Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ο Έντι Ράμα και η ελληνική καταγωγή του

Σας παρουσιάζουμε το γενεαλογικό δέντρο του νέου πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, εστιάζοντας σε όχι και τόσο γνωστά στοιχεία. Ένα απ' αυτά είναι η καταγωγή της μητέρας του απο το Βούνο της Χιμάρας καθώς και η ενεργή συμμετοχή της οικογένειάς του στην κυβέρνηση του Χότζα.

Ο πατέρας του Έντι, είναι  ο  Κριστάκ Ράμα  (Χρηστάκης  Ράμας)  με καταγωγή από  την  Βορειοηπειρωτική  πόλη  Δυρράχιο  (Δύο  ράχες,  αρχαία  Ελληνική  πόλη  Επίδαμνος).  Ήταν γλύπτης στο επάγγελμα. Οι συγχωριανοί του τον θεωρούσαν βλάχο -  τσίντσαρο,  δηλαδή  Έλληνα. Ήταν μέλος του κοινοβουλίου του Χότζα.

Μητέρα του  Έντι  Ράμα  είναι η Ανέτα Κολέκα απ' το Βορειοηπειρωτικό  χωριό Βούνο της Χιμάρας, με σπουδές ιατρικής στην Πολωνία. Πατέρας της  Ανέτας  Κολέκα  ήταν ο  Έλληνας  Βορειοηπειρώτης  Πέτρος Κολέκας, πολιτικός μηχανικός με σπουδές στην Φλωρεντία. Αδερφός του Πέτρου ήταν ο Σπύρος Κολέκας, επίσης πολιτικός μηχανικός με σπουδές στην Ιταλία, όπου διετέλεσε υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης του 1942 και μετέπειτα, υπουργός του Χότζα για πολλά χρόνια. Το γένος της μάνας του Πέτρου και Σπύρου Κολέκα (προγιαγιάς του Έντι) είναι Νούση. Αδέρφια του πατέρα της είναι ο Γκόγκος και ο Κοσμάς Νούσης. Ο πρώτος δολοφονήθηκε από  φανατικούς Αλβανούς,  λόγω  της  Ελληνικής  καταγωγής  του  και ο δεύτερος ήταν επί χρόνια πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα.


Η πρώτη γυναίκα του Έντι ήταν η ηθοποιός Ματίλντα Μακότσι απ' της Δρυμάδες της Χιμάρας με την οποία έκανε έναν γιο και τον ονόμασαν Γρηγόρη (Grigor). Το παιδί και η πρώην σύζυγός του ζούσαν για αρκετά χρόνια στην Ελλάδα αλλά τελικά επέστρεψαν στην Αλβανία.

Η νυν σύζυγος του Έντι Ράμα, είναι η παιδαγωγός Λίντα Μπάσα με την οποία γνωρίστηκε λόγο της στενής φιλίας των παιδιών τους Γρηγόρη Ράμα και Ρέα Μπάσα όπου ήταν και συμμαθητές.

