Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΣΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΡΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΜΑΖΙ. ΤΟΥ ΝΤΟΝΜΕ ΚΕΜΑΛ, ΤΟΥ ΒΟΡΟΣΙΛΩΦ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΖΕ. ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΤΣΚΥ.


Δημήτρης Λασκάρογλου


Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι στο μνημείο στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, στο άγαλμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, υπάρχουν δίπλα στην προτομή του λαξευμένα δύο «παράξενα» αγάλματα - ο Ρώσος Κλήμης Βορόσιλοφ, στρατιωτικός και πολιτικός της Σοβιετικής Ένωσης, με τον υψηλότερο στρατιωτικό βαθμό, και ο Μιχαήλ Φρούνζε, στρατιωτικός, πολιτικός και πρέσβης που μετέφερε τα πρώτα 1.400.000 χρυσά ρούβλια από την Μόσχα στην Τουρκία το 1921.


Με την τεράστια, χρηματική και στρατιωτική βοήθεια των 11.000.000 χρυσών ρουβλίων και τα χιλιάδες στρατιωτικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης μπόρεσαν οι Τούρκοι να σταματήσουν την προέλαση του Ελληνικού Στρατού στην Μικρασιατική εκστρατεία.
Τα δύο αυτά γλυπτά τοποθετήθηκαν εκεί με τις προσωπικές οδηγίες του Κεμάλ Ατατούρκ. Το μνημείο αυτό είναι το σύμβολο της Τουρκικής Δημοκρατίας και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1928. Στη βάση του, που έχει ύψος 11 μέτρα, δείχνει τους ανθρώπους-κλειδιά που πήραν ενεργό μέρος και βοήθησαν στην εδραίωση της σύγχρονης Τουρκίας.









Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016


Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;


https://autochthonesellhnes.blogspot.com/2016/10/blog-post_13.html







Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019


Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ.

https://autochthonesellhnes.blogspot.com/2019/05/blog-post_58.html







Άλλα  άγνωστα  που  μας  κρύβουν.

Η Ιστορία διδάσκει (Χατζάρας).

Στα 9 χρόνια της «Αλβανοκρατίας», (1770-1779), επωλήθησαν σαν σκλάβοι , είτε στην Αλγερία είτε εις τους Τούρκους της Ρούμελης, 20.000 Πελοποννήσιοι, λόγω των οφειλών τους στους Ιουδαίους «χρηματιστές» της Τρίπολης», που δάνειζαν με τόκο 60%. 




ΣΥΖΗΤΗΣΗ  ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ  ΦΟΡΝΤ  ΤΟ  1974.  Ο  ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ  ΔΕΝ  ΕΚΡΥΒΕ  ΤΟΝ  ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ  ΤΟΥ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΩΝ  ΜΙΣΗΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ.  


Κίσινγκερ: Τὸ πρόβλημα στὴ Γενεύη εἶναι πὼς οἱ Τοῦρκοι βλέπουν ὅτι ὅσο περισσότερο ἐπεκτείνονται οἱ διαπραγματεύσεις τόσο πιὸ δύσκολη γίνεται μία μονομερὴς στρατιωτικὴ κίνησις. Οἱ Ἕλληνες χρονοτριβοῦν -θέλουν νὰ ἐπιστρέψουν στὴν βάση τους γιὰ 36 ὧρες καὶ μετὰ νὰ ἐπανεκκινήσουν οἱ συνομιλίες. Οἱ Τοῦρκοι, μέχρι στιγμῆς ἔχουν ἀρνηθῆ νὰ παραχωρήσουν τὴν 36ωρη παράταση, ἐπειδὴ θὰ καταστήση πολὺ πιὸ δύσκολη τὴν ἀνάληψη μονομεροῦς δράσεως.

