«...θα δημιουργήσουμε και θα πολλαπλασιάσουμε ελεύθερες μασονικές στοές ... που θα απορροφούν όλους αυτούς που μπορεί να γίνουν ή που είναι εμφανείς σε δημόσια δραστηριότητα, γιατί τα εν λόγω οικήματα θα γίνουν τα σπουδαιότερα γραφεία πληροφοριών μας και τα μέσα της επιρροής μας .... Θα δημιουργήσουμε μέσα σε αυτές τις στοές τον πυρήνα όλων των επαναστατικών και φιλελεύθερων στοιχείων. Τα μέλη τους θα ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα… Τα πιο μυστικά πολιτικά σχέδια θα γίνουν γνωστά σε εμάς και θα τα κατευθύνουμε αμέσως, από την στιγμή της εμφάνισής τους ... Όσοι συμμετέχουν στις μυστικές εταιρίες είναι συνήθως φιλόδοξοι…και γενικά άνθρωποι κενοί, με τους οποίους δεν θα δυσκολευτούμε να συνεννοηθούμε για την εκπλήρωση των σκοπών μας.. εμείς γνωρίζουμε τον τελικό στόχο ... ενώ τα γκογίμ δεν γνωρίζουν τίποτα ... ». ( Στό 15ο ἀπό τά : Πρωτόκολλα τῶν Σοφῶν τῆς Σιών )
Ποιός εἶναι ὁ Ἰωάννης Γκρέτσος πού συνέστησε τόν ἀρχηγό τῆς τρομοκρατικῆς ὁργανώσεως RIG,τήν μητρική τῆς 17Ν,κατά Ἀθ. Στριγγᾶ,καί μασόνος τῆς στοᾶς P2, Francesco Pazienza
(γιά τήν ὑπόθεσιν τῆς βομβιστικῆς ἐπίθεσης στήν Μπολόνια διαβᾶστε σχετικῶς :
Σφαγή τῆς Μπολόνια,30 χρόνια μετά
απολογισμός της έρευνας που διεξήχθη στο γραφείο του εισαγγελέα της Μπολόνια, που ξεκίνησε στα τέλη του 2005 , μετά από στοιχεία που προέκυψαν από την έκθεση της επιτροπήςMitrokhin. Στο επίκεντρο των ερευνών της δομής του γενικού εισαγγελέα Roberto Alfonso (ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει στην έρευνα "μέχρι την αληθινή τελευταία της λεπτομέρεια " και "μακριά από την «πολτοποίηση» των μέσων ενημέρωσης") είναι η παλαιστινιακή εμπλοκή που οδηγεί πίσω στον διεθνή τρομοκράτη Ο Carlos "το τσακάλι" - του PLLP, της εξτρεμιστικής και μαρξιστικής πτέρυγας του παλαιστινιακού κινήματος - και του Thomas Kram της γερμανικής "Revolutionäre Zellen") ,στό Καραμανλῆ,ὅταν βρισκόταν στό Παρίσι ;
Διαβάζουμε γιά τήν οἰκογένεια Γκρέτσου :
...ο προ-πάππος του Θανάση, Κωνσταντίνος Γκέρτσοςγεννήθηκε στο χωριό Μεγάροβο, που είναι έξω από το Μοναστήρι- Μπίτολα, σήμερα , και ήταν Βλάχικης καταγωγής, είχε εφτά παιδιά, 6 κορίτσια και έναν γιό το Θανάση. Είχε εργαστήριο και έβαφε υφάσματα , νήματα κ.α. όπου ασχολήθηκε και ο Θανάσης, ο οποίος στη συνέχεια ήρθε στην Κοζάνη
Εργάστηκε στο κατάστημα χρωμάτων Δημητρίου Μούκα , ή ίσως να τον έφερε ο Μούκας στην Κοζάνη ,μου είπε, γιατί πήγαινε στο Μοναστήρι στις αγορές ήταν πλούσιος έμπορος και δραστήριος, μάλιστα είχε αδερφό τον Χαρίσιο Κ. Μούκα, που έγινε ευεργέτης της Κοζάνης. Και ο μεγαλέμπορος Μούκας τον έκανε γαμπρό του αφού του έδωσε τη θυγατέρα του τη Σανούκο-Άννα
...Ο Θανάσης απέκτησε τέσσερα παιδιά τρεις γιους και μια θυγατέρα. Ο Κώστας γεννημένος το 1896 , ήταν συμμαθητής με τον πατέρα μου και φίλοι, σπούδασε χημικός, μου εξιστόρησε όλη την επιχειρηματική διαδρομή. Το 1927 άνοιξαν στην Αθήνα εργοστάσια φαρμάκων με τίτλο «Βιοφάρμ» και χρωμάτων το «βιοχρώμ» που διαχειρίζεται ο αδερφός Δημήτρης και συνεχίζουν σήμερα τα παιδιά του, ήταν παντρεμένος με κοζανίτισσα το γένος Τσιμηνάκη. Τις άλλες επιχειρήσεις είχαν ο Κώστας και ο Θεόδωρος
...Ο Κώστας πήγε στη Ζυρίχη το 1946, όπου και είχε την έδρα των επιχειρήσεων , διετέλεσε και επίτιμος πρόξενος στη Ζυρίχη του Ελληνικού Κράτους. Ο Θόδωρος εγκαταστάθηκε στο Παρίσι , παντρεμένος με Αμερικανίδα που την είχε γνωρίσει στην Αθήνα. Αντιπροσώπευαν τις επιχειρήσεις αυτές εκτός από την Ελλάδα, στην Ν. Αφρική, στην Αίγυπτο και στην Πορτογαλία. Καθώς και άλλες διάφορες δουλειές, με άλλες χώρες και την Αμερική.
