Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΑΓΓΛΟΣ ΣΕ ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ: "ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ".


80  ΑΓΓΛΟΙ  ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ  ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ  ΠΛΟΙΑ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΚΑΝΟΝΙΑ  ΤΟΥ  ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ  ΣΤΟΛΟΥ  ΤΟΥ  ΚΑΡΑ ΑΛΗ  ΣΤΗΝ  ΣΦΑΓΗ  ΤΗΣ  ΧΙΟΥ.   ΜΕΤΑ  Ο  ΡΟΤΣΙΛΝΤ  ΕΔΙΝΕ  "ΔΑΝΕΙΑ"  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ. 

Μαρτυρία: Όταν ο Βρετανός αξιωματικός Woodhouse πρότεινε την… αυτονόμηση της Κρήτης!



Τ’ απόγεμα εμείναμε οι δυο μας με τον Εγγλέζο. Πήγαμε σε μία στάνη του Γιώργη του Μπαντουβά, όπου εκραθιούντανε στσι φυλακές απού τσι Γερμανούς για λογαριασμό μου, όπως εκρατούντανε και περί τσι εφτακόσους ετότες συνεργάτες μου στσι αγροτικές φυλακές Χανίων και στσι αγροτικές φυλακές Ηρακλείου.
Μας ήσφαξε ένα – ν – αρνί ο τσομπάνος του, ψήσαμε, εφάγαμε και εκεί μου είπε ο Εγγλέζος.
– Εσείς, καπετάνιο, θα μπορείτε να προσφέρετε μεγάλα πράματα στη (γ)Κρήτη, διότι σε πιστεύει ο λαός. Εσείς οι Κρητικοί έχετε άλλη νοοτροπία απού τη Στερεά Ελλάδα. Και όταν λευτερωθεί η Κρήτη θα μπορείς να προσφέρεις πολλά πράγματα στη (γ)Κρήτη.
– Με ποιο τρόπο, του λέω.
– Θα σηκώσεις αγγλικιά σημαία να χωρίσετε απ’ τη λοιπή Ελλάδα και εμείς θα διώξομε από δω τσι εχθρούς σας και θ’ αναλάβομε το νησί και θα το κάμομε βιτρίνα τουρισμού, εκεί που πάνε οι τουρίστες στη Γαλλία νάρχονται εδώ. Να το αναλάβομε ως ήτονε και πρώτα η Κρήτη ανεξάρτητη.


Άκουσα κάτι να μυρμηδίζει απ’ τσι φτέρνες μου και να βγαίνει στο κεφάλι. Εσυγκρατήθηκα. Και του λέω.
– Αυτό είν’ ωραίο. Για ξαναπέ’ μου το να το καταλάβω καλά.
Όταν μου το επανέλαβε, τράβηξα το μπιστόλι μου, σηκώθηκα απάνω. Και του λέω.
– Εσύ, δεν είσαι αξιωματικός Άγγλος. Και αν είσαι αξιωματικός Άγγλος, είσαι κατάσκοπος τω Γερμανών. Δεν επερίμενα μία τέθοια πρόταση από έναν Άγγλο αξιωματικό και αξιωματικό, όπως μούχες πει, του Επιτελείου. Απ’ αυτή την ώρα είσαι αιχμάλωτος. Εμείς, του λέω, σκεφτόμαστανε ότι θα πάρομε και τη Βόρειο Ήπειρο, θα πάρομε και τα Δωδεκάνησα και θα πάρομε και τη (γ)Κύπρο. Και εσύ ήρθες να μας – ε – πεις να χωρίσομ’ απ’ τη λοιπή Ελλάδα, οπού μαχουμέστανε αιώνες να ενωθούμε. Από αύτή τη στιγμή είσαι αιχμάλωτος. Δε σου επιτρέπω πλια να επικοινωνήσεις με κανένα.
Αργότερα ειδοποίησα το (μ)Πετρακογιώργη και του τον έδωσα, του έδωσα εντολή να μη (γ)κινηθεί πουθενά και να τηλεγραφήσουνε νάρθει αντικαταστάτης του.
Αυτό έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 1942.
Ειδοποίησα λοιπόν όλους, οι οποίοι εκρύβανε Εγγλέζους, να μην ερθούνε σε επαφή οι Εγγλέζοι με αυτό το Μόντυ, όπου μούχε κάμει αυτή τη (μ)πρόταση. Τούπα να μη (γ)κυκλοφορεί διόλου και νάρχεται σ’ επαφή με τσι άνδρες τση Εθνικής Αντιστάσεως, ούτε με τσι Εγγλέζους πούχανε παραπομείνει στη (γ)Κρήτη.
Έτσι έμεινε το θέμα νεκρό, μέχρι το Μάη του 1942, όπου ήρθενε ο Τομ, ένας λοχαγός, ο οποίος τον αντικατέστησε.
Θα – ν – έρθομε μετά τη συνάντησή μας με το (ν)Τομ στα Πετραδολάκια και θα συνεχίσομε για το θέμα αυτηνού του Εγγλέζου του Γουντχάουζ, με το ψευδώνυμο Νικόλαος Μόντυς.
Αντώνης Σανουδάκης,
Καπετάν Μπαντουβά Απομνημονεύματα, Κνωσός, Αθήνα 1979 σσ. 191-192.
Πηγή: cognoscoteam.gr
 
 
 
 
  Ο Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γουντχάους
 
 
 
 
 
 
OI  ΑΓΓΛΟΙ  ΕΙΧΑΝ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ  ΤΟΝ  ΤΟΥΡΚΟ  ΣΟΥΛΤΑΝΟ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ  ΧΙΟΥ   ΕΞΙ  ΜΗΝΕΣ  ΠΡΙΝ  (!)