Φόρντ: Τί θά κάνουμε ἐάν οἱ Τοῦρκοι κινηθοῦν;

Κίσινγκερ: Θὰ ψηφίσουμε ἐναντίον τους στὸ Συμβούλιο Ἀσφαλείας. Θὰ πρέπη νὰ κάνουμε ὅ,τι περνᾷ ἀπὸ τὸ χέρι μας νὰ κρατήσουμε τοὺς Ἕλληνες ὥστε νὰ μὴν πᾷν σὲ πόλεμο. Οἱ Τοῦρκοι αὐτὴ τὴν στιγμὴ εἶναι ἀκραία ἐθνικιστές. Μερικὰ χρόνια πρὶν οἱ τουρκικὲς τακτικὲς ἦταν σωστές: νὰ ἁρπάζουν ὅ,τι θέλουν καὶ μετὰ νὰ διαπραγματεύονται στὴν βάση τῆς κατοχῆς. Ἀλλὰ ἐὰν οἱ Τοῦρκοι εἰσβάλουν στὴν Κύπρο, οἱ Ἕλληνες θὰ χάσουν γιὰ καλά. (unglued). Βεβαίως καὶ δὲν θέλουμε ἕναν πόλεμο μεταξὺ τῶν δύο, ἀλλὰ ἐὰν αὐτὸ συμβῇ ἡ Τουρκία εἶναι πιὸ σημαντικὴ γιὰ ἐμᾶς, καθὼς ἔχουν μία πολιτικὴ δομή, ἡ ὁποία μπορεῖ νὰ παράξῃ ἕναν Καντάφι.







ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια:

