Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

11Η  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ  ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ  ΣΤΟ  ΧΩΡΙΟ  ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΙ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ  21-23  ΙΟΥΛΙΟΥ  2017

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας τόσο για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας, όσο και για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό.
Φέτος η 11η ΠΕΕΑ, διοργανώθηκε στους Φιλιππαίους Γρεβενών από τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας, για το διάστημα 21-23 Ιουλίου.

 

 

Συνοπτικό Αστροημερολόγιο 2017


 

Πηγή : Astrovox.

Το 2017 αναμένεται να είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έτος για τους φίλους του ουρανού. Οι εκλείψεις «επιστρέφουν» και πάλι στην Ελλάδα και ένα από τα γεγονότα της χρονιάς θα είναι η μερική έκλειψη Σελήνης τον Αύγουστο. Από τις διαστημικές αποστολές, η εξαιρετικά επιτυχημένη αποστολή Cassini φτάνει στο τέλος της με εντυπωσιακά περάσματα από τους δακτυλίους του Κρόνου και την τελική πρόσκρουση στον πλανήτη το Σεπτέμβριο.

Στις σημαντικές ημερομηνίες της χρονιάς μην ξεχάσετε την 11η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που έγινε από 21 έως 23 Ιουλίου στους Φιλιππαίους Γρεβενών και το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που θα γίνει στην Κέρκυρα από 20 έως 22 Οκτωβρίου.

Άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα της χρονιάς αποτελούν μερικές εξαιρετικές πλανητικές σύνοδοι που θα γίνουν τον Ιανουάριο (Αφροδίτη-Ποσειδώνας), το Φεβρουάριο (Άρης-Ουρανός), το Σεπτέμβριο (Άρης-Ερμής), τον Οκτώβριο (Άρης-Αφροδίτη) και το Νοέμβριο (Αφροδίτη-Δίας).

Δεκάδες άλλα αστρονομικά φαινόμενα, σύνοδοι πλανητών, βροχές διαττόντων, περάσματα κομητών, αποκρύψεις αστέρων μας περιμένουν τη νέα χρονιά. Η ομάδα του AstroVox ετοίμασε και φέτος το συνοπτικό αστροημερολόγιο της νέας χρονιάς προσανατολισμένο σε ερασιτέχνες αστρονόμους και φίλους του ουρανού με όλα τα ενδιαφέροντα γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα για να προγραμματίσουμε όλοι τις αστρονομικές μας δραστηριότητες.

Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους του ουρανού!

 

 

 

ΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΟΜΙΛΙΕΣ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  21  ΙΟΥΛΙΟΥ  2017 

Φωτογραφίζοντας το Σύμπαν

Καλλίας Ιωαννίδης

“Τι είναι η αστροφωτογραφία και ποιος ο σκοπός της; Πως ερμηνεύεται η ομορφιά και τι συνδέει την τεχνική με την τέχνη; Γιατί κάποιος να θελήσει να ασχοληθεί με μια τόσο απαιτητική δραστηριότητα τόσο τεχνικά όσο και οινονομικά; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρόκειται να δοθούν μέσα από την προσωπική εμπειρία ετών και την οπτική του ομιλητή.”




19:00

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Β’   :  Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Ευαγγελόπουλος Θανάσης

“Ο Ηλιος ειναι λευκος ή κιτρινος; Γιατι ο ουρανος και η θαλασσα δεν ειναι μωβ, αφου το μωβ σκεδαζεται εντονοτερα απο το μπλε; Αν ειναι θεμα των ματιων μας, γιατι τα φωτογραφικα φιλμ δεν απεικονιζουν μωβ τον ουρανο; Εχουμε την ικανοτητα να δουμε το υπεριωδες δια γυμνου οφθαλμου, και πώς; Γιατι η Αφροδιτη φαινεται στο υπεριωδες; Γιατι δεν υπαρχουν πρασινα αστερια; Αν ειναι θεμα των ματιων μας, γιατι οι φωτογραφιες δεν δειχνουν καποια αστερια πρασινα; Γιατι τα φυτα ειναι πρασινα; Τι χρωμα θα εχουν τα γηινα φυτα σε αλλον πλανητη, οπου ο ουρανος δεν ειναι μπλε; Τι χρωμα θα εχουν τα φυτα σε εναν πλανητη γυρω απο καποιο κοκκινο ή καποιο μπλε αστρο; Γιατι στο ηλιοβασιλεμα ο ουρανος κοκκινιζει, αφου η σκεδαση εντεινεται, αρα θα επρεπε να γινεται εντονα μπλε; Γιατι τα συννεφα ειναι συνηθως λευκα; Γιατι σε εκλειψη Σεληνης, φαινεται κοκκινη η Σεληνη, αντι να εξαφανισθει και να φαινεται μαυρη; Πως φαινεται το ουρανιο τοξο σε ασπρομαυρο φιλμ και γιατι; Οι μηχανισμοι που εξηγουν την αντιληψη των χρωματων, σε μια επιστημονικη αλλα απλη και κατανοητη παρουσιαση απο τον ιατρο-Ενδοκρινολογο Θαναση Ευαγγελοπουλο”




