Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

«ΟΙ ΜΕΝ ΑΝΔΡΕΣ ΓΕΓΟΝΑΣΙ ΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΟΙ ΔΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΔΡΕΣ». ΟΙ ΔΥΟ ΡΩΣΙΔΕΣ



«Αν θέλετε να μάθετε τι θα συμβεί στην Αμερική, θα πρέπει να μιλήσετε με τους Εβραίους!», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.   Το καλύτερο πρότυπο για τη μέτρηση του πολιτικού τοπίου της Αμερικής είναι η εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης.


Αρτεμισία Α΄

Στα 480 π.Χ. υπό την ηγεσία του νεαρού τότε Πέρση Βασιλιά Ξέρξη του Α΄ ένας μεγάλος όγκος περσικών δυνάμεων που ετοιμαζόταν πυρετωδώς επί 4 έτη ξεκινά με προορισμό την κυρίως Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στα χρόνια αυτά τύραννος της Αλικαρνασσού γίνεται μετά το θάνατο του συζύγου της η Αρτεμισία η Α΄ κόρη του Λύγδαμι. Πρόκειται για μια ισχυρή ιστορική φυσιογνωμία. Θαρραλέα, ατρόμητη, δικαίωνε με την τολμηρή ιδιοσυγκρασία της την καταγωγή της από τον πολεμοχαρή Κάρα και την Κρητικιά μάνα. Στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας πολέμησε με γενναιότητα στο πλευρό του βασιλιά των Περσών. Είχε υπό τις διαταγές της το πιο άρτια εξοπλισμένο τμήμα του περσικού στόλου αποτελούμενο από 5 πλοία. Ειδικά στην ναυμαχία της Σαλαμίνας επέδειξε τόσο μεγάλη επιδεξιότητα, θάρρος και μεγαλοφυΐα ώστε ο Ξέρξης που παρακολουθούσε την ναυμαχία από το βουνό, να πει την περίφημη εκείνη φράση: «Οι μεν άνδρες γεγόνασί μοι γυναίκες, οι δε γυναίκες άνδρες». Με απερίγραπτη έκπληξη οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα πλέον καίρια χτυπήματα του Περσικού στόλου προέρχονται από το πλοίο που βρίσκεται υπό τις διαταγές μιας γυναίκας. Έτσι προσφέρουν μεγάλη χρηματική αμοιβή σε εκείνο που θα την κατεδίωκε και θα την παρέδιδε ζωντανή. Η Αρτεμισία όμως ξεφεύγει με ένα έξυπνο τέχνασμα. Επιτιθέμενη σε ένα πλοίο που άνηκε όχι στον Ελληνικό στόλο αλλά στον περσικό. Ήταν μια Καρική Τριήρης την οποία τελικά βύθισε και στην οποία επέβαινε ο Δαμασίθυμος, βασιλιάς των Καλυνδέων. Μέσα στην σύγχυση ο Αμεινίας που την καταδίωκε θεώρησε ότι πρόκειται για περσικό πλοίο που λιποτάχτησε και έτσι εκείνη βρήκε την ευκαιρία να δραπετεύσει. Μετά την ναυμαχία θεωρείται ότι επηρέασε τον Πέρση μονάρχη στην απόφασή του να μην διακινδυνεύσει εκ νέου συμπλοκή με τους Έλληνες. Όταν επέστρεψε στη χώρα της, ο Ξέρξης την τίμησε περισσότερο από όλους απονέμοντας της ιδιαίτερα προνόμια. Από την ιστορία της ισχυρής αυτής γυναίκας της Καρίας δεν σώζεται τίποτε άλλο από μια αμφιλεγόμενη αφήγηση που αφορά τον θάνατό της και η οποία παραδίδει ότι αυτοκτόνησε σε μεγάλη ηλικία όταν κάποιος νέος από την Άβυδο δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η εξουσία της Αρτεμισίας εκτεινόταν και πέραν των τειχών της Αλικαρνασσού. Στη γειτονική περιφέρεια υπήρχαν αρκετές πόλεις που ανήκαν στους Λέλεγες και θεωρούνταν αυτόνομες ως τα χρόνια του Μαυσώλου.