  1. Φόβοι για παγκόσμια οικονομική ύφεση.
    Το ρεπορτάζ του CNN εστιάζει στα κακά νέα που έρχονται από πέντε οικονομίες οι οποίες ανήκουν στις 20 μεγαλύτερες του κόσμου. «Προειδοποίηση για παγκόσμια ύφεση».
    Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
    Η ανάπτυξη στην Ιταλία έμεινε στάσιμη.
    Το πιο ηχηρό καμπανάκι είναι τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
    Το Μεξικό οριακά μόνο απέφυγε την ύφεση η οποία συνήθως ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.
    Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Βραζιλία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.
    Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι οικονομίες της Σιγκαπούρη και του Χονγκ Κονγκ, που είναι μικρότερες σε μέγεθος, αλλά λειτουργούν ως ζωτικής σημασίας κόμβοι του χρηματοπιστωτικού τομέα και του παγκόσμιου εμπορίου,
    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέβασε τις προβλέψεις του για τη παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2%, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός επέκτασης από το 2009. Επίσης, κατέβασε τις προβλέψεις του και για το 2020 στο 3,5%. Σε έρευνα της Bank of America περισσότερο από το 1/3 των διαχειριστών κεφαλαίων αναμένουν παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.
    Οι ίδιες οι αγορές φαίνονται να προεξοφλούν την ύφεση. Αδιάψευστο τεκμήριο είναι η τάση των επενδυτών προς τα «ασφαλή λιμάνια» των κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις συνεχώς πέφτουν.
    Στο μείον η Γερμανία
    Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της ευρωζώνης. Επομένως, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Βασική αιτία των προβλημάτων της είναι η μείωση στις εξαγωγές. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 0,4% το δεύτερο τρίμηνο από το 0,9% το πρώτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Για το σύνολο του 2019, η κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5%.
    «Το συμπέρασμα είναι ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης», δήλωσε ο Άντριου Κένινγκχαμ από την Capital Economics, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερο ενδεχόμενο πλήγμα, εάν τελικά υλοποιηθεί η επαπειλούμενη έξοδος χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την EU στις 31 Οκτωβρίου.
    Τα στοιχεία επηρέασαν και τις αγορές, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,624%.
    Οι αιτίες
    Μετά τη μεγάλη κρίση του 2008 έγιναν λίγα έως τίποτα για να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργοί αιτίες της. Οι τεράστιες ανισότητες δεν έχουν μειωθεί, ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει υπέρμετρα διογκωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παγκόσμιο χρέος φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 246,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
    Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δισ., ενώ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 250 δισ.. Το Πεκίνο απάντησε με υποτίμηση του γουάν που έπεσε κάτω από το όριο του 7 προς 1 με το δολάριο, ενώ ο Τραμπ κατηγόρησε την Κιν για νομισματική χειραγώγηση. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ έκαναν πίσω, αναστέλλοντας τους δασμούς για σημαντικό αριθμό κινέζικων προϊόντων. Όλα όμως δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια σε μια αντιπαράθεση που υπονομεύει τα θεμέλια του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου και περνάει πλέον στο πεδίο των νομισματικών ισοτιμιών.
    Ταυτόχρονα, η απειλή του Μπόρις Τζόνσον για ένα ανεξέλεγκτο Brexit εντείνει την ανησυχία ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να μπει σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και αναταράξεων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΝΑΤΙΒΙΣΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ. (ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΙΝ).
    Κατέρρευσε το χρηματιστήριο-Έχασε και τις 800 μονάδες. Από το “Mitsotakis's effect” στη μεγάλη κατρακύλα. Σε δύο εβδομάδες εξανεμίσθηκαν 6,2 δισ. στο ΧΑ, οι τράπεζες έχασαν 24%! Πιέσεις και στα ομόλογα.
    Με οδυνηρό τρόπο οι επενδυτές διαπιστώνουν τώρα πόσο αβάσιμες ήταν οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί, ότι η ανάδειξη μιάς κυβέρνησης “φιλικότερης” προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις θα οδηγούσε τη χρηματιστηριακή αγορά σε μεγάλη άνοδο – αν όχι σε ράλι διαρκείας, ένα “Mitsotakis's effect”, όπως το χαρακτήριζε το Bloomberg.
    Μετά τα σκαμπανεβάσματα των πρώτων μετεκλογικών εβδομάδων κι ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς, το ΧΑ έχει πάρει την κατιούσα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανακάμπτουν απομακρυνόμενες από τα ιστορικά χαμηλά και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια καταγράφουν μεγάλες βραχυχρόνιες απώλειες.
    Μέσα στον Αύγουστο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει 24%, με ορισμένες μετοχές του κλάδου να υποχωρούν έως και 37%(!), ενώ οι απώλειες του ΓΔ υπερβαίνουν το 11%.
    Η πτώση αυτή "μεταφράζεται" σε μείωση της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών περίπου κατά 6,2 δισ. ευρώ! Αυτό το ποσό "εξατμίσθηκε" από τα χαρτοφυλάκια και τους επενδυτικούς λογαριασμούς σε λιγότερες από δέκα ημέρες χρηματιστηριακών συναλλαγών.
    Κυβέρνηση χωρίς... μαγικό ραβδί
    Διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές ξένων οίκων διαπιστώνουν τώρα ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις προεκλογικές επαγγελίες της, η κυβέρνηση όχι μόνον δεν έχει το “μαγικό ραβδί” για να αλλάξει την οικονομική πραγματικότητα και να οδηγήσει τη χώρα σε γρήγορη ανάπτυξη, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες, προσπαθώντας να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα.
    Τα μεγάλα προβλήματα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και των τραπεζών παραμένουν, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υπάρχουν αμφιβολίες, οι δανειστές επιμένουν σε τήρηση των συμπεφωνημένων, το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένει ανοικτό.
    Η διεθνής συγκυρία και τα ομόλογα
    Στους εσωγενείς αρνητικούς παράγοντες προστίθεται η επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας, που οδηγεί τα χρηματιστήρια σε πτωτική τροχιά, επιταχυνόμενη από τις μετακινήσεις κεφαλαίων προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις.
    Η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ρίχνουν βαριά σκιά στα χρηματιστήρια – και το ΧΑ δέχεται τις αρνητικές επιδράσεις.
    Το ανησυχητικό είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν την τάση των ευρωπαϊκών και δεν επωφελούνται από την μετακίνηση κεφαλαίων σε τίτλους σταθερής απόδοσης.
    Ενώ λοιπόν τα γερμανικά κατέγραφαν σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ και όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα ενισχύονταν, τα ελληνικά παρέμεναν υπό πίεση. Οι τιμές τους ανέκαμπταν ελαφρώς και οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν κατά 1-2 μονάδες βάσης, παραμένοντας όμως μακριά από τα ιστορικά χαμηλά τους.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.