Κινύρας και Σμύρνα, Αφροδίτη και Άδωνις˙ η αμαρτία γεννά την ομορφιά μα φέρνει πάντα την τιμωρία˙ ο έρωτας παλεύει με τον θάνατο˙ η ζωή πεθαίνει και ανασταίνεται ξανά.
Ο Κινύρας, μυθικός βασιλιάς της Πάφου και Αρχιερέας του Ναού της Αφροδίτης είχε μια κόρη που λεγόταν Σμύρνα. 'Ήταν και αυτή πολύ όμορφη κοπέλα, τόσο που τόλμησε να προκαλέσει τη θεά του Έρωτα, την Αφροδίτη. Η θεά εξοργίστηκε και θέλησε να την εκδικηθεί. Εμφύσησε λοιπόν μέσα της ανίερο πόθο για τον ίδιο της τον πατέρα, τον Κινύρα και, ξέροντας ότι εκείνος ήταν ερωτευμένος με τη θεά, μεταμόρφωσε τη Σμύρνα ώστε να της μοιάζει. Έτσι ο Κινύρας δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει την κόρη του και πλάγιασε μαζί της.
( Ιερό Αφροδίτης στην Παλαίπαφο )
Η Σμύρνα από αυτή τη συνεύρεση έμεινε έγκυος. Όταν ο Κινύρας κατάλαβε τι είχε συμβεί εξοργίστηκε και θέλησε να τιμωρήσει την κόρη του. Την κυνήγησε λοιπόν με ένα σπαθί για να τη σκοτώσει. Όμως την ύστατη στιγμή η Αφροδίτη παρενέβη και πάλι και μεταμόρφωσε την άτυχη κοπέλα στο ομώνυμο ευωδιαστό φυτό. Το σπαθί του Κινύρα πρόλαβε και έκοψε τον κορμό του. Από εκεί ξεπήδησε ένα πανέμορφο μωρό: ο Άδωνις.
( Σμυρτιά, γνωστή και ως Μυρτιά ή Μερσινιά )
Η ομορφιά του μικρού Άδωνι συγκίνησε την Αφροδίτη. Κρυφά από τους άλλους θεούς έβαλε το μωρό μέσα σε μια λάρνακα και το παρέδωσε στην Περσεφόνη, βασίλισσα του Κάτω Κόσμου, για να τον μεγαλώσει. Ο μικρός Άδωνις όμως καθώς μεγάλωνε γινόταν όλο και πιο όμορφος, με αποτέλεσμα η Περσεφόνη να τον ερωτευτεί. Έτσι λοιπόν όταν ήρθε η ώρα να τον επιστρέψει στην Αφροδίτη, αρνήθηκε.
( Αριστερά η θέα Περσεφόνη και δεξιά η θεά Αφροδίτη )
Οι δύο θεές του Έρωτα και του Θανάτου συγκρούστηκαν έντονα για τον όμορφο νέο. Τελικά ζήτησαν από τον πατέρα των Θεών, τον Δία, να λύσει τη διαφωνία τους. Εκείνος αποφάσισε τους τέσσερεις μήνες του χρόνου ο Άδωνις να μένει με την Αφροδίτη, τους άλλους τέσσερεις με την Περσεφόνη και τους τελευταίους τέσσερεις να τους διαθέτει όπως ο ίδιος ήθελε. Επειδή όμως η Αφροδίτη ήταν πιο όμορφη, ο Άδωνις αποφάσισε να μείνει μαζί της. Λέγεται βέβαια πως και εδώ έβαλε το θεϊκό της χέρι η Αφροδίτη, αφού ο Άδωνις την ερωτεύτηκε όταν ήπιε νερό από τη λιμνούλα όπου έκανε εκείνη μπάνιο.
( Λουτρά Αφροδίτης )
Αλλά και η Αφροδίτη τον αγάπησε πολύ. Για χάρη του εγκατέλειψε τον Όλυμπο και κατέβηκε στη γη να ζήσει μαζί του. Αυτό όμως προκάλεσε τη ζήλια του Άρη, του θεού του πολέμου. Έτσι, εκμεταλλεύτηκε την αγάπη του Άδωνι για το κυνήγι και έστειλε έναν άγριο κάπρο να τον σκοτώσει. Όταν η Αφροδίτη έμαθε τι είχε συμβεί έτρεξε να αγκαλιάσει το άψυχο κορμί του αγαπημένου της. Τα δάκρυα που κύλησαν από τα μάτια της έσταξαν στη γη κι έκαναν να βλαστήσουν για πρώτη φορά ανεμώνες, ενώ από το αίμα που έτρεξε από τις πληγές του Άδωνι γεννήθηκαν τα κόκκινα τριαντάφυλλα.
Η Αφροδίτη παρακάλεσε την Περσεφόνη να επιτρέψει στον Άδωνι να ανεβαίνει για λίγο καιρό στη γη για να είναι ξανά μαζί της. Η Περσεφόνη το δέχθηκε και από τότε ο Άδωνις ζει έξι μήνες με την Αφροδίτη πάνω στη γη και τους άλλους έξι μήνες με την Περσεφόνη στον Κάτω Κόσμο. Κάθε χρόνο ο Άδωνις πεθαίνει και ανασταίνεται ξανά.
http://www.bigcyprus.com.cy/el/blog/94-mythoi-tis-kyprou-afroditi-kai-adonis-apo-ta-dakrya-tis-vlastisan-oi-anemones
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.