...Μου μίλησε για την οικογένειά του, έχει τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, όλα επιστήμονες ...Ζει μεταξύ Αθήνας και Ζυρίχης . Διετέλεσε και ο Θανάσης επίτιμος πρόξενος στη Ζυρίχη για είκοσι χρόνια από το 1978-1998...
(Ἀπό : Μια συνάντηση με τον Αθανάσιο Γκέρτσο της οικογένειας των ευεργετών)
Χμμ,εὐεργετῶν ἔ ; Ἐπίτιμοι Πρόξενοι τοῦ ἑλλαδικοῦ κράτους ἔ ;
Μία ἀκόμη ἕνωσις οἰκογενειῶν ἔγινε ὅταν :
...Το 1948 ο Ευ. Παπαστράτος, ο οποίος την περίοδο της Κατοχής συνεργαζόταν με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και διετέλεσε αντιπρόεδρός του, πάντρεψε με τον βιομήχανο Θανάση Γκέρτσο τη μονάκριβη κόρη του Χάρη που είχε αποκτήσει από τον γάμο του με την Αικατερίνη Δαμβέργη της γνωστής οικογένειας βιομηχάνων.
Ἔχει ἐνδιαφέρον ἡ ἱστορία καί τῆς οἰκογενείας Παπαστράτου κυρίως γιά τούς γάμους πού ἔκαναν μέ οἰκογένειες ὅπως : Ἀβέρωφ,Γουλανδρῆ κ.ἄ. διαβᾶστε :
Το τέλος της δυναστείας Παπαστράτου
...ο Ευάγγελος Παπαστράτος ήταν ο νεότερος από τους τέσσερις γιους ενός παντοπώλη στο διάσημο για τα καπνά του Αγρίνιο, ο οποίος είχε αρχίσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία σε ηλικία 12 ετών ως υπάλληλος ενός γραφείου εμπορίας αγροτικών προϊόντων με την επωνυμία Ρόζης & Βαρνάβας. Το 1906, σε ηλικία 22 ετών, με δανεικό κεφάλαιο 3.000 δρχ. της εποχής, ίδρυσε μια πρώτη εταιρεία εμπορίας καπνών και άλλων γεωργικών προϊόντων με την επωνυμία Αυγερινός & Παπαστράτος, από κοινού με τον Σωτήρη Αυγερινό.
Ο πατέρας του Αναστάσης, γιος ενός παπα-Στράτου που με την παπαδιά του είχε μετακομίσει πολλά χρόνια νωρίτερα στο Αγρίνιο από,το απροφύλακτο από τους ληστές χωριό του, τα Προσήλια του Δήμου Θέρμου
Κάτι σάν τόν Παπ-ανδρέου (παπᾶ -Ἀνδρέας) ! Τό πραγματικό ἐπίθετο πάντως τοῦ υἱοῦ τοῦ Παπᾶ-Στράτου,δέν τό γνωρίζουμε...
...Το 1930 ήταν έτος-σταθμός. Τον Ιούλιο αυτού του έτους ίδρυσαν την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων. Στον Πειραιά, δίπλα σε χώρους εναποθήκευσης και επεξεργασίας καπνών που προορίζονταν για εξαγωγή, στις 21 Μαΐου 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάτησε ένα κουμπί και έθεσε σε κίνηση τα μηχανήματα του εργοστασίου.
Μάλιστα,πάλιν μπροστά μας ὁ Ἐλευθέριος Μπενί-Σελόν...
Κάπως ἔτσι καί πρό 2ετίας ,μέ τήν ἐπίσκεψιν Τσίπρα,θυμᾶστε ;
Τσίπρας στην «Παπαστράτος»: Ανατρέπουμε τον εργασιακό μεσαίωνα
Μήν νομίζετε πώς οἱ Γκέρτσοι δέν εἶναι ἀκόμη μέσα στά πράγματα. Μία ἑταιρεία τοῦ Ἰωάννη Γκέρτσου (τοῦ Δημητρίου πού εἶχε τήν Βιοχρώμ,μᾶλλον) ἡ Ι. Γκέρτσος ΑΒΕΕ πού δραστηριοποιεῖται στήν κατασκευή δομικῶν ὑλικῶν. Δέν εἶδα μεγάλο δημόσιο ἔργο πού ἡ ἐν λόγῳ ἑταιρεία δέν ἦταν μέσα !
Ῥῖξτε μία ματιά ΕΔΩ . Καί ἀκόμη ἡ ἑταιρεία ἔχει :
Συνεργασία με την γερμανική HOCHTIEF AG & την ιταλική IMPREGILO SPA.