  Το  Αρχαίο  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  Αμφιθέατρο του Δυρραχίου  (αρχαία  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  πόλη  ΕΠΙΔΑΜΝΟΣ). 
ΤΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΔΥΡΡΑΧΙΟ,  Η  ΕΠΙΔΑΜΝΟΣ
Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από Ελληνες αποίκους, από την Κόρινθο και την Κέρκυρα με το όνομα Επίδαμνος
Kατοικείται συνεχώς επί 2.700 χρόνια και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Βορείου  Ηπείρου.  Τις προηγούμενες δεκαετίες, το αλβανικό όνομα της πόλης, Durrës (Durrësi), σταδιακά αντικατέστησε την ευρύτατα διαδεδομένη χρήση της ιταλικής ονομασίας Durazzo. Η πόλη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και κατοπινά, ήταν γνωστή ως Επίδαμνος   [ΕΤΥΜΟΛ. < επί + -δαμνὀς (< δάμνημι «δαμάζω»). Σταδιακά υπερίσχυσε η νέα ονομασία της -Δυρράχιον. Μετονομάσθηκε, συγκεκριμένα, μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση επειδή η λατινική επιρροή μετέβαλε σε δυσοίωνο το αρχαιοελληνικό όνομά της.Στα λατινικά το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας παρέπεμπε στο επίθετο damno που σήμαινε καταραμένο και καταδικασμένο σε θάνατο .H προέλευση της λέξης Dyrrachium που δόθηκε από τους Ρωμαίους προέρχεται από την σύνθεση των Ελληνικών λέξεων δυσ- 'δύσκολη' και ῥαχία=ράχες=όρη όπου πιθανόν αναφέρεται στους επιβλητικούς απόκρημνους βράχους κοντά στην πόλη και στο ομώνυμο μικρό χωριό που υπήρχε εκεί.
Αν και τα σωζώμενα ερείπια είναι ελάχιστα, η πόλη ιδρύθηκε με το όνομα Επίδαμνος το 627 π.Χ. από Κερκυραίους αποικιστές και λίγους Κορίνθιους, στην αρχαία περιοχή της Ιλλυρίας. Η γύρω περιοχή της Επιδάμνου ονομαζόταν Επιδαμνεία. Η γεωγραφική της θέση ήταν πάρα πολύ προνομιακή, καθώς διέθετε φυσικό βραχώδες λιμάνι, το οποίο περιστοιχιζόταν από έλη της ενδοχώρας και ψηλά απότομα βράχια στην παραθαλάσσια πλευρά, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολη την επίθεση από θαλάσσης ή από την ξηρά.
Η Επίδαμνος ήταν γνωστή ως μία πολιτικά ανεπτυγμένη κοινωνία, κάνοντας το μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη να επαινέσει το πολιτικό της σύστημα, για τον έλεγχο του εμπορίου μεταξύ των Ελλήνων αποίκων και του τοπικού πληθυσμού. Ωστόσο, η Κόρινθος και η Κέρκυρα φιλονικούσαν για το ποια θα είναι η μητρόπολις της πόλης με αποτέλεσμα να επισπεύσουν με τις ενέργειές τους τον Πελοποννησιακό Πόλεμο το 431 π.Χ. Συγκεκριμένα, οι δημοκρατικοί της Επιδάμνου ανέτρεψαν το ολιγαρχικό καθεστώς της πόλης το 434 π.Χ. και εγκαθίδρυσαν δημοκρατία. Οταν όμως στη συνέχεια πολιορκήθηκαν από τους εκδιωχθέντες αριστοκράτες και τους ντόπιους συμμάχους τους από την ενδοχώρα, ζήτησαν τη βοήθεια της Κέρκυρας. Εκείνη αρνήθηκε και τότε οι Επιδάμνιοι ζήτησαν τη βοήθεια της Κορίνθου, που ήταν μητρόπολη της Κέρκυρας και τρόπον τινά και δική τους. Η Κόρινθος ανταποκρίθηκε πρόθυμα παρότι ήταν αριστοκρατική στο καθεστώς και οι Επιδάμνιοι είχαν πλέον δημοκρατικό πολίτευμα. Οι πολιτικές διαφορές απέκτησαν δευτερεύουσα σημασία, γιατί έκρινε ορθό, ως μητρόπολη, αλλά και συμφέρον, ως εμπορική πόλη, να στείλει εκεί ενισχύσεις και μάλιστα ακόμα και νέους αποίκους. Η Κέρκυρα αντέδρασε σε αυτή την προοπτική γιατί η συμμαχία Επιδάμνου και Κορίνθου θα υποσκέλιζε τις δικές τους εμπορικές δραστηριότητες και επέμεινε ότι η τύχη της Επιδάμνου ήταν "εσωτερική" της υπόθεση. Οταν διαπίστωσε ότι η Κόρινθος προετοιμάζει μεγάλο στρατό και στόλο με τη βοήθεια και άλλων ελληνικών πόλεων, ζήτησε και έλαβε τη βοήθεια των Αθηναίων. Οι δημοκρατικοί Επιδάμνιοι ηττήθηκαν και νίκησαν οι Κερκυραίοι που απεκατέστησαν το αριστοκρατικό πολίτευμα.
Η Επίδαμνος καταλήφθηκε από το Γλαυκία, Ιλλυριό βασιλιά, το 312 π.Χ. με τη βοήθεια της τοπικής Ελληνικής ολιγαρχίας. Αργότερα η Βασίλισσα Τεύτα, της επίσης Ιλλυρικής φυλής των Αρδιαίων, επιτέθηκε στην Επίδαμνο αλλά αποχώρησε όταν, την ίδια χρονιά (229 π.Χ.) έφτασαν οι Ρωμαίοι και έδιωξαν την Ιλλυρική φρουρά από την πόλη, εντάσσοντάς τη στη συνέχεια στο προτεκτοράτο τους. Οι Ρωμαίοι αντικατέστησαν την κυβέρνηση της Τεύτας με εκείνη του Δημήτριου εκ Φάρου, ενός από τους στρατηγούς της. Αυτός έχασε το βασίλειό του, περιλαμβανομένης της Επιδάμνου, το 219 π.Χ. από τους Ρωμαίους, κατά το Δεύτερο Ιλλυρικό Πόλεμο. Στον Τρίτο Ιλλυρικό Πόλεμο η Επίδαμνος δέχθηκε την επίθεση του Γέντιου, που όμως ηττήθηκε από τους Ρωμαίους.
Για τον Κάτουλλο η πόλη ήταν Durrachium Hadriae tabernam, "η ταβέρνα της Αδριατικής", ένας από τους σταθμούς των Ρωμαίων που ανέπλεαν την Αδριατική, όπως και για τον ίδιο το 56 π.Χ.-
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

