Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. AKROPOLIS WORLD NEWS - Τὰ νέα ἑλληνιστὶ γεγραμμένα. ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙ... ΙΣΠΑΝΟΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ.

Ἡ Τουρκία καὶ ἡ Οὐικιπαιδεία

16 Ἰανουαρίου 2020


Juan Coderch  (University of St Andrews)

Akropolis World News (Ειδήσεις εις την Αρχαία Ελληνική γλώσσα) 

  Είναι  να  τρελαίνεται  κανείς.  Η  Ελλάδα  έχει  τόσες  Φιλοσοφικές - Φιλολογικές  σχολές.  Τόσους  πανεπιστημιακούς  "καθηγητές"  αρχαίων  ελληνικών.  Χιλιάδες  καθηγητές  φιλολόγους.  Χιλιάδες  "λογοτέχνες".  Με  τι  ασχολούνται  όλοι  αυτοί;  Κανένας  σήμερα,  στον  καιρό  του  Διαδικτύου,  δεν  σκέφτηκε  να  κάνει  αυτό  που  έκανε  ο  λαμπρός  Ισπανός  καθηγητής,  μία  διαδικτυακή  εφημερίδα  στα  Αρχαία  Ελληνικά;  Και  πόσα  ακόμη  μπορεί  να  σκεφθεί  κανένας.  Η  πρωτοτυπία,  η αληθινή  δημιουργικότητα,  η  πνευματική  παραγωγή  χάθηκαν  απ'  αυτόν  τον  τόπο;  Έμεινε  μόνο  η  βρωμιά  της  χαβούζας;



Τοῖς τῆς Τουρκίας πολίταις τήμερον αὖθις ἔξεστι τῇ Οὐικιπαιδείᾳ χρῆσθαι, χθὲς γὰρ οἱ δικασταὶ ἔγνωσαν τὸ τοὺς πολίτας κωλύειν αὐτῇ χρῆσθαι παρὰ τοὺς νόμους εἶναι.
ἡ μὲν οὕτω καλουμένη Οὐικιπαιδεία μεγάλη ἐγκυκλοπαιδεία ἐστὶν ἐν τῷ διαδικτύῳ κειμένη, ἤδη δὲ τὸ τρίτον ἔτος τοῖς τῆς Τουρκίας ἄρχουσιν ἔδοξε τὴν εἰς αὐτὴν εἴσοδον κωλύειν τε καὶ κλεῖσαι· ἡ δὲ ταύτης τῆς ἀπορρήσεως αἰτία;
ἐν μέρεσί τισι ταύτης τῆς ἠλεκτρονικῆς ἐγκυκλοπαιδείας ἐγέγραπτο τὴν Τουρκίαν τῷ Ἰσλαμικῷ Κράτει ἐν τῇ Συρίᾳ βοηθῆσαι, ὃ ὁ Ἐρδογᾶν παντελῶς ἀπόφησιν. ἡ τῆς Τουρκίας ἀρχὴ πρῶτον μὲν ἐπειράσατο τοὺς τῆς Οὐικιπαιδείας ἄρχοντας πείθειν ἐκείνην τὴν κατάφασιν ἀφαιρεῖν ὡς ψευδῆ οὔσαν, ἔπειτα δὲ αὐτοὺς πεῖθειν οὐ δυνηθεῖσα τῷ μηνὶ Ἀπριλίου τοῦ 2017ου ἔτους ἐκέλευσε τὴν εἰς τὴν Οὐικ. εἴσοδον κατὰ πᾶσαν τὴν χώραν κλεῖσαι, κατὰ γὰρ τοὺς τῆς Τουρκίας νόμους ἔξεστι τῇ ἀρχῇ ἠλεκτρονικὰς σελίδας κλεῖσαι ἐὰν αὗται αἱ σελίδες κίνδυνόν τι τῇ χώρᾳ γίγνεσθαι δύνωνται.
ὅμως δὲ ἡ ἑταιρεία Οὐικιμέδια, ἣ τυγχάνει τὴν Οὐικιπαιδείαν κεκτημένη, ταύτην τὴν ἀπόρρησιν εἰς δίκην ὑπήγαγεν, χθὲς δὲ οἱ δικασταὶ ὑπὲρ τῆς ἐλευθέρας εἰσόδου ἐψηφίσαντο.
ἡ Οὐικιπαιδεία μυρίους συνεργοὺς ἔχει, οἱ δὲ πλεῖστοι ἀνόνυμοί εἰσιν, οὗτοι δὲ ἐξουσίαν ἔχουσιν ἵνα γράφωσιν ὅ τι ἂν βούλωνται, ἐν δὲ πολλαῖς χώραις οὐκ ἔξεστι τοῖς πολίταις εἰς ταύτην τὴν ἠλεκτρονικὴν ἐγκυκλοπαιδείαν εἰσβῆναι.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