Ο σουλτάνος είχε πληροφορηθεί τις κινήσεις της Χίου.  Σε έγγραφο του Φόρεϊν Όφις  υπάρχει  η  απόδειξη  ότι οι Άγγλοι τον είχαν ενημερώσει ότι οι Χίοι ετοιμάζονταν για επανάσταση, περίπου έξι μήνες πριν από την έκρηξή της.
Σημείωση:  έχουμε  αποδείξεις,  που  κανείς  δεν  σχολιάζει,  ότι  οι  άγγλοι  παρακολουθούσαν  ακόμη  και  τον  Ρήγα  Φεραίο  και  διάβαζαν  με  προσοχή  και αρχειοθετούσαν  ότι  έγραφε  η  πρώτη  Ελληνική  "Εφημερίδα"  στην  Βιέννη  των  Σιατιστινών  αδελφών  Μαρκιδών  Πούλιου.

 Έτσι, ο Οθωμανικός στόλος υπό την ηγεσία του Καρά Αλί και  με  80  άγγλους  αξιωματικούς  σαν  καθοδηγητές,  έπλευσε προς την Χίο για να καταστείλει την επανάσταση και αποβίβασε περί τους 7.000 στρατιώτες από τη Μικρά Ασία. Με την άφιξη του μεγάλου εχθρικού στόλου οι ελληνικές δυνάμεις αποχώρησαν από το νησί με εξαίρεση ένα τμήμα Ψαριανών που παρακολουθούσε από απόσταση τις κινήσεις των Οθωμανών.
Στις 30 Μαρτίου 1822 ο Τουρκικός στόλος (46 πλοία και 7000 στρατιώτες, αυτοί  που διευθύνουν τις βολές και τα κανόνια είναι 80 άγγλοι αξιωματικοί) φτάνει στο βόρειο τμήμα του νησιού. Λίγες ώρες μετά ενώνονται με άλλους ομοεθνείς τους που βγήκαν από το κάστρο και ξεκινούν τη σφαγή, τις λεηλασίες και το κάψιμο της πόλης. Οι οπλαρχηγοί Λογοθέτης και Μπουρνιάς αποχώρησαν προς το εσωτερικό του νησιού, λέγοντας το σύνθημα «ο σώζων εαυτό σωθήτω».
Ο Καστάνης μας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα συμβάντα:    «Εγκατέλειψαν οικογενειακώς την Παναγία την Λατομήτισσα και κατέφυγαν στην ασφυκτικά γεμάτη από εντοπίους Καθολικούς και Έλληνες της Ιωνίας οικία του Άγγλου προξένου και με άλλες τρεις οικογένειες οδηγήθηκαν στον σταύλο της. Στον δρόμο, είδαν την κολοσσιαία τουρκική αρμάδα να προχωρεί, επτά πλοία να προπορεύονται ως τέρατα της θαλάσσης, είκοσι έξι φρεγάτες και κορβέτες συνοδευόμενες από μικρότερα σκάφη και αναρίθμητες βάρκες. Ο βομβαρδισμός άρχισε. Η γη σείστηκε, το φρούριο εξαπέλυσε από τις πολεμίστρες του την οργή του. Η φωτιά εμαίνετο από σπίτι σε σπίτι. Κραυγές ακούγονταν κι ο καπνός ανέβαινε στον ουρανό. Αθώες οικογένειες έκραζαν για έλεος.
Οι Τούρκοι, βοηθούμενοι από μηχανικούς της Δύσης,  (- Άγγλοι), ασκήθηκαν στο πυροβολικό».

(Τι  να  πρωτοθυμηθεί  κανείς  για την  "φιλελληνική"  δράση  τους.  Τον  Πατσίφικο;   Τον  Κεμάλ;  Τον  θάνατο  του Μεταξά  και  του  Κορυζή;  Την  μεταφορά  με ιδιαίτερο  αεροπλάνο   του  δημίου  του  Ελληνικού  λαού  Ζαχαριάδη  από  την  Γερμανία  στην  Ελλάδα  για  τα  "περαιτέρω";  Την  Κύπρο;)     
 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Κατά τα λοιπά, το χαζό πόπολο πιστεύει ότι οι διαχρονικοί μας εχθροί είναι οι Γερμανοί και οι Αγγλοι φίλοι και σύμμαχοι Α, ρε κοροϊδάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.