Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Παρόμοια τα ευρήματα στον νεκρό της Αμφίπολης με αυτά της "Σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου".(εικόνες)


Συγκλονιστικά είναι τα νέα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης και θα απασχολήσουν για καιρό, αν όχι για χρόνια, τους αρχαιολόγους.

Ορισμένοι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι τα νέα ιστορικά ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης συνδέονται με την περίφημη «Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.


Σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους, η σαρκοφάγος δεν συνδέεται με τον Μακεδόνα στρατηλάτη αλλά με τον σπουδαίο στρατηγό της Αμφίπολης Λαομέδοντα, ωστόσο η ομοιότητα των ευρημάτων -όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες- είναι απίστευτη.
Τα γυάλινα και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι ολόιδια με τα μοτίβα που κοσμούν τη «Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Πιθανόν να πρόκειται για μια παρόμοια τεχνοτροπία, ωστόσο τα ευρήματα της Αμφίπολης αρχίζουν όλο και περισσότερο να συνδέονται με στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αυτή είναι η λεγόμενη «Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η οποία ανήκει μάλλον στον στρατηγό Λαομέδοντα:

Ποιος ήταν ο Λαομέδων
Ο Λαομέδων της Λέσβου (έζησε από τα παιδικά του χρόνια στην Αμφίπολη, αλλά η καταγωγή του ήταν από τη Μυτιλήνη -και, μάλιστα, είχε και το προσωνύμιο Μυτιληνιός) ήταν διερμηνέας και φρουρός στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Διογένη Λαέρτιο, ο Λαομέδων είχε αρχικά εξοριστεί από τον Φίλιππο Β’ -πατέρα του στρατηλάτη- και επέστρεψε στη Μακεδονία όταν ανέβηκε στον θρόνο ο Μέγας Αλέξανδρος. Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ο Λαομέδων κυβέρνησε μία μικρή σατραπεία στη Συρία. Κατά τη διάρκεια αλληλοεξοντωτικών πολέμων που ξέσπασαν στην αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα. Αργότερα δραπέτευσε στην Καρία, με κάποιους ιστορικούς να πιστεύουν ότι στην Καρία ο Αλκέτας τού προσέφερε την Αμφίπολη!
Συσχέτιση του Λαομέδοντα με το μνημείο του Λέοντος στην Αμφίπολη περιγράφεται και από τον πρώτο ανασκαφέα του χώρου, τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Στο αφιέρωμα-έκδοση του υπουργείου Πολιτισμού «Αμφίπολις», ο Δημήτρης Λαζαρίδης σημειώνει:
«Στην Αμφίπολη εγκαταστάθηκαν οι τρεις πιο αξιόλογοι ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου: ο Νέαρχος που καταγόταν από την Κρήτη, ο Ανδροσθένης από τη Θάσο και ο Λαομέδων από τη Λέσβο.
Ο τελευταίος είναι ο αφοσιωμένος σύντροφος του Αλεξάνδρου, τριήραρχος και διοικητής των αιχμαλώτων αρχικά, σατράπης της Συρίας αργότερα. Στον Λαομέδοντα, πιθανώς, αποδίδεται το μνημείο, και αυτού τη δόξα, την πολεμική αρετή και το θάρρος συμβόλιζε».
 http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.