Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

ΟΙ ΥΞΩΣ ,ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


 Έρευνα του Μάκη Λυκούδη.

Το ανατολικό μέρος της Μεσογειακής λεκάνης φαίνεται, συμφώνως με όσα μας λένε επιστήμονες και ερευνητές της ιστορίας και των πολιτισμών της περιοχής, να συγκλονίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από πολέμους, μετακινήσεις λαών, ακμή και πτώση μεγάλων δυνάμεων και πολιτισμών. Επειδή κυρίαρχο στοιχείο σε όλα αυτά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η θάλασσα, οι λαοί που ζούσαν από αυ. τήν και που χάραξαν δρόμους επάνω της ήσαν πολλοί και με πολ λές διαφορές μεταξύ τους Για χιλιετίες, ισχυρή δύναμη της περιοχής ήταν η Αίγυπτος και οι αναφορές που βρίσκουμε στα μνημεία της αποτελούν για μας κύρια πηγή πληροφόρησης για επιδρομές λαών στην περιοχή. Το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα π.Χ. οι «Ερυθρομέλανοι» Υκσώς, ένας λαός ή συμμαχικό μείγμα λαών, που ακόμη καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, επιτίθενται, καταλαμβάνουν την Κάτω Αίγυπτο μεταξύ 1650 (1) και 1630 π.Χ. και κυριαρχώντας στην περιοχή, καταλύουν την παρηκμασμένη 13η δυναστεία και τη βασιλεία του τελευταίου της Φαραώ Νεφερχοτέπ Γ΄ και εγκαθιστούν τη δική τους 15η (2) , με δικούς τους Φαραώ, για έναν αιώνα με πρωτεύουσα την Άβαρι στο Δέλτα του Νείλου.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Η Ιστορική Αναβίωση της Μάχης των Πλαταιών- 2500 Χρόνια μετά (Φωτογραφικό υλικό)

 

ΜΕ ΟΠΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΤΟ 479 Π.Χ . 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ "ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ" ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΚΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 26 ΜΕ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΜΑΧΗ .

ΠΗΓΗ Aggelou Giorgos (Αγγέλου Γιώργος )

Ιστορική Αναβίωση #Μάχης #Πλαταιών🛡 προς τιμήν των πεσόντων της μάχης των Πλαταιών 479 π.χ.⚔️
Η μεγαλύτερη φάλαγγα που παραβρέθηκε μετά από 2500 χρόνια στο χώρο της μάχης…
Συγχαρητήρια

σε όλους που παραβρέθηκαν από τα πέρατα της γης🌍 να τιμήσουν τους πεσόντες…🙏

Διοργάνωση:
⚔️Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας
⚔️Δήμος Θηβαίων
⚔️Δημοτικός οργανισμός Δήμου Θηβαίων
⚔️Διεθνής Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “#HOPLOLOGIA
⚔️Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών “#ΩΕΡΟΗ
🟠Το 479 π.Χ, οι Έλληνες με αρχηγό τον Παυσανία τον Σπαρτιάτη και τον Δηλιο συγκέντρωσαν μεγάλο στρατό και συγκρούστηκαν με τους Πέρσες στις Πλαταιές. Αν και ήταν αριθμητικά λιγότεροι, οι Έλληνες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν τον περσικό στρατό. Ο Μαρδόνιος έπεσε στη μάχη.
🟠Η νίκη στις Πλαταιές συνοδεύτηκε από τη μεγάλη νίκη του ελληνικού στόλου κατά του περσικού στη Μυκάλη. Οι μάχες στις Πλαταιές και στη Μυκάλη είναι σημαντικότατες, γιατί εξάλειψαν την περσική απειλή και γιατί μετά απ’ αυτές, οι Έλληνες πέρασαν στην αντεπίθεση, μέχρι να λήξουν οι συγκρούσεις το 450 π.Χ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...