Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ «Χ».


Μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, τον Ιούνιο 1941, ο επιτελάρχης της 2ας μεραρχίας πεζικού αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας, πλαισιούμενος από ομάδα νεαρών ως επί το πλείστων αξιωματικών συνιστά μυστική στρατιωτική οργάνωση με σκοπό:  «την συμβολή δια παντός μέσου εις την εκδίωξιν των κατακτητών από την πατρώαν γην».    
Μέχρι τον Αύγουστο 1942 ευρίσκετο σε συνεχή επαφή με τον αρχιστράτηγο Παπάγο.  Η οργάνωση , μέχρι τον Μάρτιο 1943 ήταν γνωστή ως οργάνωση Γρίβα. Από της ιδρύσεώς της, απαγόρευσε αυστηρότατα κάθε ανάμειξη στην πολιτική.


Για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης συγκροτείται Επιτροπή υπό την προεδρία του Χρήστου Ζαλοκώστα.
Ο Χρ. Ζαλοκώστας διέθετε τρίκυκλο με σήμα του Ερυθρού Σταυρού που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο αρχηγός της Οργάνωσης. Το ίδιο τρίκυκλο χρησιμοποιείτο και για μεταφορά οπλισμού της Οργάνωσης.

 Ήταν οργάνωση καθαρά παραστρατιωτική και με αυστηρή πειθαρχία. Η οργανωτική δομή και η στελέχωση της ακολουθούσαν τη λογική στρατιωτικής μονάδας. Διέθετε αρχηγό, υπαρχηγό και επιτελάρχη, τρία «Γραφεία Επιχειρήσεων» κι έκανε συντονισμένες προσπάθειες για να συγκροτήσει πυρήνες στις Αθηναϊκές συνοικίες. Το άτυπο «στρατηγείο» της Χ ήταν το Θησείο και συγκεκριμένα η οικία του Γεωργίου Γρίβα. Στο επιτελείο του αρχηγού της περιλαμβάνονταν οι, ταγματάρχης Ιωάννης Μπουσμπουρέλης, ταγματάρχης Παντελής Πολύζος, λοχαγός Χαράλαμπος Σταυρόπουλος, υπολοχαγός Όμηρος Παπαδόπουλος και ο λοχαγός Νικόλαος Κοντογιαννόπουλος. Τα μέλη της επιδείκνυαν τυφλή εμπιστοσύνη και υπακοή στο πρόσωπο του αρχηγού, Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Γρίβα.   Μεταξύ των υποστηρικτών της ήταν ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης, ο Χρήστος Ζαλοκώστας, η Ευγενία Λύτρα, εγγονή του ζωγράφου και ο Αχιλλέας Κύρου, διευθυντής της εφημερίδος «Εστία». Η περιοχή της δράσεως της είχε διαιρεθεί στους τομείς Κυψέλης, Άνω και Κάτω Πατησίων, Ιπποκράτους, Κολωνακίου, Αμπελοκήπων, Παγκρατίου, Νέου Κόσμου, Καλλιθέας, Κουκακίου, Νέας Σμύρνης, Θησείου, Πλάκας, Μεταξουργείου, Πλατείας Βάθης, Πλατείας Αττικής, Αγίου Παντελεήμονα, Υμηττού, Βύρωνα, Καισαριανής, Πειραιά, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Κηφισίας, Κορωπίου, Γραβιάς, Χαλκίδος, Κορίνθου και Αιγίου. Τα τμήματα αυτά είχαν επανδρωθεί μέχρι τα τέλη του 1942 με μεγάλη μυστικότητα. Ο Όμηρος Παπαδόπουλος, υπαρχηγός και στενός συνεργάτης του Γρίβα, ήταν ο σύνδεσμος της οργανώσεως με άτομα και αντικομμουνιστικές οργανώσεις, όπως με τον Αλέξανδρο Παπάγο, με τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Βεντήρη, τον αρχηγό της αντιστασιακής οργανώσεως «Ρ.Α.Ν.», με το Χρήστο Ζαλοκώστα, της οργανώσεως «Εθνική Δράση» και άλλους.

Στους κόλπους της λειτουργούσαν 14 Τάγματα Επιδρομών σε Αθήνα, Πειραιά και τις γύρω περιοχές καθώς και το Τάγμα Θανάτου στις ανατολικές συνοικίες, τα οποία διοικούνταν από πρώην αξιωματικούς του Εθνικού Στρατού. Τα τάγματα είχαν ως αποστολή την διενέργεια ένοπλων επιχειρήσεων, την κάλυψη ομάδων που διενεργούσαν σαμποτάζ, τη συγκέντρωση πληροφοριών, την αναγραφή  συνθημάτων και κυρίως την  δράση στην περιοχή του Θησείου  και  της  ευρύτερης   περιοχής  των  Αθηνών, για την προστασία των πολιτών από τον ΕΛΑΣ, την δολοφονική  κομμουνιστική «Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα» [«Ο.Π.Λ.Α.»] αλλά και τα μπλόκα των δυνάμεων κατοχής, την κλοπή παντός είδους εξοπλισμού και οπλισμού από τους Γερμανοϊταλούς και τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος

Στις 25 Μαρτίου 1943 έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Το σχέδιο προέβλεπε αιφνιδιαστική προσέλευση πολλών «Χιτών» από διαφορετικές κατευθύνσεις για να πλαισιώσουν τον μονόχειρα ανθυπολοχαγό, ανάπηρο του ελληνο-ιταλικού πολέμου, Χρήστο Ευθυμάκη, που είχε αναλάβει την κατάθεση και προσήλθε αιφνιδιαστικά στον Άγνωστο στρατιώτη κρατώντας το στεφάνι με τα διακριτικά της «Χ», ενώ εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης έψαλλαν σε στάση προσοχής τον εθνικό ύμνο, κάτω από τη μύτη των κατακτητών. Τα μέλη της οργανώσεως φυγαδεύτηκαν από άνδρες της Ελληνικής Χωροφυλακής και απέφυγαν τη σύλληψη.  Η εμφάνιση της οργάνωσης άφησε άριστες εντυπώσεις και ενθουσίασε τους σκλαβωμένους Έλληνες, οι οποίοι με αφορμή ότι το δάφνινο στεφάνι που κατετέθη στον Άγνωστο Στρατιώτη ήταν στερεωμένο σε ξύλινο σκελετό σε σχήμα “Χ” ονόμασαν την Οργάνωση “Χ”.


Η Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα [Ο.Π.Λ.Α.] εκτέλεσε εν ψυχρώ το  μέλος  της  Χ,  Ιωάννη Καπράλο, τον Οκτώβριο του 1943 και η «Χ» απάντησε με ολομέτωπη επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών της ΟΠΛΑ στον Βύρωνα και η ομάδα του Νίκου Παπαγεωργίου αφαίρεσε από μυστική αποθήκη του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στο Βύρωνα περίπου 70 περίστροφα και 11 χειροβομβίδες, με καταδρομική επιχείρηση.

Το ΕΑΜ απάντησε με δυο απόπειρες δολοφονίας κατά του Γρίβα, ενώ αυτή την περίοδο έγιναν συνολικά σαράντα δολοφονίες αξιωματικών και οπλιτών της «Χ»  από  τους  δολοφόνους  της  ΟΠΛΑ.

Η  οργάνωση αριθμούσε συνολικά  2.500 ενεργά μέλη. Από τους ονομαστικούς καταλόγους των μαχίμων  μελών της, τους οποίους συνέταξε ο αρχηγός της στις 24 Μαΐου 1950,  η  οργάνωση  Χ  διέθετε  192 στρατιωτικούς και 520 ιδιώτες  σαν  μαχητές,  μόνο  στην  Αθήνα.
Άλλες αντιστασιακές οργανώσεις (ΕΔΕΣ, 5/42, ΕΑΜ) είχαν θέσει καθεστωτικό ζήτημα. Οι οργανώσεις αυτές ενισχύοντο  ποικιλοτρόπως από τους Άγγλους, οι οποίοι απέβλεπαν σε ένα μελλοντικό διχασμό του Ελληνικού λαού.

 Στους Άγγλους η Οργάνωση Γρίβα δεν ήταν αρεστή.

Αποτέλεσμα των αυστηρών κανόνων εχεμύθειας που τηρούσε η Οργάνωση στην μύηση των μελών της, είναι ότι οι κατακτητές μόλις τον Δεκέμβριο του 1941 έλαβαν γνώση της σύστασης της και επεδίωξαν τη σύλληψη μελών της.
Η  κατοχική  κυβέρνηση Ράλλη δια της υπ” αριθμόν 18253/10-6-44 διαταγής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επεδίωξε  την σύλληψη του Γ. Γρίβα, η οποία και επιχειρήθηκε το βράδυ της 12ης προς 13η Ιουνίου 1944. Πλην ο Γ. Γρίβας διέφυγε την σύλληψη.   Πολλά μέλη της οργάνωσης, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που τηρούσε, συνελήφθησαν από τους Γερμανούς. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν σε φυλακές στη Γερμανία, άλλοι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν, άλλοι διέφυγαν τον θάνατο ως εκ θαύματος.