Εἴπαμε: μέ προσοχή ἐπιλεγμένοι ...
Ἕνα ἀκόμη πρόσωπο πού ἔπαιξε τόν ῤόλον του στά ἑλλαδικά πολιτικά πράγματα τήν βρωμερή περίοδο ἀπό τόν συμμοριτοπόλεμο μέχρι καί τήν κατάλυσινν τοῦ πολιτεύματος ἀπό τούς Συνταγματάρχες μέ ἀποκορύφωμα τήν προδοσία τῆς Κύπρου καί μᾶλλον ὄχι καί τόσο γνωστός στό εὐρύ κοινό,εἶναι ὁ Πάνος Κόκκας,ὁ ἐκδότης τῆς ἐφημερίδος «Ἐλευθερία» καί μοιραίως (;) συνδεδεμένος μέ τήν πορεία τοῦ Ἀνδρέα Παπανδρέου καί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πού ἦσαν καί πολύ ...φίλοι !
Πᾶμε νά δοῦμε καί αὐτόν :
Γιαγιά τοῦ Πάνου Κόκκα ἦταν ἡ Ἀθηνᾶ Βώβου,ἀπό ἀριστοκρατική οἰκογένεια πού ζοῦσε στήν Εὐρώπη ( δέν ξέρω ἄν ὑπάρχει κάποια σχέσις μέ τήν γνωστή οἰκογένεια Βωβοῦ ἐκ Μεσσηνίας,ἀλλά καί πάλιν ποιός ξέρει...),μία κόρη της,ἀπό τά 5 παιδιά πού γεννᾶ μέ τόν Φώτη Τσίτσα,ἡ Μάχη παντρεύεται τόν Βασίλη Κόκκα,πᾳιδί τους ὁ Πάνος,ὁ γνωστός ἐκδότης τῆς «Ἐλευθερίας»,μιᾶς ἐφημερίδος πού πρωτο -ἐκδόθηκε στήν κατοχή... Ἀδερφός τῆς μητρός του Μάχης καί θεῖος τοῦ Κόκκα,ὁ Γιάννης Τσίτσας,πατέρας τῆς Ἄννας-Ἀθηνᾶς Τσίτσα (πρώτη ἐξαδέρφη τοῦ Πάνου Κόκκα) μουσικοῦ :
Είναι Επίτιμος Διευθύντρια των τάξεων του πιάνου στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Εξελέγη επανειλημμένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΩΘ (Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης) [ Σημ. Πελασγ. ἤ ὅπως ἀλλιῶς ΣΑΒΑΩΘ ;! ]
Ο ΣΑΩΘ κα η Ισραηλιτική Κοινότητα της απένειμαν τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά της σε εκδηλώσεις τους.
Τώρα, ασχολείται με θέματα σχετικά με τη Μουσική (σεμινάρια πρακτικού διδασκαλείου, συμμετοχή σε επιτροπές εξετάσεων, δημιουργία αρχείων κ.ά.) καθώς και με την Ολιστική Γυμναστική. (ἐδῶ)
Ὁ παππούς τοῦ Πάνου Κόκκα,Φώτης Τσίτσας,ἦταν Θεσσαλονικιός,
από δεκαοκτώ χρόνων έγινε έμπορος-ταξιδιώτης και συνόδευε στη Βιέννη μεγάλα καραβάνια. Ήταν συντηρητικός και γνωστός για την εντιμότητά του. Το επώνυμο "Τσίτσα" προέρχεται από το παρατσούκλι μιας προγιαγιάς, που τη φώναζαν "Τσίτσα", βλάχικη λέξη..(ἐδῶ)
Ἐγώ πάντως ἄλλα βρῆκα γιά τήν λέξιν «τσίτσα» : ΕΔΩ
Στό ἴδιο σόϊ,θεῖα τοῦ Πάνου ἐξ ἀγχιστείας,μητέρα τῆς ἐξαδέρφης του Ἄννας -Ἀθηνᾶς,ἡ Σοφία Μαρκίδου κόρη τοῦ Γιάννη Μαρκίδη (Σακαλῆ,δύο ἐπίθετα; ! ). Αὐτός ὁ Μαρκίδης -Σακαλῆς :
«...καταγόταν από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, ήταν κτηματίας και μεγαλέμπορος. Συναλλασσόταν με δεκατέσσερα χωριά, από τα οποία εμπορευόταν κυρίως ζώα. Ήταν και φημισμένος αμπελουργός κι έκανε εξαγωγές κρασιών. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1924, ο παππούς της Άννας αρνήθηκε να γίνει Βούλγαρος και δήλωσε από τους πρώτους ότι θα πάει στην Ελλάδα, θυσιάζοντας τη μεγάλη του περιουσία.Έτσι, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, το 1928.