Η Αρτεμισία είναι κυρίως γνωστή για τον ρόλο της στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ.   Πριν την ναυμαχία, συγκλήθηκε συνέδριο από τον Ξέρξη, όπου όλοι, πλην της Αρτεμισίας, συμφώνησαν στην διεξαγωγή ναυμαχίας στην Σαλαμίνα.  Όταν ο Μαρδόνιος της απηύθυνε τον λόγο, η Αρτεμισία είχε δηλώσει τα εξής:

εἰπεῖν μοι πρὸς βασιλέα, Μαρδόνιε, ὡς ἐγὼ τάδε λέγω, οὔτε κακίστη γενομένη ἐν τῇσι ναυμαχίῃσι τῇσι πρὸς Εὐβοίῃ οὔτε ἐλάχιστα ἀποδεξαμένη. δέσποτα, τὴν δὲ ἐοῦσαν γνώμην με δίκαιον ἐστὶ ἀποδείκνυσθαι, τὰ τυγχάνω φρονέουσα ἄριστα ἐς πρήγματα τὰ σά. καὶ τοι τάδε λέγω, φείδεο τῶν νεῶν μηδὲ ναυμαχίην ποιέο. οἱ γὰρ ἄνδρες τῶν σῶν ἀνδρῶν κρέσσονες τοσοῦτο εἰσὶ κατὰ θάλασσαν ὅσον ἄνδρες γυναικῶν. τί δὲ πάντως δέει σε ναυμαχίῃσι ἀνακινδυνεύειν; οὐκ ἔχεις μὲν τὰς Ἀθήνας, τῶν περ εἵνεκα ὁρμήθης στρατεύεσθαι, ἔχεις δὲ τὴν ἄλλην Ἑλλάδα ; ἐμποδὼν δέ τοι ἵσταται οὐδείς· οἳ δέ τοι ἀντέστησαν, ἀπήλλαξαν οὕτω ὡς κείνους ἔπρεπε. τῇ δὲ ἐγὼ δοκέω ἀποβήσεσθαι τὰ τῶν ἀντιπολέμων πρήγματα, τοῦτο φράσω. ἢν μὲν μὴ ἐπειχθῇς ναυμαχίην ποιεύμενος, ἀλλὰ τὰς νέας αὐτοῦ ἔχῃς πρὸς γῇ μένων ἢ καὶ προβαίνων ἐς τὴν Πελοπόννησον, εὐπετέως τοι δέσποτα χωρήσει τὰ νοέων ἐλήλυθας. οὐ γὰρ οἷοί τε πολλὸν χρόνον εἰσί τοι ἀντέχειν οἱ Ἕλληνες, ἀλλὰ σφέας διασκεδᾷς, κατὰ πόλις δὲ ἕκαστοι φεύξονται. οὔτε γὰρ σῖτος πάρα σφι ἐν τῇ νήσῳ ταύτῃ, ὡς ἐγὼ πυνθάνομαι, οὔτε αὐτοὺς οἰκός, ἢν σὺ ἐπὶ τὴν Πελοπόννησον ἐλαύνῃς τὸν πεζὸν στρατόν, ἀτρεμιεῖν τοὺς ἐκεῖθεν αὐτῶν ἥκοντας, οὐδέ σφι μελήσει πρὸ τῶν Ἀθηνέων ναυμαχέειν. ἢν δὲ αὐτίκα ἐπειχθῇς ναυμαχῆσαι, δειμαίνω μὴ ὁ ναυτικὸς στρατὸς κακωθεὶς τὸν πεζὸν προσδηλήσηται. πρὸς δὲ, ὦ βασιλεῦ, καὶ τόδε ἐς θυμὸν βάλευ, ὡς τοῖσι μὲν χρηστοῖσι τῶν ἀνθρώπων κακοὶ δοῦλοι φιλέουσι γίνεσθαι, τοῖσι δὲ κακοῖσι χρηστοί. σοὶ δὲ ἐόντι ἀρίστῳ ἀνδρῶν πάντων κακοὶ δοῦλοι εἰσί, οἳ ἐν συμμάχων λόγῳ λέγονται εἶναι ἐόντες Αἰγύπτιοί τε καὶ Κύπριοι καὶ Κίλικες καὶ Πάμφυλοι, τῶν ὄφελος ἐστὶ οὐδέν

Μετάφραση:

 Πες στον βασιλιά από εμένα, Μαρδόνιε, αυτή είναι η απάντηση που λαμβάνει από αυτή που δεν ήταν ούτε η πιο δειλή ούτε η πιο αδύναμη στις ναυμαχίες στην Εύβοια. Δεσπότα, είναι σωστό για μένα να σου πω την γνώμη μου, καθώς σκέφτομαι τι είναι καλύτερο για σένα. Αυτή είναι η συμβουλή μου για σένα: μην δώσεις μάχη στην θάλασσα. Οι άνδρες τους είναι ανώτεροι από τους δικούς μας στην θάλασσα όπως οι άνδρες είναι ανώτεροι των γυναικών. Γιατί πρέπει να διατρέχεις τον κίνδυνο των ναυτικών δράσεων; Δεν κατέλαβες την Αθήνα, η οποία ήταν στόχος της εκστρατείας, δεν κατέλαβες την υπόλοιπη Ελλάδα; Κανένας δεν σε εμποδίζει. Θα πρέπει να σου εξηγήσω πως νομίζει ότι θα διάγει ο εχθρός. Αν δεν επιτεθείς αλλά κρατήσεις τον στόλο στην ακτή, ή αν επιτεθείς στην Πελοπόννησο, δεσπότα, θα πετύχεις τους στόχους σου χωρίς κόπο. Οι Έλληνες, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να σου αντισταθούν άλλο, θα σκορπιστούν και θα υποχωρήσουν, κατά πόλη. Δεν έχουν προμήθειες σε αυτό το νησί, όπως με πληροφόρησαν, ούτε το θεωρούν οίκο τους. Αν στείλεις στρατό στην Πελοπόννησο, οι Πελοποννήσιοι δεν θα μείνουν ήσυχοι ούτε θα πολεμήσουν σε ναυμαχία για την Αθήνα. Αν όμως αποφασίσεις να δώσεις ναυμαχία, φοβάμαι ότι ο στόλος σου θα καταστραφεί. Άκου και αυτό βασιλιά. Οι καλοί άνδρες έχουν συνήθως κακούς δούλους ενώ οι κακοί άνδρες έχουν καλούς δούλους. Εσύ, ως ο πιο άριστος άνδρας στον κόσμο, έχεις κακούς δούλους. Κανένας από αυτούς τους Αιγύπτιους, τους Κύπριους, τους Κίλικες και τους Πάμφυλους, οι οποίοι λένε ότι είναι σύμμαχοι, δεν θα μας ωφελήσει.

Μετά την ναυμαχία, ο Ξέρξης είχε πει στον Μαρδόνιο ότι θέλει να αποφασίσει τι έπρεπε να κάνει. Είχε συγκληθεί συνέδριο, αλλά ο Ξέρξης θέλησε να ρωτήσει την Αρτεμισία, η οποία ήταν η μόνη που τον συμβούλευσε να μην επιτεθεί στους Έλληνες στην Σαλαμίνα. Ο Ξέρξης της είπε ότι ο Μαρδόνιος τον συμβούλευσε να μείνει και να επιτεθεί στην Πελοπόννησο, ή να τον αφήσει να διαλέξει 300.000 άνδρες και να καταλάβει την Ελλάδα για τον βασιλιά.

Η Αρτεμισία του είχε απαντήσει, δίνοντας τα πιο κάτω επιχειρήματα:

βασιλεῦ, χαλεπὸν μὲν ἐστὶ συμβουλευομένῳ τυχεῖν τὰ ἄριστα εἴπασαν, ἐπὶ μέντοι τοῖσι κατήκουσι πρήγμασι δοκέει μοι αὐτὸν μέν σε ἀπελαύνειν ὀπίσω, Μαρδόνιον δέ, εἰ ἐθέλει τε καὶ ὑποδέκεται ταῦτα ποιήσειν, αὐτοῦ καταλιπεῖν σὺν τοῖσι ἐθέλει. τοῦτο μὲν γὰρ ἢν καταστρέψηται τὰ φησὶ θέλειν καί οἱ προχωρήσῃ τὰ νοέων λέγει, σὸν τὸ ἔργον ὦ δέσποτα γίνεται· οἱ γὰρ σοὶ δοῦλοι κατεργάσαντο. τοῦτο δὲ ἢν τὰ ἐναντία τῆς Μαρδονίου γνώμης γένηται, οὐδεμία συμφορὴ μεγάλη ἔσται σέο τε περιεόντος καὶ ἐκείνων τῶν πρηγμάτων περὶ οἶκον τὸν σόν· ἢν γὰρ σύ τε περιῇς καὶ οἶκος ὁ σός, πολλοὺς πολλάκις ἀγῶνας δραμέονται περὶ σφέων αὐτῶν οἱ Ἕλληνες. Μαρδονίου δέ, ἤν τι πάθῃ, λόγος οὐδεὶς γίνεται, οὐδέ τι νικῶντες οἱ Ἕλληνες νικῶσι, δοῦλον σὸν ἀπολέσαντες· σὺ δέ, τῶν εἵνεκα τὸν στόλον ἐποιήσαο, πυρώσας τὰς Ἀθήνας ἀπελᾷς