5 σχόλια:

  1. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ.
    Σήμερα η Διάσκεψη του Βερολίνου.
    Αποφασίζουν για την Λιβύη με παρούσα την Τουρκία και απούσα την Ελλάδα
    Άλλοι θα αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς, για μια ακόμη φορά.
    Ο Κούλης "διαμαρτυρήθηκε" γιατί δεν τον κάλεσαν. Ο Δένδιας έκλαψε πικρά στον ώμο του αφεντικού Ρότσιλντ...
    Στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
    Από τη διάσκεψη αποκλείστηκε η Ελλάδα, παρά τα (χλιαρά) διαβήματα της Αθήνας έως την τελευταία στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε βέτο (που; όμως θα το θέσει) για ακύρωση του μνημονίου Άγκυρας - Τρίπολης περί θαλάσσιων ζωνών, σε συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
    Ξεκάθαρος ο Ερντογάν: η διάσκεψη του Βερολίνου είναι για το τι θα πάρει η Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο κι όχι η ειρήνευση στη Λιβύη.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΝΕΡΩΝΑ.
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα (18/1) το απόγευμα το σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη στην οικία του.
    Ο κ.Μητσοτάκης, μάλιστα ανέβασε και μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό με τον 94χρονο Μίκη Θεοδωράκη. «Μια ζεστή απογευματινή συνάντηση με έναν Μεγάλο Έλληνα», έγραψε στην λεζάντα της φωτογραφίας.
    Στην αποψινή τους συνομιλία, ο μεγάλος συνθέτης θύμισε στον Πρωθυπουργό ότι τον γνώρισε για πρώτη φορά στο Παρίσι πριν από ακριβώς 50 χρόνια, όταν ήταν μόλις 2 ετών. Ο πρωθυπουργός είχε μαζί του μια πολύ ζεστή κουβέντα για ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη μουσική ως τα εθνικά μας θέματα...
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μνημόσυνο του Έκτορα κάνει ο Δήμος Τροίας και οι Τούρκοι.
    Ποιος ελληνικός Δήμος έχει κάνει μνημόσυνο του Αχιλλέα, του Οδυσσέα, του Μενελάου, του Αγαμέμνονα; Του Κλ. Σαματιάδη
    Κάθε πέντε χρόνια, την εποχή του τρύγου, ο Δήμος της Τροίας κάνει μνημόσυνο στην περιοχή Ίντεπε / Intepe, εις το όνομα του Έκτορος…
    Πέραν του λαογραφικού χαρακτήρος της εν λόγω εκδηλώσεως, η επιλογή του Έκτορος οφείλεται στον παραλληλισμό που θέλουν να υπογραμμίσουν στο πρόσωπό του, συμβολικά οι γείτονες, θεωρώντας τους ίδιους ως αποδέκτες και θεματοφύλακες κάθε συμβάντος πολέμου, ως επιβουλή ξένης δύναμης στην Μικρά Ασία.
    Άλλωστε οι Τούρκοι ιστοριογράφοι στο παρελθόν έχουν χαρακτηρίσει την Άλωση της Πόλης ως μεταχρονολογημένη εκδίκηση του πολέμου της… Τροίας!
    ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:
    Πρώτα, ας θυμήσουμε, και ας τους θυμήσουμε, πως ο Έκτωρ είναι θαμμένος στην Θήβες της Βοιωτίας... που ούτε οι... Θηβαίοι ξέρουν πού ευρίσκεται ο τάφος του...
    Πέρα από το άσχετο των διοργανωτών με το πρόσωπο το οποίο τιμούν, ποιος ελληνικός Δήμος έχει κάνει μνημόσυνο υπέρ του Αχιλλέως, του Οδυσσέως, του Μενελάου, του Αγαμέμνονος, του Αίαντος;
    Μια (ακόμη) ΜΟΝΙΜΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ για την οποία δεν θα διαμαρτυρηθεί κανείς… Οι παραβιάσεις δεν είναι μόνο… εναέριες και θαλάσσιες… είναι πρωτίστως πολιτισμικές… Κι από εκεί ξεκινούν όλα...
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως Λατινοφων(ο κος ταδε )δεν θα ηταν σωστοτερο να εκδωσει εφημεριδα στα Λατινικα;