...Όλα τα παιδιά της οικογένειας Μαρκίδου ήταν μορφωμένα. Η Ελένη, καθολική μοναχή, ήταν πτυχιούχος Μαθηματικών, Φιλολογίας και Βιολογίας, ο Νίκος ήταν Οικονομολόγος, ο Χουρμούζης ήταν Νομικός, ο Σπύρος-Κριεζής ζωγράφος. Τις βασικές σπουδές τις έκαναν σε γαλλικά σχολεία τα ελληνικά τα διδάχθηκαν με δασκάλους στο σπίτι, ενώ τις ανώτερες σπουδές τις ολοκλήρωσαν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.»(ἐδῶ)
Ἡ ἐξαδέρφη τοῦ Πάνου Κόκκα,ἡ μουσικός Ἄννα-Ἀθηνᾶ Τσίτσα :
« παντρεύτηκε το 1964 τον Γιώργο Κούνιο, Φαρμακοποιό, εγγονό του Ισαάκ Κούνιο, που είχε ένα από τα πρώτα Φαρμακεία της Θεσσαλονίκης»(ἐδῶ)
Βρέ παιδί μου,ὅσο καί νά μήν θέλεις νά τούς βρῆς μπροστά σου,ὅλο καί παρουσιάζονται ! Καί μετά σοῦ λέει,συνωμοσιολογίες...Ἀλήθεια ; !
Πάνος Κόκκας καί ἐφημερίδα «Ἐλευθερία» Ἕνα ὑπερασπιστικό ἄρθρο τῆς ἐφημερίδος «Παρόν» ἀπό τό ὁποῖο βγάζετε τά συμπεράσματά σας...
Γιά τήν κατηγορία πώς :«άνθρωποι της “Ελευθερίας”, που έζησαν από κοντά τα δραματικά γεγονότα, υποστηρίζουν ότι τις επίμαχες επιστολές (του Κωνσταντίνου προς τον Γεώργιο Παπανδρέου) τις έγραφε ο Κ. Χοϊδάς, τις μετέφερε ο υπασπιστής του Κωνσταντίνου ταγματάρχης Αρναούτης στα γραφεία της “Ελευθερίας”, όπου τις “χτένιζε” ο Π. Κόκκας, εν γνώσει του Κων. Μητσοτάκη».
... ο Πάνος Κόκκας ήταν ο αρχιτέκτονας της ΄Ενωσης Κέντρου με ηγέτη τον Γεώργιο Παπανδρέου (στα γραφεία της «Ελευθερίας» γεννήθηκε η Ένωση) -όπερ του εξασφάλισε και την άσβεστη μνησικακία του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η «Ελευθερία» ήταν που συνέλεξε και παρουσίασε τις μαρτυρίες δικαστικών αντιπροσώπων για τη βία και νοθεία στις εκλογές του ’61, τις οποίες παρουσίασε ο αργότερα Γέρος της Δημοκρατίας κηρύσσοντας τον Ανένδοτο. Και αυτή η εφημερίδα υπήρξε προπομπός αυτού του Ανένδοτου. Συμπαρατάχθηκαν το «Έθνος» και η «Αθηναϊκή» και σύρθηκε αναγκαστικά και το Συγκρότημα Λαμπράκη.
... Δεν είναι γνωστό, παρά σε ελαχίστους, ότι μετά τις εκλογές του 1963 και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν σε κατάσταση απόγνωσης και σκεφτόταν να καταθέσει την εντολή, επειδή δεν διέθετε αυτοδύναμη πλειοψηφία και -όπως έλεγε- «δεν μπορούσε να στηριχθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης της ΕΔΑ».
Ήταν ο Πάνος Κόκκας, με την πολιτική ευστροφία του, που του υπέδειξε τη διέξοδο: «Δεν χρειάζεσθε την ψήφο της ΕΔΑ, κύριε Πρόεδρε. Φθάνει η αποχή της. Έχετε τη σχετική πλειοψηφία, σχηματίζετε κυβέρνηση και προκηρύσσετε νέες εκλογές.» Και ο Γέρος: «Έχεις δίκιο Πάνο, παιδί μου». Ετσι φθάσαμε στο 52%
… Ήταν η εφημερίδα που βγήκε παράνομα στην αντίσταση, όταν ο εκδότης της κατεζητείτο από τα Ες Ες, ενώ νόμιμα κυκλοφορούσαν, υπό κατοχική λογοκρισία, το «Ελεύθερον (τότε!) Βήμα» και τα «Αθηναϊκά Νέα» του Συγκροτήματος. (Το «Βήμα» έπαψε να είναι «Ελεύθερον» όταν ελευθερώθηκε όλη η Ελλάδα…)
Είναι γεγονός ότι ο Πάνος Κόκκας συνδεόταν με στενή πολιτική φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ότι είχε κάποια φιλική σχέση με τον Κ. Χοϊδά από το πανεπιστήμιο. Είναι γεγονός ότι διέπραξε το τραγικό γι’ αυτόν -και σε προέκταση για τον τόπο- λάθος να υποστηρίξει την κυβέρνηση της αποστασίας, για την αποσόβηση, όπως πίστευε, του εναλλακτικού πραξικοπήματος, μια και Αμερικανοί και Παλάτι είχαν προγράψει τον Γεώργιο Παπανδρέου, λόγω Κυπριακού.