20:00

Πειραματικές διατάξεις και παρατηρησεις κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου και Ιδέες και προτάσεις προς ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την ολική έκλειψη Ηλίου του Αυγούστου στις ΗΠΑ

Αριστείδης Βούλγαρης

Πειραματικές διατάξεις κατά τη διάρκεια ολικών ηλιακών εκλειψεων.Ένα σπάνιο και εξαιρετικά φαντασμαγορικό φαινόμενο, μια ολική εκλειψη ηλίου πρόκειται να συμβεί σε ένα μήνα, ορατό από τις ΗΠΑ. Τι πληροφορίες μπορούμε να αποκομισουμε παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας μια ολική εκλειψη ηλιου; πως το ηλιακο στεμμα ”προδιδει” την ενεργειακη κατασταση του ηλιου; πώς ανιχνεύθηκε ο πολλαπλά ιονισμενος σίδηρος και το ασβέστιο στο ηλιακό στέμμα; οδεύουμε προς ένα δεύτερο ”ελαχιστο MaunderMaunder”; τι χρησιμες καταγραφες μπορουν να γινουν στην επερχόμενη εκλειψη;
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση




21:00

Γιατί και πως, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αναζητούν υπερκαινοφανείς

Έμμανουηλίδης Κώστας

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον έναστρο ουρανό από τον οποίο αντλούν γνώση και έμπνευση. Είναι άνθρωποι καθημερινοί που πολλές φορές μετά την δουλειά τους τρέχουν για να θαυμάσουν τα τηλεσκοπικά είδωλα μακρινών γαλαξιών ή νεφελωμάτων σε περιοχές όπου συντελείται αστρογέννεση. Η Ελληνική Ομάδα Εύρεσης Υπερκαινοφανών παρατηρεί μακρινούς γαλαξίες με σκοπό την ανακάλυψη Supernovae. Με πάθος και αγάπη εξελίσσεται συνεχώς προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του σύμπαντος, να εκπαιδεύσει νέους παρατηρητές και πάνω από όλα να θαυμάσει τον Κόσμο που μας περιβάλλει!




22:00

Ουρανογραφία Ι

Τσουκάπας Δημόκριτος

 

Σαββατο 22/7/2017





12:00

Παρουσίαση Βιβλίου: Του Ουρανού τα Παραμύθια

Τσουκάπας Δημόκριτος

Για χιλιάδες χρόνια τώρα τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων μεγάλωναν με τα παραμύθια του Ουρανού. Παραμύθια που, πέρα από το μυστήριο και τη φαντασία που έκρυβαν, ήταν φορτωμένα και με αναρίθμητες αλήθειες. Μέσα από τις ιστορίες του Περσέα, της Ανδρομέδας, της Κασσιόπης και της Μικρής και Μεγάλης Άρκτου, τα παιδιά γνώριζαν τον έναστρο ουρανό και μάθαιναν για τα αστέρια, τους πλανήτες, τα ζώδια, τον γαλαξία, τους κομήτες. Πλούσια η Ελληνική Μυθολογία με τις πανάρχαιες ιστορίες ενός κόσμου μαγικού, που μας ταξιδεύει ως τις γοητευτικές απαρχές του Σύμπαντος. Ιστορίες με θεούς, ήρωες και μυθικά όντα, όλα περιτυλιγμένα με το άπλετο φως των αστεριών. Καιρός να γνωρίσουν και τα σύγχρονα Ελληνόπουλα τα παραμύθια των παππούδων, να μάθουν για τους μακρινούς γαλαξίες, τους ερυθρούς γίγαντες, τις μαύρες τρύπες και για τα εκατομμύρια αστέρια που στολίζουν κάθε βράδυ τα όνειρά τους.




