληκτικές θεωρίες είχαν εκπονηθεί από διάφορους ιστορικούς για να εξηγήσει το γεγονός ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές είχαν καταλήξει με άδεια χέρια. Μερικοί ιστορικοί είχαν υποστηρίξει ακόμη και το ενδεχόμενο ότι το σώμα του θα μπορούσε να έχει ακούσια κλαπεί από την Αλεξάνδρεια από ένα ζευγάρι των Βενετών εμπόρων, στη Βενετία, και λανθασμένα μετονομάστηκε και λατρεύτηκε ως το λείψανο του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Βενετία, Ιταλία).

Τα πραγματικά περιστατικά, ωστόσο, φαίνεται να είναι πιο κοντά σε αυτό που είχε επιβεβαιωθεί από πολλούς συγγραφείς της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, όπως ο Πλούταρχος, ο Ιμπν Αμπντ αλ-Hakam, Al-Massoudi και ο Λέων της Αφρικής. 
Οτι το  321 π.Χ., στο δρόμο πρός την Μακεδονία, το σώμα του Αλεξάνδρου έγινε αντικείμενο καπηλείας από τον στρατηγό του, Πτολεμαίο Α Σωτήρ. Ο Πτολεμαίος μετέφερε στη συνέχεια το σώμα του Μέγα Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο, όπου είχε ενταφιαστεί στη Μέμφιδα, το κέντρο της κυβέρνησης του Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο. Στη συνέχεια, στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., το σώμα του Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε από τη Μέμφιδα στην Αλεξάνδρεια, όπου ενταφιάστηκε ξανά.

Μέχρι τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., η τοποθεσία του τάφου ήταν πλέον γνωστή, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν παρά συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με την υπαρξή του.
Αυτή η νέα ανακάλυψη από το πολωνικό Κέντρο θα μπορούσε σίγουρα να είναι ένα από τα πιο σημαντικά που έγινε ποτέ στη χώρα, παρά το ήδη τεράστιο πλούτο των αρχαιολογικών θησαυρών που έχουν αποκαλυφθεί. Το ίδιο το μαυσωλείο είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και δεξιοτεχνίας, και περιέχει πολλές νέες λεπτομέρειες σχετικά με το μεγάλο βασιλιά. Σε περίπτωση που τα οστά αποδειχθεί ότι είναι εκείνα του Αλεξάνδρου, η σημασία αυτού του απίστευτου ευρήματος είναι βέβαιο ότι θα το καθιστά την μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της αρχαιολογίας, αν όχι το μεγαλύτερο.

ΠΗΓΗ http://worldnewsdailyreport.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.