Μετάφραση:

βασιλιά, είναι δύσκολο να σε συμβουλεύσω τι είναι καλύτερο για σένα. Πιστεύω ότι πρέπει να πάρεις τον στρατό και να επιστρέψεις πίσω, και ο Μαρδόνιος να μείνει εδώ με τις δυνάμεις που θέλει. Αν ο Μαρδόνιος πετύχει αυτό που λέει ότι μπορεί να κάνει, τότε η νίκη θα θεωρείται δική σου. Αν όμως ο Μαρδόνιος αποτύχει, δεν θα είναι μεγάλη συμφορά, καθώς εσύ και οι οίκος σου θα επιζήσετε. Αν εσύ και ο οίκος σου επιζήσουν, οι Έλληνες θα πρέπει να δώσουν πολλούς αγώνες για να επιβιώσουν. Δεν θα γίνει κανένας λόγος αν ο Μαρδόνιος υποστεί λίγα πάθη, καθώς οι Έλληνες δεν θα πετύχουν πραγματική νίκη αν νικήσουν τον δούλο σου - ενώ εσύ, θα επιστρέψεις έχοντας κάψει την Αθήνα, το αντικείμενο της εκστρατείας σου.

Αυτή την φορά, ο Ξέρξης υπάκουσε στην συμβουλή της Αρτεμισίας, και την έστειλε μαζί με τα παιδιά του στην Έφεσο, καθώς είχε πάρει μαζί του στην εκστρατεία τους νόθους γιούς του.


«Αν θέλετε να μάθετε τι θα συμβεί στην Αμερική, θα πρέπει να μιλήσετε με τους Εβραίους!», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.   Το καλύτερο πρότυπο για τη μέτρηση του πολιτικού τοπίου της Αμερικής είναι η εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης.


Η  ΤΑΤΙΑΝΑ  ΓΚΡΑΤΣΕΦ,  ΤΟΥ  ΡΩΣΙΚΟΥ  ΓΕΝΙΚΟΥ  ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ  ΔΗΛΩΣΕ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ  ΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ  ΡΟΤΣΙΛΝΤ


Η  Τατιάνα  Γκράτσεφ  (Tatiana Grachev), επικεφαλής της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:


«Το είδωλο των Ρότσιλντ ήταν πάντα το χρυσό μοσχάρι, το οποίο λάτρευαν ως θρησκεία . Με την βοήθεια του χρήματος και με δωροδοκίες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πολλές κυβερνήσεις και έχουν καταλάβει τη πολιτική εξουσία. Αυτό τον στόχο έχουν κυνηγήσει από αιώνες χρησιμοποιώντας τις καταστρεπτικές μεθόδους τους, και συνδυάζοντάς τες σε μια μεγάλη στρατηγική της οποίας ο χρονικός σχηματισμός αναδύεται από τον καιρό της ίδρυσης της φατρίας. Το 1815, οι πέντε αδελφοί Rothschild εργάστηκαν σκληρά για να προμηθεύσουν με χρυσό τον στρατό του Wellington(διαμέσου του Nathan στην Αγγλία) και του Ναπολέοντα(διαμέσου του Jacob στην Γαλλία) και ξεκίνησαν την πολιτική της ενίσχυσης και των δύο πλευρών στον πόλεμο.

Αυτό επαναλήφθηκε σε κάθε πόλεμο, ακόμα και στον αμερικανικό Εμφύλιο, όπου και χρηματοδότησαν ταυτόχρονα και τον Στρατό του Νότου όπως και εκείνου του Βορά.

Στην  κομμουνιστική  επανάσταση  του  1917  και  τον ρωσικό Εμφύλιο που  επακολούθησε   χρηματοδότησαν τους  κομμουνιστές  και  τους  
αντικομμουνιστές, όπως και τον Β' ΠΠ, όταν χρηματοδότησαν τον Α.Χίτλερ αλλά και τον αντιναζιστικό συνασπισμό».



