Εσωτερικό του ναού του Διονύσου, Μπάαλμπεκ, Συρία - Frederic Edwin Church - 1868 |
13+1 πίνακες ζωγραφικής με θέμα την εξωτική ομορφιά της Συρίας.
Στο σημείο που συναντιούνται τρεις ήπειροι, η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική βρίσκεται μια φυσική πύλη προς τη Μέση Ανατολή, η αριστοκρατική Συρία, μια χώρα - σύμβολο της αφετηρίας των πολιτισμών.
Στα βάθη των αιώνων διέσχισαν τη Συρία ένα πλήθος αρχέγονων λαών, Ασσύριοι, Σουμέριοι, Φοίνικες, Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι, βρίσκοντας εδώ πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν τον πολιτισμό τους και να επεκταθούν στα βάθη της Ανατολής.
Ένα πολυτάραχο παρελθόν στιγμάτισε την ιστορία της Συρίας, που, μετά από αμέτρητες εχθρικές εισβολές και άγριους πολέμους, διαμόρφωσε σιγά σιγά τη σημερινή της μορφή, ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μνημείων, που αναδεικνύουν την πολυσχιδή προσωπικότητα της γοητευτικής αυτής χώρας.
Η λαμπερή Δαμασκός, χτισμένη μέσα σε μια όαση, κερδίζει τις εντυπώσεις με το επιβλητικό της τείχος με τις 7 πύλες και όλη την Παλιά της Πόλη.
Στο εσωτερικό της χώρας το κλίμα γίνεται στεπώδες και ερημικό. Στη Μεγάλη Έρημο της Συρίας, όταν κατά την άνοιξη βρέξει, σκεπάζονται οι εκτάσεις της από διάφορα φυτά.
Στα παράλια της χώρας το κλίμα είναι μεσογειακό, αλλά με πολύ θερμά και ξηρά καλοκαίρια. Πάντως το κλίμα στα παράλια είναι ευνοϊκότερο για τη διαβίωση των ανθρώπων και την ανάπτυξη της γεωργίας.
Ο φοβερός Σιμούν (δηλητηριώδης άνεμος), ο ολέθριος και καυτερός άνεμος που πνέει και εξουσιάζει τη Σαχάρα με τις ανεμοθύελλες και ανεμοστροβίλους του είναι ο “κακός δαίμονας” που κυβερνά απόλυτα και καθορίζει τη μοίρα των τοπικών πληθυσμών. Eμφανίζεται πρώτα σαν ένα μαύρο πυκνό σύννεφο και μπορεί να θάψει στην άμμο ολόκληρα καραβάνια (Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.