Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ


  
      Γη και ύδωρ προσφέρουν στους Έλληνες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, του Ντουμπάι και του Αμπού Ντάμπι,  που εκτός από τον μηνιαίο μισθό, που μπορεί να φτάσει και τα 15.000 ευρώ τον μήνα (!), δίνουν και ένα δελεαστικό πακέτο παροχών: επιπλωμένο σπίτι, αυτοκίνητο και επίδομα εκπαίδευσης παιδιών!
Μόνο τους τελευταίους μήνες 25 γιατροί έχουν πετάξει από την Αθήνα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με σκοπό να... τρίψουν το λυχνάρι του Αλαντίν για να εκπληρώσει τις ευχές τους το Τζίνι, ενώ αναμένεται να φύγει ένα... καραβάνι 100 γιατρών για τα επτά ιδιωτικά νοσοκομεία που βρίσκονται μόνο στην ίδια πόλη.


Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος  Αθηνών (ΙΣΑ) έχει κάνει τις πρώτες συζητήσεις με κορυφαίο εκπρόσωπο ιατρικού ομίλου στην Τζέντα, ενώ τις ερχόμενες δύο εβδομάδες ο ΙΣΑ αναμένεται να συναντηθεί με άλλα δύο στελέχη ιατρικών ομίλων άλλων περιοχών, όπως είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Πατούλης.

«Το ενδιαφέρον των Ελλήνων γιατρών γι' αυτές τις χώρες είναι πολύ μεγάλο. Πλέον όσοι συνάδελφοι έχουν αποφασίσει να μεταναστεύσουν εξαιτίας της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας δεν κοιτούν μόνο στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, όπου οι μισθοί κυμαίνονται από 3.700 έως 8.500 ευρώ μεικτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.


Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των Αράβων για τους Ελληνες γιατρούς έχει αναζωπυρωθεί, όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης, μετά την επιτυχή διαχείριση του κρούσματος με Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), δηλαδή του Ελληνα ασθενούς από το Κατάρ που ήρθε στη χώρα μας πριν από 15 μέρες. Βέβαια οι Αραβες έχουν θέσει κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την πρόσληψη Ελλήνων λειτουργών του Ιπποκράτη, όπως να έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητά τους τα τελευταία δύο χρόνια και να γνωρίζουν άπταιστα αγγλικά. Εννοείται ότι όσοι γνωρίζουν αραβικά έχουν ήδη ένα προβάδισμα, καθώς επίσης και όσοι αντέχουν στις... κόκκινες θερμοκρασίες της Σαουδικής Αραβίας!


Οι ειδικότητες

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται για όλες τις ειδικότητες ιατρών, όπως οφθαλμιάτρους, καρδιολόγους, παθολόγους, αναισθησιολόγους, ωστόσο κάποιες ειδικότητες είναι πιο περιζήτητες. Ειδικότερα, στην κορυφή της λίστας με τις χρυσές ειδικότητες είναι οι γυναίκες γυναικολόγοι και δερματολόγοι, οι οποίες χρυσοπληρώνονται. Οπως τόνισε ο κ. Πατούλης, «οι Αραβες δίνουν 15.000 ευρώ τον μήνα για τις γιατρίνες μας!  Οπως γνωρίζετε, σε αυτές τις χώρες υπάρχουν πολύ αυστηροί περιορισμοί και λόγω θρησκείας και, φυσικά, το τελευταίο που επιθυμούν οι Αραβες είναι ο γυναικολόγος της γυναίκας τους να είναι άνδρας».


Αδρά όμως πληρώνουν και τις άλλες ειδικότητες. Συγκεκριμένα, όσοι γιατροί έχουν συμπληρώσει από δύο έως έξι χρόνια ειδικότητας πληρώνονται από 6.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν πάνω από έξι χρόνια ο μισθός είναι πάνω 10.000 συν τα μπόνους, «για παράδειγμα, όταν κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις», όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.


Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι ένας γιατρούς του ΕΣΥ στην Ελλάδα, με ανάλογη ή ακόμα μεγαλύτερη πείρα, αμείβεται με 1.200-1.300 τον μήνα, ενώ οι διευθυντές μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 2.500 ευρώ.


Σπίτι, Ι.Χ. και επίδομα για τα παιδιά

Το πακέτο των παροχών που προσφέρουν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι... μοναδικό. Οι γιατροί δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το ενοίκιο, αφού τους παρέχονται επιπλωμένο σπίτι, αλλά και αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ασφαλιστική κάλυψη ιατρικών λαθών, μισός μισθός ετησίως ως μπόνους, ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους και επίδομα εκπαίδευσης τέκνων.

Ο ΙΣΑ έχει συνεχώς επικοινωνία με τους 25 γιατρούς που έχουν ήδη μεταναστεύσει στη Σαουδική Αραβία, ενώ στα τέλη Μαΐου αναμένεται να συναντηθεί και με κυβερνητικά στελέχη για να έχει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι όλες αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν. « Για να μην έχουμε εκπλήξεις και να εφαρμοστούν στην πράξη οι δεσμεύσεις τους, θα ακολουθήσουμε το ίδιο σύστημα που έχουμε εφαρμόσει και στη Γερμανία, όπου τα μέλη μας είναι ικανοποιημένα. Δηλαδή θα μιλήσουμε με κυβερνητικά στελέχη και θα ζητήσουμε γραπτές εγγυήσεις για όσα δεσμεύονται ότι θα πράξουν στις συμβάσεις που θα υπογράψουν οι συνάδελφοί μας, που μπορεί να είναι ενός ή δύο χρόνων και να ανανεώνονται» είπε ο κ. Πατούλης, συμπληρώνοντας ότι σε αυτές τις χώρες το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικό.


Εξαγωγή «μυαλών» λόγω ανεργίας! 10.125 μέλη του ΙΣΑ είναι χωρίς δουλειά

Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε «αιμοδότη» υψηλού επιστημονικού προσωπικού πολλών χωρών, μόνο που τώρα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η εξαγωγή «εγκεφάλων» έχει αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ένας στους τρεις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολούμενος, ενώ τέσσερις στους πέντε νέους άνεργους λειτουργούς του Ιπποκράτη μεταναστεύουν στο εξωτερικό.


Ειδικότερα πέρυσι η ανεργία και η υποαπασχόληση άγγιξε το 37,5% του ιατρικού δυναμικού της Αθήνας, αφού οι νέοι γιατροί έβρισκαν και εξακολουθούν και σήμερα να βρίσκουν όλες τις πόρτες κλειστές. Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 27.000 εγγραμμένων μελών του ΙΣΑ οι άνεργοι είναι 10.125.


Να σημειωθεί ότι το 2007 οι εξειδικευμένοι γιατροί στο λεκανοπέδιο που αναζητούσαν δουλειά ήταν 592, ενώ το 2012, στην καρδιά της κρίσης, έφτασαν τους 1.191, δηλαδή μέσα σε μία πενταετία οι άνεργοι περίπου διπλασιάστηκαν.


Παράλληλα, το ποσοστό του υψηλότατου εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που φεύγει στο εξωτερικό πενταπλασιάστηκε! Δηλαδή ενώ το 2007 οι εξειδικευμένοι γιατροί που έφυγαν ήταν 292, το 2012 ήταν 1.166!
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που από τις πρώτες κινήσεις του ΙΣΑ ήταν να αδελφοποιηθεί με τον Ιατρικό Σύλλογο Βερολίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2013, στην πρωτεύουσα της Γερμανίας ήταν εγγεγραμμένοι 128 Ελληνες, από τους οποίους οι 23 εγκαταστάθηκαν τον Ιανουάριο του 2011, αφού δηλαδή είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με τον Γιώργο Πατούλη, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής σε πόλεις της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, που χρειάζονται συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, ώστε να γίνεται γρήγορα αλλά και εύκολα η εύρεση εργασίας των Ελλήνων που επιθυμούν.-



ZΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.