Ὁλόκληρο τό ἄρθρο ΕΔΩ
Διαβᾶστε καί ἐδῶ,ἕνα σημαντικό ἄρθρο περί Κόκκα- Μητσοτάκη,μία σχέσις ὅλο δολοπλοκίες :
(Στη Λευκωσία, πρωτοσέλιδη φωτογραφία της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κύπρος», με τίτλο «Εξομολόγησις και συγχώρησις», έδειχνε τον Π. Κόκκα να ασπάζεται την δεξιά του Μακαρίου, υπό τα πλατιά χαμόγελα του Κ. Μητσοτάκη…)
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο το 1965 και η «πόρνη της Μεσογείου»
Πόρνη τῆς Μεσογείου,κατά τόν Κόκκα,ἦταν ἡ Κύπρος !
Μάλιστα...
«Έπειτα από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας στην Ελλάδα, ο δημοσιογράφος έφυγε από τη χώρα και παρέμεινε στο εξωτερικό (στο Παρίσι) μέχρι την αμνηστία του 1973.
Ο Κόκκας προσβλήθηκε από καρκίνο των πνευμόνων και για έναν μήνα εισήχθη σε νοσοκομείο του Λονδίνου για θεραπεία.Μετά την επιστροφή του στην ελληνική πρωτεύουσααπεβίωσε στις 26 Ιουνίου 1974.( ἐφημ. Μακεδονία ΕΔΩ) Η κηδεία του τελέστηκε από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και η ταφή του έγινε στους Δελφούς όπως ήταν η επιθυμία του »(ἐδῶ)
Συνεχίζεται...
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Α΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Β΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Γ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Δ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Ε΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι (μέρος ΣΤ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Ζ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Η΄)
Ἡ Πελασγική
Ποιός εἶναι ὁ Ἰωάννης Γκρέτσος πού συνέστησε τόν ἀρχηγό τῆς τρομοκρατικῆς ὁργανώσεως RIG,τήν μητρική τῆς 17Ν,κατά Ἀθ. Στριγγᾶ,καί μασόνος τῆς στοᾶς P2, Francesco Pazienza
(γιά τήν ὑπόθεσιν τῆς βομβιστικῆς ἐπίθεσης στήν Μπολόνια διαβᾶστε σχετικῶς :
Σφαγή τῆς Μπολόνια,30 χρόνια μετά
Francesco Pazienza |
Διαβάζουμε γιά τήν οἰκογένεια Γκρέτσου :
...ο προ-πάππος του Θανάση, Κωνσταντίνος Γκέρτσοςγεννήθηκε στο χωριό Μεγάροβο, που είναι έξω από το Μοναστήρι- Μπίτολα, σήμερα , και ήταν Βλάχικης καταγωγής, είχε εφτά παιδιά, 6 κορίτσια και έναν γιό το Θανάση. Είχε εργαστήριο και έβαφε υφάσματα , νήματα κ.α. όπου ασχολήθηκε και ο Θανάσης, ο οποίος στη συνέχεια ήρθε στην Κοζάνη
Εργάστηκε στο κατάστημα χρωμάτων Δημητρίου Μούκα , ή ίσως να τον έφερε ο Μούκας στην Κοζάνη ,μου είπε, γιατί πήγαινε στο Μοναστήρι στις αγορές ήταν πλούσιος έμπορος και δραστήριος, μάλιστα είχε αδερφό τον Χαρίσιο Κ. Μούκα, που έγινε ευεργέτης της Κοζάνης. Και ο μεγαλέμπορος Μούκας τον έκανε γαμπρό του αφού του έδωσε τη θυγατέρα του τη Σανούκο-Άννα
...Ο Θανάσης απέκτησε τέσσερα παιδιά τρεις γιους και μια θυγατέρα. Ο Κώστας γεννημένος το 1896 , ήταν συμμαθητής με τον πατέρα μου και φίλοι, σπούδασε χημικός, μου εξιστόρησε όλη την επιχειρηματική διαδρομή. Το 1927 άνοιξαν στην Αθήνα εργοστάσια φαρμάκων με τίτλο «Βιοφάρμ» και χρωμάτων το «βιοχρώμ» που διαχειρίζεται ο αδερφός Δημήτρης και συνεχίζουν σήμερα τα παιδιά του, ήταν παντρεμένος με κοζανίτισσα το γένος Τσιμηνάκη. Τις άλλες επιχειρήσεις είχαν ο Κώστας και ο Θεόδωρος
...Ο Κώστας πήγε στη Ζυρίχη το 1946, όπου και είχε την έδρα των επιχειρήσεων , διετέλεσε και επίτιμος πρόξενος στη Ζυρίχη του Ελληνικού Κράτους. Ο Θόδωρος εγκαταστάθηκε στο Παρίσι , παντρεμένος με Αμερικανίδα που την είχε γνωρίσει στην Αθήνα. Αντιπροσώπευαν τις επιχειρήσεις αυτές εκτός από την Ελλάδα, στην Ν. Αφρική, στην Αίγυπτο και στην Πορτογαλία. Καθώς και άλλες διάφορες δουλειές, με άλλες χώρες και την Αμερική.