13:00

Μαύρες Τρύπες

Μόκρης Αλέξανδρος

Αναφορά στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άινστάιν. Αναφορά στην γέννηση και των θάνατο των άστρων. Σύντομη ιστορική αναδρομή για τις Μαύρες Τρύπες. Τι είναι οι Μαύρες Τρύπες; Ξεφλουδίζοντας μια Μαύρη Τρύπα. Ορίζοντας Κοσί Ιδιομορφία Κέρ κ.λ.π. Μαύρες Τρύπες και χρόνος. Λευκές Τρύπες Δημιουργία μιας Σκουληκότρυπας και αναφορά στις ιδιότητές της Κοσμικές Χορδές Εξωτική Ύλη Θεωρία Μεμβρανών (Μ) Κβαντικός Αφρός Πως να κατασκευάσουμε μια Χρονομηχανή. Είναι εφικτό το ταξίδι στον χρόνο;




16:00

Αστρονομική παρατήρηση με εργαλεία ελεύθερου λογισμικού

Παπαδέας Πιέρρος

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην ανάπτυξη ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού για αστρονομικές παρατηρήσεις είναι ραγδαίες. Το εύρος των επιλογών και οι δυνατότητες τους είναι συγκρίσιμες και πολλές φορές ξεπερνούν τα κλειστά και εμπορικά λογισμικά. Στο workshop αυτό θα γίνει εισαγωγή στο ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό, στις βασικές λειτουργίες και δομές της κοινότητας, καθώς επίσης θα παρουσιαστεί και η βασική λειτουργία των Stellarium, KStars, Indi/Ekos και PlanetaryImager.




17:00

Εναλλακτικός τρόπος αστροφωτογράφισης στο πεδίο

Κεχαγιάς Άγγελος

– – –




18:00

Ευθυγράμμιση τηλεσκοπίων και αναγνώριση οπτικών σφαλμάτων

Σουγλάκος Ευάγγελος

Η παρουσίαση θα εστιάζει στην σωστή ευθυγράμισση των διαφόρων τύπων τηλεσκοπίων καθώς και στην αναγνώριση οπτικών σφαλμάτων που γίνονται αντιληπα είτε με προσοφθάλμιο είτε με ccd κάμερες.
Θα δωθεί έμφαση στη χρήση διαφόρων τύπων γυαλιού / επιστρώσεων, μηχανική κατασκευή και χρήση
cell καθώς και προσαρτήσεις reducer/flatener και άλλων δευτερευόντων οπτικών στοιχείων.




19:00

Τεχνικές, μεθοδολογία και οργάνωση επι του τηλεσκοπίου για την παρατήρηση αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού Μέρος 1ο

Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος

Ο κ. Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος υπ’ αριθμόν 77 του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας παρατήρησης του ΟΦΑ καθώς και ο πρώτος συντονιστής της κατά την περίοδο 1999 – 2006,ενώ στη δραστηριότητά του συμπεριλαμβάνονται και 2 εισηγήσεις σε συνέδρια ερασιτεχνικής αστρονομίας. Ορμόμενος απο την πολύχρονη εμπειρία του, μας ξεναγεί, θεωρητικά και πρακτικά στα μυστικά και τις τεχνικές παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού.




 
20:00

 Ενημέρωση για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα

κ.Σειραδάκης   κ.Κάνουρας




20:30

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ “Η εξερεύνηση του πλανήτη Δία και η διαστημική αποστολή Juno

Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού




21:30 

Ουρανογραφία ΙΙ

Ευαγγελόπουλος Θανάσης

– – –




22:30 

Τεχνικές, μεθοδολογία και οργάνωση επι του τηλεσκοπίου για την παρατήρηση αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού Μέρος 2ο

Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος

Ο κ. Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος υπ’ αριθμόν 77 του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας παρατήρησης του ΟΦΑ καθώς και ο πρώτος συντονιστής της κατά την περίοδο 1999 – 2006,ενώ στη δραστηριότητά του συμπεριλαμβάνονται και 2 εισηγήσεις σε συνέδρια ερασιτεχνικής αστρονομίας. Ορμόμενος απο την πολύχρονη εμπειρία του, μας ξεναγεί, θεωρητικά και πρακτικά στα μυστικά και τις τεχνικές παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού.