  

3 σχόλια:

  1. ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΛΑΔΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A. O Ράμα έχει αποθησαυρίσει ένα καθαρό ποσό 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πλούτη του Ράμα είναι κατατεθειμένα σε διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς του οικογενειακού του κύκλου και στενών συνεργατών
    Άρθρο του αμερικανού δημοσιογράφου Πήτερ Τέϊς, ο οποίος ειναι ερευνητής και γνώστης της αλβανικής γλώσσας.
    Η Αλβανία Υπό τον Ζυγό των Ανερχόμενων Πλουτοκρατών
    Peter Tase, Eurasia Review, 11-12-16
    Το νέο έτος θα φέρει εκλογές στην Αλβανία και στον λαό της.
    Στο μεταξύ ο κ. ΄Εντι Ράμα και οι έμπιστοί του διέθεσαν μεγάλα κονδύλια σε πρόγραμμα για να βολέψουν πλουσιοπάροχα πολυάριθμο προσωπικό στο Γραφείο του Πρωθυπουργού δαπάναις των Αλβανών φορολογουμένων.
    Το 2017, τελευταίο χρόνο της πρωθυπουργικής θητείας του, ο κ. Ράμμα και οι εταίροι του αναμένεται να συνεχίσουν να διάγουν ένα βίο χλιδής (στην Αλβανία και στο εξωτερικό), ενώ οι συμπατριώτες τους ζουν υπό τις χειρότερες συνθήκες που έχουν γνωρίσει στα τελευταία 26 χρόνια του μεταβατικού δημοκρατικού συστήματος.
    Με την έγκριση του εθνικού προϋπολογισμού του 2017, το Αλβανικό Κοινοβούλιο εξασφάλισε πολλές επί πλέον βαλίτσες με χρήματα – επιπλέον των εκατομμυρίων ευρώ που απέδωσε η μαζική καλλιέργεια χασίς στο Βερμός (;) και στο Κονισπόλ (;)-χρήματα των φορολογουμένων Αλβανών στον κ. Έντι Ράμα και τους διεφθαρμένους υπουργούς του, που έχουν αποθηκεύσει τα πλούτη τους στο εξωτερικό και βαθμολογούνται ως οι πλουσιότεροι ολιγάρχες της Ευρώπης.
    Σύμφωνα με περσινές εκτιμήσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Ασφαλείας και Συνεργασίας, ο κ. Ράμα έχει αποθησαυρίσει ένα καθαρό ποσό 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ασφαλώς και σε αναλογία διογκώθηκε κατά το τρίτο έτος της πρωθυπουργίας του, δοθέντος ότι εισπράττει τουλάχιστον είκοσι τοις εκατό ως προμήθεια από τη συνολική δαπάνη κάθε δημόσιου έργου που εκτελούν έμπιστες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες κερδίζουν σε δημόσιους διαγωνισμούς τις συμβάσεις για αναπτυξιακές υποδομές, δημόσια έργα, υπηρεσίες υγείας και πληροφορική τεχνολογία.
    Σύμφωνα με στοιχεία από τα «Panama Papers» και άλλες αξιόπιστες πηγές, , που συνεργάζονται σε σταθερά αναπτυξιακά προγράμματα στην Αλβανία και τελούν σε στενή διασύνδεση με τον εκ Βενεζουέλας οικονομολόγου Ρικάρντο Χάουσμαν, προγράμματα που ελάχιστη επίδραση έχουν στη ζωή του μέσου Αλβανού.
    Ο κ. Αναστάς Ανγκτζέλι, στενός συνεργάτης του κ. Ράμα, βουλευτής και τέως υπουργός Οικονομικών, οδηγεί ένα ολοκαίνουργιο Αούντι Α8 στους δρόμους των Τιράνων.
    Ο κ.Τώλαντ Μπάλλα, άλλος βουλευτής, υπεύθυνος για τις ευκαιρίες απασχόλησης στην κυβέρνηση Ράμα, έχει καθιερώσει ταρίφα 2.000 ευρώ προκαταβολή για κάθε υποψήφιο για μια θέση στο Δημόσιο.