...Μου μίλησε για την οικογένειά του, έχει τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, όλα επιστήμονες ...Ζει μεταξύ Αθήνας και Ζυρίχης . Διετέλεσε και ο Θανάσης επίτιμος πρόξενος στη Ζυρίχη για είκοσι χρόνια από το 1978-1998...
(Ἀπό : Μια συνάντηση με τον Αθανάσιο Γκέρτσο της οικογένειας των ευεργετών)
Χμμ,εὐεργετῶν ἔ ; Ἐπίτιμοι Πρόξενοι τοῦ ἑλλαδικοῦ κράτους ἔ ;
Τά ὀνόματα τῶν 163 οἰκονομικῶν μεγαλοδοσιλόγων τῆς Κατοχῆς |
...Το 1948 ο Ευ. Παπαστράτος, ο οποίος την περίοδο της Κατοχής συνεργαζόταν με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και διετέλεσε αντιπρόεδρός του, πάντρεψε με τον βιομήχανο Θανάση Γκέρτσο τη μονάκριβη κόρη του Χάρη που είχε αποκτήσει από τον γάμο του με την Αικατερίνη Δαμβέργη της γνωστής οικογένειας βιομηχάνων.
Ἔχει ἐνδιαφέρον ἡ ἱστορία καί τῆς οἰκογενείας Παπαστράτου κυρίως γιά τούς γάμους πού ἔκαναν μέ οἰκογένειες ὅπως : Ἀβέρωφ,Γουλανδρῆ κ.ἄ. διαβᾶστε :
Το τέλος της δυναστείας Παπαστράτου
...ο Ευάγγελος Παπαστράτος ήταν ο νεότερος από τους τέσσερις γιους ενός παντοπώλη στο διάσημο για τα καπνά του Αγρίνιο, ο οποίος είχε αρχίσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία σε ηλικία 12 ετών ως υπάλληλος ενός γραφείου εμπορίας αγροτικών προϊόντων με την επωνυμία Ρόζης & Βαρνάβας. Το 1906, σε ηλικία 22 ετών, με δανεικό κεφάλαιο 3.000 δρχ. της εποχής, ίδρυσε μια πρώτη εταιρεία εμπορίας καπνών και άλλων γεωργικών προϊόντων με την επωνυμία Αυγερινός & Παπαστράτος, από κοινού με τον Σωτήρη Αυγερινό.
Ο πατέρας του Αναστάσης, γιος ενός παπα-Στράτου που με την παπαδιά του είχε μετακομίσει πολλά χρόνια νωρίτερα στο Αγρίνιο από,το απροφύλακτο από τους ληστές χωριό του, τα Προσήλια του Δήμου Θέρμου
Κάτι σάν τόν Παπ-ανδρέου (παπᾶ -Ἀνδρέας) ! Τό πραγματικό ἐπίθετο πάντως τοῦ υἱοῦ τοῦ Παπᾶ-Στράτου,δέν τό γνωρίζουμε...
...Το 1930 ήταν έτος-σταθμός. Τον Ιούλιο αυτού του έτους ίδρυσαν την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων. Στον Πειραιά, δίπλα σε χώρους εναποθήκευσης και επεξεργασίας καπνών που προορίζονταν για εξαγωγή, στις 21 Μαΐου 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάτησε ένα κουμπί και έθεσε σε κίνηση τα μηχανήματα του εργοστασίου.
Μάλιστα,πάλιν μπροστά μας ὁ Ἐλευθέριος Μπενί-Σελόν...
Κάπως ἔτσι καί πρό 2ετίας ,μέ τήν ἐπίσκεψιν Τσίπρα,θυμᾶστε ;
Τσίπρας στην «Παπαστράτος»: Ανατρέπουμε τον εργασιακό μεσαίωνα
Μήν νομίζετε πώς οἱ Γκέρτσοι δέν εἶναι ἀκόμη μέσα στά πράγματα. Μία ἑταιρεία τοῦ Ἰωάννη Γκέρτσου (τοῦ Δημητρίου πού εἶχε τήν Βιοχρώμ,μᾶλλον) ἡ Ι. Γκέρτσος ΑΒΕΕ πού δραστηριοποιεῖται στήν κατασκευή δομικῶν ὑλικῶν. Δέν εἶδα μεγάλο δημόσιο ἔργο πού ἡ ἐν λόγῳ ἑταιρεία δέν ἦταν μέσα !
Ῥῖξτε μία ματιά ΕΔΩ . Καί ἀκόμη ἡ ἑταιρεία ἔχει :
Συνεργασία με την γερμανική HOCHTIEF AG & την ιταλική IMPREGILO SPA.
Εἴπαμε: μέ προσοχή ἐπιλεγμένοι ...