Η  ΜΑΡΙΑ  ΖΑΧΑΡΟΒΑ  ΤΟΥ  ΡΩΣΙΚΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Αν θέλετε να μάθετε τι θα συμβεί στην Αμερική, θα πρέπει να μιλήσετε με τους Εβραίους!», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών  (Κόκκινος  Ουρανός,  21.11.2016)

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, υπονοεί ότι οι αμερικάνικες εκλογές επηρεάστηκαν από μία «εβραϊκή συνωμοσία».  


Η Zakharova είπε ότι είχε σχηματίσει αυτή την εντύπωση κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης μιας ρωσικής αντιπροσωπείας το Σεπτέμβριο.


Μετά την δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ξέσπασε διαμάχη στη Μόσχα, σύμφωνα με το BBC.


Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε μία ρωσική τηλεοπτική εκπομπή, η Μαρία Ζαχάροβα χαριτολογώντας είπε ότι το καλύτερο πρότυπο για τη μέτρηση του πολιτικού τοπίου της Αμερικής είναι η εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης.


"Αν θέλετε να μάθετε τι θα συμβεί στην Αμερική, σε ποιον χρειάζεται να μιλήσετε; Θα πρέπει να μιλήσετε με τους Εβραίους, φυσικά. Είναι αυτονόητο", είπε.


Τότε, το ακροατήριο που βρισκόταν στο στούντιο ξέσπασε σε δυνατά χειροκροτήματα, σύμφωνα με το BBC.


Η Zakharova πρόσθεσε ότι είχε διαμορφώσει αυτόν τον ισχυρισμό κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης μιας ρωσικής αντιπροσωπείας το Σεπτέμβριο.


"Έχω πολλούς φίλους και γνωστούς εκεί, και φυσικά ενδιαφερόμουν να μάθω: πώς πάνε οι εκλογές, ποιες είναι οι προσδοκίες του αμερικανικού λαού;"

Η Ρωσίδα αξιωματούχος τότε προσπάθησε να μιμηθεί μια εβραϊκή προφορά και είπε ότι οι Ρωσο-Εβραίοι της είχαν πει:.. «Marochka, κατάλαβε αυτό - θα κάνουμε δωρεές στην Κλίντον, φυσικά, αλλά θα δώσουμε στους Ρεπουμπλικάνους δύο φορές αυτό το ποσό». 

Ήταν αρκετό. Για μένα η εικόνα ήταν σαφής", προσθέτοντας ότι "αν θέλετε να ξέρετε για το μέλλον, μην διαβάζετε τις μεγάλες εφημερίδες -. Οι άνθρωποί μας στο Brighton [Beach] (περιοχή στη Ν. Υόρκη που ζουν πολλοί Ρωσο-Εβραίοι) θα σας πουν τα πάντα".

Σε απάντηση, πολλές πολιτικές προσωπικότητες βγήκαν ενάντια στις δηλώσεις της Zakharova, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου δημοσιογράφου και ακτιβιστή κατά του Πούτιν Roman Dobrokhotov, ο οποίος έγραψε στο Twitter (στα ρωσικά), ότι η εκπρόσωπος «εξήγησε τη νίκη Trump ως μια εβραϊκή συνωμοσία», ανέφερε το BBC .


Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Μάικλ Μακφόλ, έγραψε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, "Πω πω. Και αυτή είναι η γυναίκα που μου ασκεί κριτική για το ότι δεν είμαι διπλωμάτης".


Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ για ένα «κατάφωρα αντισημιτικό» tweet που ανέβασε, όπου υπήρχε η ίδια και μια εικόνα που έμοιαζε με το αστέρι του Δαβίδ και στοίβες χρημάτων.


Ο Trump, ο γαμπρός του οποίου Jared Kushner είναι Εβραίος, απέρριψε την κατηγορία ως "γελοία".

Μια δημοσκόπηση από την αμερικανική μη κερδοσκοπική ‘J Street’ έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές.


Μετά τη νίκη Τραμπ πάντως, η Μαρία Ζαχάροβα είχε  πει  πως «πλέον οι αμερικανορωσικές σχέσεις φαίνεται ότι εισέρχονται σε ένα νέο κανάλι» και ότι «είναι διάχυτη η αισιοδοξία στην Μόσχα ότι με τον Τραμπ και την ομάδα του μπορούμε να μιλήσουμε και να έχουμε ειλικρινή συνεργασία, αν το επιθυμούν και αυτοί».-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.