    Ο κ. Γκέντι Γκαζέλι, πρεσβευτής του κ. Ράμα στη Τουρκία, έχει βεβαρυμμένο φάκελο ως υπάλληλος των τελωνείων, περίοδο κατά την οποία καταγγέλθηκε ότι έκρυβε μεγάλα χρηματικά ποσά όποτε είχε την ευκαιρία να επιτρέψει την είσοδο στην Αλβανία μεγάλων φορτίων εμπορευμάτων, χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων τελών.
    Το 2017, το εσωτερικό του Γραφείου του Πρωθυπουργού θα γνωρίσουν 641 νέοι υπάλληλοι, όταν στην Εθνοσυνέλευση υπάρχουν μόνο 405 για να οργανώνουν την καθημερινή δραστηριότητα των 140 βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι.
    ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Β. Ο Ράμα έχει αποθησαυρίσει ένα καθαρό ποσό 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πλούτη του Ράμα είναι κατατεθειμένα σε διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς του οικογενειακού του κύκλου και στενών συνεργατών
    Το Γραφείο του Πρωθυπουργού έχει περισσότερους υπαλλήλους από το υπουργείο Οικονομικών (με 580 υπαλλήλους), το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (με 440) και το υπουργείο Εξωτερικών ( με 506, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υπηρετούν στο εξωτερικό) και το υπουργείο Ενσωμάτωσης (με 113 υπαλλήλους).
    Ενώ το προσωπικό του κ. Ράμα θα φτάσει τα 640 άτομα, του Προέδρου της χώρας δεν ξεπερνά τα 76. Επιπλέον ο ετήσιος προϋπολογισμός δαπανών του πρωθυπουργού είναι 27,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ του Προέδρου είναι μόλις 1,5 εκατομμύριο.
    Το πολυτελές στυλ ζωής του πρωθυπουργού της Αλβανίας δεν εκφράζεται μόνο από τον μεγάλο αριθμό υπηρετών στην Αυλή του, αλλά και από το πολύ μεγάλο ποσό χρημάτων που θα έχει στη διάθεσή του στο νέο οικονομικό έτος, σχεδόν 28 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ίσο προς τις συντάξεις 1.200 Αλβανών ή προς 10.000 υποτροφίες στο εξωτερικό.
    Κάθε υπάλληλος στο Γραφείο του πρωθυπουργού θα εισπράξει περί τις 43.000 ευρώ τον χρόνο, ( ή 3.000 τον μήνα), δηλαδή το ισόποσο 20 συντάξεων κάθε μήνα.
    Επιπλέον ο κ. Ράμα σχεδιάζει να δαπανήσει άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ενοικίαση πολυτελών αυτοκινήτων (τελευταίας σειράς) από την Μερσέντες Μπενζ, ενώ για τα κυβερνητικά γραφεία θα δαπανηθούν άλλα 6,6 εκατομμύρια ευρώ για έπιπλα, αναδιαμόρφωση και άλλες δαπάνες συντήρησης.
    Η αλληλεπίδραση μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Ράμα και των Αλβανών πολιτών είναι το ίδιο παγερή όπως στο παρελθόν και αποτελεί μαρτυρία της στάσης των Τιράνων απέναντι στην συντριπτική φτώχεια του έθνους.
    Αλλά το γεγονός δεν φαίνεται να ασκεί την παραμικρή επίδραση στο επίπεδο πολυτέλειας των προσωπικών δαπανών του κ. Ράμα.
    ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.