Ἕνα ἀκόμη πρόσωπο πού ἔπαιξε τόν ῤόλον του στά ἑλλαδικά πολιτικά πράγματα τήν βρωμερή περίοδο ἀπό τόν συμμοριτοπόλεμο μέχρι καί τήν κατάλυσινν τοῦ πολιτεύματος ἀπό τούς Συνταγματάρχες μέ ἀποκορύφωμα τήν προδοσία τῆς Κύπρου καί μᾶλλον ὄχι καί τόσο γνωστός στό εὐρύ κοινό,εἶναι ὁ Πάνος Κόκκας,ὁ ἐκδότης τῆς ἐφημερίδος «Ἐλευθερία» καί μοιραίως (;) συνδεδεμένος μέ τήν πορεία τοῦ Ἀνδρέα Παπανδρέου καί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πού ἦσαν καί πολύ ...φίλοι !
Πᾶμε νά δοῦμε καί αὐτόν :
( Πάνος Κόκκας ) |
Είναι Επίτιμος Διευθύντρια των τάξεων του πιάνου στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Εξελέγη επανειλημμένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΩΘ (Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης) [ Σημ. Πελασγ. ἤ ὅπως ἀλλιῶς ΣΑΒΑΩΘ ;! ]
Ο ΣΑΩΘ κα η Ισραηλιτική Κοινότητα της απένειμαν τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά της σε εκδηλώσεις τους.
Τώρα, ασχολείται με θέματα σχετικά με τη Μουσική (σεμινάρια πρακτικού διδασκαλείου, συμμετοχή σε επιτροπές εξετάσεων, δημιουργία αρχείων κ.ά.) καθώς και με την Ολιστική Γυμναστική. (ἐδῶ)
Ὁ παππούς τοῦ Πάνου Κόκκα,Φώτης Τσίτσας,ἦταν Θεσσαλονικιός,
από δεκαοκτώ χρόνων έγινε έμπορος-ταξιδιώτης και συνόδευε στη Βιέννη μεγάλα καραβάνια. Ήταν συντηρητικός και γνωστός για την εντιμότητά του. Το επώνυμο "Τσίτσα" προέρχεται από το παρατσούκλι μιας προγιαγιάς, που τη φώναζαν "Τσίτσα", βλάχικη λέξη..(ἐδῶ)
Ἐγώ πάντως ἄλλα βρῆκα γιά τήν λέξιν «τσίτσα» : ΕΔΩ
Στό ἴδιο σόϊ,θεῖα τοῦ Πάνου ἐξ ἀγχιστείας,μητέρα τῆς ἐξαδέρφης του Ἄννας -Ἀθηνᾶς,ἡ Σοφία Μαρκίδου κόρη τοῦ Γιάννη Μαρκίδη (Σακαλῆ,δύο ἐπίθετα; ! ). Αὐτός ὁ Μαρκίδης -Σακαλῆς :
«...καταγόταν από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, ήταν κτηματίας και μεγαλέμπορος. Συναλλασσόταν με δεκατέσσερα χωριά, από τα οποία εμπορευόταν κυρίως ζώα. Ήταν και φημισμένος αμπελουργός κι έκανε εξαγωγές κρασιών. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1924, ο παππούς της Άννας αρνήθηκε να γίνει Βούλγαρος και δήλωσε από τους πρώτους ότι θα πάει στην Ελλάδα, θυσιάζοντας τη μεγάλη του περιουσία.Έτσι, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, το 1928.
...Όλα τα παιδιά της οικογένειας Μαρκίδου ήταν μορφωμένα. Η Ελένη, καθολική μοναχή, ήταν πτυχιούχος Μαθηματικών, Φιλολογίας και Βιολογίας, ο Νίκος ήταν Οικονομολόγος, ο Χουρμούζης ήταν Νομικός, ο Σπύρος-Κριεζής ζωγράφος. Τις βασικές σπουδές τις έκαναν σε γαλλικά σχολεία τα ελληνικά τα διδάχθηκαν με δασκάλους στο σπίτι, ενώ τις ανώτερες σπουδές τις ολοκλήρωσαν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.»(ἐδῶ)
Ἡ ἐξαδέρφη τοῦ Πάνου Κόκκα,ἡ μουσικός Ἄννα-Ἀθηνᾶ Τσίτσα :
« παντρεύτηκε το 1964 τον Γιώργο Κούνιο, Φαρμακοποιό, εγγονό του Ισαάκ Κούνιο, που είχε ένα από τα πρώτα Φαρμακεία της Θεσσαλονίκης»(ἐδῶ)
Βρέ παιδί μου,ὅσο καί νά μήν θέλεις νά τούς βρῆς μπροστά σου,ὅλο καί παρουσιάζονται ! Καί μετά σοῦ λέει,συνωμοσιολογίες...Ἀλήθεια ; !
Πάνος Κόκκας καί ἐφημερίδα «Ἐλευθερία» Ἕνα ὑπερασπιστικό ἄρθρο τῆς ἐφημερίδος «Παρόν» ἀπό τό ὁποῖο βγάζετε τά συμπεράσματά σας...
Γιά τήν κατηγορία πώς :«άνθρωποι της “Ελευθερίας”, που έζησαν από κοντά τα δραματικά γεγονότα, υποστηρίζουν ότι τις επίμαχες επιστολές (του Κωνσταντίνου προς τον Γεώργιο Παπανδρέου) τις έγραφε ο Κ. Χοϊδάς, τις μετέφερε ο υπασπιστής του Κωνσταντίνου ταγματάρχης Αρναούτης στα γραφεία της “Ελευθερίας”, όπου τις “χτένιζε” ο Π. Κόκκας, εν γνώσει του Κων. Μητσοτάκη».