    Σχετ.με τα σχλια α)
    Δεν βαρεθηκατε να γραφετε για απυσια της χωρας μας απο το Βερολινο;
    Βιαζεστε κακοηθως και δεν καταλαβαινετε οτι αυτο θα αποδειχθει ευλογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΩΤΟΝ: Ο Χουάν Κόντερχ, (ο κος τάδε), ο Ισπανός καθηγητής του Πανεπιστηµίου St. Andrews στη Σκωτία, γεννήθηκε στην Καταλονία, σπούδασε Κλασική Φιλολογία πριν µεταβεί στην Αγγλία για ακαδηµαϊκή καριέρα. ∆ίδαξε για πέντε χρόνια Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης και συνέχισε στη Σκωτία ως επίκουρος καθηγητής. Εκτός από Λατινικά, Ελληνικά, Ισπανικά και Αγγλικά, µιλάει Γερµανικά και Ρωσικά, ενώ δηλώνει και λάτρης του κλασικού µαραθωνίου!
      ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς σκεφτήκατε να δηµιουργήσετε ένα site µε διεθνείς ειδήσεις στα Αρχαία Ελληνικά;
      ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπήρχαν δύο sites που δηµοσίευαν ειδήσεις στα Λατινικά. Κανένα όµως που να είναι στα Αρχαία Ελληνικά. Ετσι, πριν από επτά χρόνια περίπου αποφάσισα να δηµιουργήσω εγώ ένα.
      ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάποιος λόγος να µάθει κάποιος Αρχαία Ελληνικά σήµερα ή είναι µια περιττή γνώση;
      ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το να γνωρίζεις τη γλώσσα ενός πολιτισµού που έπαιξε τόσο µεγάλο ρόλο στη διαδικασία διαµόρφωσης του σύγχρονου κόσµου και στην οποία έχουν γραφεί τόσο υπέροχα έργα αρκεί ως επιχείρηµα. Οταν ακούω κάποιον να θεωρεί τα Αρχαία Ελληνικά «περιττή γνώση», θυµάµαι ότι όταν ήµουν καθηγητής σε λύκειο υπήρχαν µαθητές που επέλεγαν Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά για να αποφύγουν τη Φυσική και τα Μαθηµατικά. Ηταν δύσκολο να τους εξηγήσω πόσο ωφέλιµο είναι να γνωρίσουµε τις ρίζες του πολιτισµού µας και να κατανοήσουν το νόηµα της φράσης «Οσο πιο πολύ κοιτάζουµε στο παρελθόν, τόσο πιο ικανοί γινόµαστε να κοιτάξουµε το µέλλον». Οταν όµως µου κάνει αυτήν την ερώτηση κάποιος ενήλικος αποφεύγω να απαντήσω, γιατί θεωρώ ότι όποιος ρωτά δεν έχει το απαραίτητο επίπεδο για να καταλάβει την απάντηση. Ούτως ή άλλως τα αρχαία Ελληνικά δεν πρόκειται για νεκρή γλώσσα, αλλά για αθάνατη γλώσσα.

      ΔΕΥΤΕΡΟΝ: (Βιαζεστε κακοηθως και δεν καταλαβαινετε οτι αυτο θα αποδειχθει ευλογια)
      Βασική αρχή στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις: "Ο απών έχει πάντοτε άδικο".
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Όλοι ηγέτες θα βρίσκονται στο Βερολίνο αλλά όχι ο Κούλης…
    Θερμή υποδοχή του Κονγκολέζου προέδρου από την Μέρκελ - Μέχρι και οι «Ταμ-Ταμ» κλήθηκαν αλλά όχι η Ελλάδα.
    Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Βερολίνο σχετικά με την διάσκεψη για τη Λιβύη η οποία επισήμως θα ξεκινήσει στις 15:10 (ώρα Ελλάδος) και στην οποία βρίσκονται όλοι εκτός από εμάς.

    Εντωμεταξύ η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη υποδεχθεί τον πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.
    Όλοι ηγέτες θα βρίσκονται στο Βερολίνο αλλά όχι η Ελλάδα.
    Όπως έγινε γνωστό στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο με το πρακτορείο Sputnik να κάνει λόγο και για συνάντησή του κ. Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
    Σε λίγη ώρα η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.