Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

12. ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΙ  ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ  ΤΗΣ  ΒΟΡΕΙΑΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η.    ΠΡΙΛΑΠΟΣ  Ή  ΠΡΙΛΕΠΗ  Ή  ΠΕΡΛΕΠΕΣ
(ΣΤΑ  ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ  ΠΡΙΛΕΠ)
Η  ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ  ΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΥΒΕΡΡΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΠΙΓΡΑΦΗ  ΣΤΗΝ  ΣΤΥΒΕΡΡΑ  (Σημερινή  Πρίλαπο)
Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ  (ΣΤΥΒΕΡΡΑ,  ΚΕΡΑΜΕΙΑ, ΑΛΚΟΜΕΝΑΙ,  ΚΟΛΟΒΑΙΣΗ,  ΕΦΕΣΙΑ  ΑΡΤΕΜΙΣ  !).  
Η  πόλη   Πρίλαπος βρίσκεται στα βόρεια της κοιλάδας της Πελαγονίας.
 Απέχει 128χλμ από τους  Σκόπους,   44 χλμ από το  Μοναστήρι  και   32χλμ από
το Κρούσεβο.
Ταχυδρομική κάρτα του  Πρίλαπου, 1915
 Ο  Πρίλαπος  χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ πόλης Στύβερρας ή Στύμβαρας,  
μεγάλη  αρχαία  πόλη  της Μακεδονίας.
Η  Στύβερρα, αν και καταστράφηκε συθέμελα από τους Γότθους το 268, παρέμεινε εν μέρει κατοικημένη. Το Βυζάντιο έχασε την πόλη κατά τη Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία, αλλά αργότερα την ανακατέλαβε.

Ο Πύργος με το Ρολόι στην  Πρίλαπο
 Η κεντρική πλατεία του Πρίλεπ είναι η "Αλεξάνδρεια", προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακατασκευή της πλατείας άρχισε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2006.

Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΚΕΡΑΜΕΙΑ
Μια μεγάλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ νεκρόπολη είναι γνωστή στην περιοχή του  Πριλάπου  
και έχουν ανακαλυφθεί λείψανα πολυάριθμων τειχών.
Η εγκατάσταση ήταν πιθανώς η ελληνιστική Κεραμεία, που αναφέρεται   
στην Tabula Peutingeriana (Ceramiae).
Ελληνικά  λείψανα βρίσκονται επίσης κοντά στη μονή Βαρός, χτισμένη στις πλαγιές του λόφου, που κατοικήθηκε αργότερα από μία Βυζαντινή  μεσαιωνική κοινότητα. Ο μεγάλος αριθμός πρώιμων Ελληνικών   νεκρικών μνημείων, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν πρότυπα ανάγλυφα του νεκρού ή του Μακεδόνα  Ιππέα και άλλα γραπτά μνημεία βρίσκονται στην αυλή της εκκλησίας στις νότιες υπώρειες του Βαρός. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα μνημεία χτίστηκαν στους τοίχους της εκκλησίας.
Το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο είναι η αρχαία πόλη  Στύββερα,  στον λόφο Μπέντεμ κοντά στο Τσεπίγοβο, στην κεντρική περιοχή της Πελαγονίας. Από την εποχή των ρωμαιο-μακεδονικών πολέμων η πόλη ήταν γνωστή ως η βάση από την οποία ο βασιλέας Περσέας της Μακεδονίας εκκίνησε την εκστρατεία του.

Η  ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ  ΑΛΚΟΜΕΝΑΙ
Σημαντική θέση, επίσης στην περιοχή είναι η Μπέλα Κρκβα, 6χλμ δυτικά της Στύβερρας, όπου βρισκόταν πιθανώς η πόλη Αλκομεναί.   Ήταν φρούριο των Μακεδόνων βασιλέων μετά την ανοικοδόμησή του στη ρωμαϊκή περίοδο σε ένα πέρασμα που οδηγούσε από την Πελαγονία στην Ιλλυρία. Μέρος του τείχους, μια πύλη, και λίγα κτίσματα της ρωμαϊκής περιόδου αποκαλύφθηκαν μετά τις ανασκαφές, ενώ τα πρόσφατα ευρήματα βρίσκονται στο Μουσείο της  Πριλάπου.