... ο Πάνος Κόκκας ήταν ο αρχιτέκτονας της ΄Ενωσης Κέντρου με ηγέτη τον Γεώργιο Παπανδρέου (στα γραφεία της «Ελευθερίας» γεννήθηκε η Ένωση) -όπερ του εξασφάλισε και την άσβεστη μνησικακία του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η «Ελευθερία» ήταν που συνέλεξε και παρουσίασε τις μαρτυρίες δικαστικών αντιπροσώπων για τη βία και νοθεία στις εκλογές του ’61, τις οποίες παρουσίασε ο αργότερα Γέρος της Δημοκρατίας κηρύσσοντας τον Ανένδοτο. Και αυτή η εφημερίδα υπήρξε προπομπός αυτού του Ανένδοτου. Συμπαρατάχθηκαν το «Έθνος» και η «Αθηναϊκή» και σύρθηκε αναγκαστικά και το Συγκρότημα Λαμπράκη.
... Δεν είναι γνωστό, παρά σε ελαχίστους, ότι μετά τις εκλογές του 1963 και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν σε κατάσταση απόγνωσης και σκεφτόταν να καταθέσει την εντολή, επειδή δεν διέθετε αυτοδύναμη πλειοψηφία και -όπως έλεγε- «δεν μπορούσε να στηριχθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης της ΕΔΑ».
Ήταν ο Πάνος Κόκκας, με την πολιτική ευστροφία του, που του υπέδειξε τη διέξοδο: «Δεν χρειάζεσθε την ψήφο της ΕΔΑ, κύριε Πρόεδρε. Φθάνει η αποχή της. Έχετε τη σχετική πλειοψηφία, σχηματίζετε κυβέρνηση και προκηρύσσετε νέες εκλογές.» Και ο Γέρος: «Έχεις δίκιο Πάνο, παιδί μου». Ετσι φθάσαμε στο 52%
… Ήταν η εφημερίδα που βγήκε παράνομα στην αντίσταση, όταν ο εκδότης της κατεζητείτο από τα Ες Ες, ενώ νόμιμα κυκλοφορούσαν, υπό κατοχική λογοκρισία, το «Ελεύθερον (τότε!) Βήμα» και τα «Αθηναϊκά Νέα» του Συγκροτήματος. (Το «Βήμα» έπαψε να είναι «Ελεύθερον» όταν ελευθερώθηκε όλη η Ελλάδα…)
Είναι γεγονός ότι ο Πάνος Κόκκας συνδεόταν με στενή πολιτική φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ότι είχε κάποια φιλική σχέση με τον Κ. Χοϊδά από το πανεπιστήμιο. Είναι γεγονός ότι διέπραξε το τραγικό γι’ αυτόν -και σε προέκταση για τον τόπο- λάθος να υποστηρίξει την κυβέρνηση της αποστασίας, για την αποσόβηση, όπως πίστευε, του εναλλακτικού πραξικοπήματος, μια και Αμερικανοί και Παλάτι είχαν προγράψει τον Γεώργιο Παπανδρέου, λόγω Κυπριακού.
Ὁλόκληρο τό ἄρθρο ΕΔΩ
Διαβᾶστε καί ἐδῶ,ἕνα σημαντικό ἄρθρο περί Κόκκα- Μητσοτάκη,μία σχέσις ὅλο δολοπλοκίες :
(Στη Λευκωσία, πρωτοσέλιδη φωτογραφία της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κύπρος», με τίτλο «Εξομολόγησις και συγχώρησις», έδειχνε τον Π. Κόκκα να ασπάζεται την δεξιά του Μακαρίου, υπό τα πλατιά χαμόγελα του Κ. Μητσοτάκη…)
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο το 1965 και η «πόρνη της Μεσογείου»
Πόρνη τῆς Μεσογείου,κατά τόν Κόκκα,ἦταν ἡ Κύπρος !
Μάλιστα...
«Έπειτα από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας στην Ελλάδα, ο δημοσιογράφος έφυγε από τη χώρα και παρέμεινε στο εξωτερικό (στο Παρίσι) μέχρι την αμνηστία του 1973.
Ο Κόκκας προσβλήθηκε από καρκίνο των πνευμόνων και για έναν μήνα εισήχθη σε νοσοκομείο του Λονδίνου για θεραπεία.Μετά την επιστροφή του στην ελληνική πρωτεύουσααπεβίωσε στις 26 Ιουνίου 1974.( ἐφημ. Μακεδονία ΕΔΩ) Η κηδεία του τελέστηκε από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και η ταφή του έγινε στους Δελφούς όπως ήταν η επιθυμία του »(ἐδῶ)
Συνεχίζεται...
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Α΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Β΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Γ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Δ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Ε΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι (μέρος ΣΤ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Ζ΄)
Οἱ ἐπιλεγμένοι ...(μέρος Η΄)
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.