Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου άρθρου(πατήστε εδώ), το οποίο παρουσιάζω αυτούσιο διότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στις Ελληνικές ιστοσελίδες για το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πακιστάν. Σε αναζήτηση που πραγματοποίησα στα Αγγλικά, το παρουσιάζουν ελάχιστες ξένες ιστοσελίδες. Αυτό το γεγονός το θεωρώ απαράδεκτο και προτείνω να αναδείξετε το μνημείο είτε με αυτό το άρθρο είτε με δικές σας πηγές και εργασίες. 


Το 2011 έκανα ένα ταξίδι στο Πακιστάν ακολουθώντας τα βήματα του Μ. Αλεξάνδρου. Στην διάρκεια του ταξιδιού, ενημερώθηκα από κάποιον ξένο αξιωματούχο ότι υπάρχει ένα μνημείο προς τιμήν του Μ. Αλεξάνδρου, νοτιοανατολικά του Ισλαμαμπαντ κοντά στα σύνορα με την Ινδία.

Ξεκίνησα από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπαντ όπου ρώτησα τον ξενοδόχο για το μνημείο και πως θα πάω εκεί. Ο άνθρωπος δεν το ήξερε αλλά μόλις του είπα το όνομα της περιοχής, προσφέρθηκε να με πάει κατόπιν αμοιβής. Το ταξίδι κράτησε δυόμιση ώρες περίπου οδικώς σε ένα πολύ καλό δρόμο και προορισμός ήταν το χωριό Τζαλαλπούρ Σαρίφ (Jalalpur Sharif) κοντά στην πόλη Τζέλουμ (Jhelum ).



Η πρώτη εικόνα που είχα ήταν ότι δεν το έβλεπα από τον δρόμο διότι το περιστοιχίζαν πολλά και πυκνά δένδρα. Εαν δεν το ξέρει κάποιος δε θα το μάθει ποτέ, επειδη δεν υπάρχει σήμανση και δεν το ξέρουν ούτε οι ντόπιοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ενώ είμασταν στην περιοχή χαθήκαμε και μας πήρε τουλάχιστον μισή ώρα να το εντοπίσουμε. Όταν το βρήκαμε και το αντίκρυσα για πρώτη φορά μου προκλήθηκε ρίγος και συγκίνηση από την μεγαλοπρέπεια του. Μου φάνηκε περίεργο που στα Τάξιλα δεν είχε παρά μόνο μια κολώνα και τα εκθέματα του μουσείου, ενώ σε εκείνη την περιοχή είχε ένα μεγαλοπρεπές μνημείο που δεν το ήξερε κανένας.

Είναι περιφραγμένο σε μια έκταση 80 τετραγωνικών με αυλή όπου το μνημείο είναι περίπου 60 τ.μ.   Υπάρχει μόνιμος φύλακας εκεί και δεν είχε αντίτιμο εισόδου. Το μνημείο είναι υπερυψωμένο και περιλαμβάνει αετώματα με κίονες. Τα αετώματα φέρουν στο κέντρο κάποιες παραστάσεις από μάχες ενώ σε ένα από αυτά υπάρχει και το αστέρι της Μακεδονίας. Στο κέντρο του μνημείου υπάρχει μια κυλινδρική βάση που φέρει μαρμάρινη πλάκα με έγχρωμο χάρτη όλης της πορείας του Μ. Αλεξάνδρου. Στην Βάση όλου του μνημείου υπάρχει κτίσμα με πόρτες και παράθυρα στο οποίο όμως δεν είχα πρόσβαση γιατί ήταν κλειδωμένο και υποθέτω ότι έχει ένα μουσείο εκεί. Η περιοχή ήταν ερημική  και δεν υπήρχαν χωριά τριγύρω.





Το μνημείο μοιάζει εγκατελείμενο καθώς η φθορά που φέρει ο χρόνος ήταν εμφανής σε όλα τα σημεία του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έμεινα εκεί όσο θα ήθελα, γιατί με πίεζε ο οδηγός μου να φύγουμε διότι άρχισε να νυχτώνει από την μια και από την άλλη χάσαμε πολύ χρόνο μέχρι να το βρούμε. Κάτι παρόμοιο δυστηχώς δεν έχουμε στην Ελλάδα και το γιατί δεν ήταν μόνο δική μου απορία μα και του οδηγού μου ο οποίος είχε διαπιστώσει την έκπληξη και την συγκίνηση μου και με ρώτησε εαν έχουμε και εμείς αντίστοιχο μνημείο. Η απάντηση μου όπως ήταν φυσικό τον εξέπληξε.



Για περισσότερες φωτογραφίες τις οποίες δεν δημοσίευσα στο άρθρο μπορείτε να πατήσετε εδώ. Από αυτό τον σύνδεσμο μπορείτε να τις μεγενθύνετε τις φωτογραφίες και να ανακαλύψετε σχολαστικές λεπτομέριες.
Μνημείο Μ. Αλεξάνδρου στο Πακιστάν

Γαβριανός Γεώργιος
Επιμέλεια : Κούλης Κωνσταντινίδης
 
ΠΗΓΗ : http://gavrianos.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html
 https://ellaniapili.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.