Η ΠΟΛΗ ΚΟΛΟΒΑΙΣΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΕΣΙΑΣ  ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ  
Ένα άλλο μνημείο, η μονή Τρέσκαβετς είναι κτισμένη κατά τον 12ο αιώνα στα βουνά, περίπου 10 χλμ βόρεια της  Πριλάπου ,  σε υψίπεδο 1100 μέτρων.
 Η μονή έχει τοιχογραφίες από τον 14ο και 15ο αι. και είναι πιθανώς κτισμένη στη θέση μιας πρώην Ελληνορωμαϊκής πόλης,  της   Κολοβαίση.
Το όνομα της πρώην πόλης υπάρχει σε μία επιγραφή σχετική με την τοπική λατρεία της Εφεσίας Αρτέμιδας. Η επιγραφή επαναχρησιμοποιήθηκε ως βάση στήριξης σταυρού στην κορυφή  ενός τρούλου εκκλησίας.
Άλλες επιγραφές στο Τρέσκαβετς περιλαμβάνουν αρκετά ΕΛΛΗΝΙΚΑ   αναθήματα στον Απόλλωνα κατά τον 1ο αι. Το αρχαίοι κτήριο χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες  και αργότερα από τους Ελληνοβυζαντινούς.
Νέα στοιχεία της αρχαιολογικής σκαπάνης έρχονται στο φως, τα οποία προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα και γκρεμίζουν, την σλαβική προπαγάνδα περί ξεχωριστού " Μακεδονικού Έθνους και διαφορετικότητας Μακεδόνων" και των υπολοίπων Ελλήνων.

 Μνημείο με διακοσμημένο δάπεδο ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Στύβερρα, στην περιοχή Πρίλαπος (στα βουλγαρικά = Πρίλεπ) στο σημερινό κράτος των Σκοπίων. Πρόκειται για το χώρο που καθώς φαίνεται φιλοξενούσε το δημαρχείο της αρχαίας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  πόλης Στύβερρα, η οποία ανήκε στην Δευρίοπο (αναφέρεται από τον Στράβωνα ως πόλη της Παιονίας). Η σημαντικότατη αρχαιολογική ανακάλυψη, περιλαμβάνει κίονες με ελληνικές επιγραφές, μεταξύ των οποίων μία στην οποία αναγράφονται οι λέξεις «Δήμου Στύβερρα», πιθανώς αφιέρωμα κάποιου πολίτη προς το Δήμο.

Στον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρισκόταν η αρχαία ελληνική πόλη, βρέθηκε και άγαλμα της Θεάς Νίκης, αποδεικνύοντας ακόμη πιο ξεκάθαρα την ελληνικότητα των εδαφών τα οποία σήμερα κατέχονται από σλαβικούς πληθυσμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Στύβερρα λεηλατήθηκαν κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα από τους Γότθους, ενώ οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει στην περιοχή πλήθος αγαλμάτων, ελληνικών  επιγραφών και κοσμημάτων, γεγονός που καταδεικνύει την αξία της πόλης κατά την  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ  ΣΤΗΝ  ΣΤΥΒΕΡΡΑ
 (Σημερινή   Πρίλαπο)
Η αρχαιολογική αυτή ανακάλυψη, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της ελληνικότητας της Βόρειας  Μακεδονίας, για την οποία βεβαίως το κράτος των νεο-γραικύλων προφανώς ουδόλως ενδιαφέρεται.
Οι επιγραφές στην ελληνική γλώσσα σφραγίζουν την εθνική και ιστορική καταβολή  αυτών  των  ιερών  Μακεδονικών  χωμάτων.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Διαβάστε επίσης:

ΟΙ  ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ  ΠΟΛΕΙΣ  ΤΗΣ  ΒΟΡΕΙΑΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Έλληνες του Μοναστηρίου (Βιτώλειον–Μπιτόλια)
H  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ  
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ  ΤΟ  1873 - 1874 Α' Μέρος Β' ΜέροςΓ' Μέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.