Την άνοιξη του 1943 η οργάνωση ενισχύεται με αξιωματικούς και οπλίτες του ΕΔΕΣ του Ναπολ. Ζέρβα και από το 5/42 του Συνταγματάρχου Δημ. Ψαρού. Την ίδια περίοδο η Οργάνωση αποστέλλει πλέον των 100 αξιωματικών στην Αίγυπτο, που αποτέλεσαν τους πυρήνες του Εθνικού Στρατού που συγκροτήθηκε στην Αίγυπτο.
Την 16ην Αυγούστου 1944 ο Γ. Παπανδρέου τηλεγραφεί προς τον αρχηγό της “Χ” , «Σας διατάσσομεν να  εκτελέσατε τας  διαταγάς του στρατιωτικού  Διοικητή Αττικής αντιστρατήγου Παν. Σπηλιωτόπουλου,  όταν κληθείτε  για στρατιωτική ενέργεια».    Με διαταγή του ανωτέρω, συγκροτείται  μαζί  με άλλες εθνικές οργανώσεις το 1ο Σύνταγμα Πεζικού , διοικητής του οποίου ορίζεται ο αντισυνταγματάρχης Γ. Γρίβας.

Το τέλος της Γερμανικής κατοχής πλησιάζει, αλλά ο Ελληνικός λαός αντί να βρεθεί ενωμένος και να αξιώσει την τήρηση των υποσχέσεων των συμμάχων προς το Ελληνικό Έθνος, βρίσκεται διχασμένος με δάκτυλο των ξένων δυνάμεων και δη των «συμμάχων» που δημιούργησαν την ευκαιρία να αθετήσουν τις υποσχέσεις τους προς την Ελλάδα και επωφελήθηκαν αυτής της ευκαιρίας.

Οι κομμουνιστές αρνούνται να υπακούσουν στον ορισθέντα από την Ελληνική κυβέρνηση Στρατιωτικό Διοικητή και επιδιώκουν πάση θυσία την ανατροπή της κυβέρνησης και την δια βίας κατάληψη της εξουσίας.
Έτσι φθάσαμε στο συλλαλητήριο της 3ης Δεκεμβρίου 1944 και την επίθεση των κομμουνιστών κατά των σωμάτων ασφαλείας και του Θησείου όπου ήταν η έδρα του 1ου Συντάγματος πεζικού με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Γ. Γρίβα.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1944, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αποφάσισε να στραφεί εναντίον του αρχηγείου της οργανώσεως στο Θησείο.

Περίπου 1.200 αντάρτες από τα Τάγματα του ΕΛΑΣ Καλλιθέας και Ταύρου επιτέθηκαν το πρωί και κατέλαβαν το λόφο της Πνύκας, ενώ ως το μεσημέρι είχαν καταλάβει τα φυλάκια της στην οδό Αιγινήτου και του Αστεροσκοπείου. Οι Χίτες υπερασπιστές των δύο φυλακίων στην οδό Αποστόλου Παύλου δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά και αναγκάστηκαν τελικά να υποχωρήσουν στο κτίριο του Θ' Αστυνομικού Τμήματος. Οι υπόλοιποι μαζί με το Γρίβα φυγαδεύτηκαν  στα Παλαιά Ανάκτορα. Οι απώλειες για  τους  Χίτες  ήταν τους 28  νεκροί  και  οι  κομμουνιστές έχασαν   20 άνδρες και 70 τραυματίες.


Χάρις και  στη σθεναρή  αντίσταση των δυνάμεων  της  οργάνωσης  Χ, απετράπη η κατάληψη των Αθηνών  από  τους  κομμουνιστές. Η συμβολή του αντισυνταγματάρχη Γ. Γρίβα στην αποτροπή της απειλής Κομμουνιστικοποίησης της χώρας, είναι κάτι που οι κομμουνιστές  δεν θα λησμονήσουν ποτέ . Ο Γρίβας θα παραμένει σαν πέτρα στο στομάχι τους και πάντα θα αναζητούν ευκαιρίες να τον εκδικηθούν.   Με την οργάνωση Εθνοφυλακής από την Ελληνική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο 1944, με διαταγή του αρχηγού της, διαλύεται η οργάνωση Χ και τα μέλη της κατετάγησαν στο 143 Τάγμα εθνοφυλακής. Ο ίδιος ο αρχηγός της οργάνωσης “Χ” αποστρατεύεται με αίτηση του και ιδιωτεύει.-

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΓΡΙΒΑΣ – ΔΙΓΕΝΗΣ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


1 σχόλιο:

  1. ΜΑ.....ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΖΗΝΩΝ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!

    ΔΕΣ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΔΡΑΚΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΣΗΜΕΡΑ!ΤΟΝ ΣΟΥΛΙΩΤΗ!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΑΛΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΔΙΓΕΝΗ=ΔΥΟΓΕΝΝΗΜΕΝΟ ΓΡΙΒΑ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΟΥ.....

    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΟΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥΣ ΝΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΙΩΝΙΟ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ;

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΚΙ Ο ΣΤΡ.ΓΡΙΒΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΔΡΑΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ!

    ΟΙ ΗΜΙΘΕΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ!ΣΑΝ Η ΠΑΤΡΙΣ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

    ΞΑΝΑΠΟΛΕΜΑΝΕ!ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ,ΞΑΝΑΠΟΛΕΜΑΝΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.