 

Κυριακή 23/7/2017


11:00

Σχετικότητα για άσχετους (και μή)

Γεροντίδης Θεόδωρος (Μαθηματικός) Μέλος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτ.Μακεδονίας

Μια παρουσίαση των βασικών ιδεών και των παράξενων συμπερασμάτων της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας του A.Einstein. Με μοναδικά μέσα το χωρο-χρονικό διάγραμμα και την σταθερά Bondi, εξηγούνται όλα τα φαινομενικά αντίθετα προς την κοινή λογική φαινόμενα και καθιστούν την θεωρία, επιτέλους, απλή σε όλους. Ενα υπέροχο νοητικό ταξίδι για ενα απο τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος! Μιας θεωρίας που αν και ειναι ηδη 112 ετών δεν έγινε ούτε καν συμπαθής …




Θέμα   κεντρικής  ομιλίας:


“Η εξερευνηση του πλανητη Δια και η διαστημικη αποστολη Juno


Η Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπου είναι υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών  Θησείου.

 

 

 

Νίκος Πλεξίδας: Η θερινή σύναξη των
αστρονόμων στους Φιλιππαίους Γρεβενών

Από  Pressroom  Ιούλιος 18, 2017

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Για 11η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φέτος η Πανελλήνια Εξόρμηση των Ερασιτεχνών Αστρονόμων, 21-23 Ιουλίου 2017, σε ένα από τα ορεινότερα χωριά της χώρας μας, στους Φιλιππαίους Γρεβενών. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή όσων αγαπούν και μελετάνε τον έναστρο ουρανό.
Μιλάμε με τον Νίκο Πλεξίδα, πρόεδρο του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας.

-Ο σκοπός σας;

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος. Η ιδέα για τις πανελλήνιες εξορμήσεις πρωτοδιατυπώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2006 στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

-Η πρώτη εξόρμηση;

Μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλήνια εξόρμηση τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοια υπό την αιγίδα της, ενώ εκφράστηκε απ’ όλους η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε καλοκαίρι. Η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας όρισε να πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Εξόρμηση στις 20-21 Ιουλίου 2007. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» στη Δίρφη Ευβοίας (υψόμετρο 1100 m). Περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών παρευρέθησαν και η συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη καθώς ήταν και η πρώτη φορά που διοργανώθηκε.

-Εφέτος;

  Η 11η ΠΕΕΑ διοργανώνεται φέτος από τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας και αφορά κυρίως ερασιτέχνες αστρονόμους, οι σύλλογοι των οποίων έχουν πλέον ξεπεράσει τους 25 σε αριθμό σε όλη την Ελλάδα, αστροφωτογράφους, αλλά και επαγγελματίες αστρονόμους και όσους από το ευρύ κοινό λατρεύουν την αστρονομία και τον έναστρο ουρανό.

Εκεί καλούνται να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν και κυρίως να παρατηρήσουν και να φωτογραφήσουν τον νυχτερινό ουρανό υπό συνθήκες χωρίς φωτορύπανση. Για το λόγο αυτό επιλέγονται για κάθε εξόρμηση προορισμοί μακριά από τα φώτα των πόλεων.

-
 
 Κεντρική ομιλία:

Το θέμα της είναι «Η εξερεύνηση του πλανήτη Δία και η διαστημική αποστολή Juno”.
Ομιλήτρια η  Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού 
η οποία εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
όπου είναι υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Έχει συνεργαστεί με το Centre d’étude des Environnements Terrestre et Planetaires, στο Παρίσι, το Heliophysics Science Division NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, MD, στις ΗΠΑ και την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μετά το πέρας της διδακτορικής της διατριβής εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ. Τα ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Έχει λάβει πτυχίο μονωδίας. Δίνει διαλέξεις και αρθογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της Αστρονομίας και της Διαστημικής Φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Χρησιμοποιεί τον ήχο και την μουσική ως μέσο επικοινωνίας και διδασκαλίας της Αστρονομίας. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την μουσική με την ποίηση και την αστρονομία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της 11ης ΠΕΕΑ  peea.astrodym.gr  ή επικοινωνήστε με τους:

Νίκο Πλεξίδα, πρόεδρο του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας 6939669800, plxnikos@gmail.com

Νίκο Τζήμκα, αντιπρόεδρο του Συλλόγου: 6937219339

 

 ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

Print Friendly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.