Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ευχές για το Νέο έτος με... Ένα ρόδι!


Όσοι είναι οι σπόροι ενός ροδιού τόσες και άλλες τόσες είναι οι ευχές μας για την καινούργια Χρονιά!
Σπάζοντας ένα ρόδι νοερά σε κάθε Ελληνικό σπίτι ευχόμαστε ο κρότος που θα ακουστεί να διώξει κάθε κακό και κάθε σπόρος να σκορπιστεί σε κάθε γωνιά σπέρνοντας αγάπη και τα νάματα του Ελληνισμού.
Κάθε σπόρος να φέρει στον καθένα ότι η ψυχή του βαθιά λαχταρά.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα μου Ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος!!!

ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΘΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΟΗΜΟΝΑ ΟΝΤΑ;

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ, Η ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ‏ Γ' Μέρος


Εάν  στα  ερχόμενα  χρόνια  έρθουμε  σε  επαφή  με  μια εξωγήινη  ράτσα  ευφυών  όντων,  εάν  επιτέλους συναντήσουμε  τους  ΞΕΝΟΥΣ,  αυτό  που  θα αντιμετωπίσουμε  ΘΑ  ΕΙΝΑΙ  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ  ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ. 
Οι   εξωγήινοι,  αν  υπάρχουν,  δεν  διαθέτουν  καμία   κοινή κληρονομιά  με μας  και η  βάση της διαφοράς  μπορεί  να ξεπερνά  και την πιο  αχαλίνωτη  φαντασία  μας.   

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

O Σύγχρονος βανδαλισμός των γλυπτών του Παρθενώνα

Σάλος με την Gucci: «Εντυσε» με ρούχα της τα γλυπτά του Παρθενώνα. Στη γέννηση της θεάς Αθηνάς, ο Διόνυσος, με πολύχρωμο σορτς, γυναικεία τσάντα και λουλούδι στο αυτί απολαμβάνει τον εαυτό του τραβώντας selfie με το κινητό. Ο Κέκροπας ντυμένος σαν χίπις, ο Ιλισσός φορώντας γυναικεία αξεσουάρ και δίπλα η Καλλιρρόη με το iphone, παρακολουθούν τη φιλονικία του Ποσειδώνα με την Αθηνά για την πόλη Αθήνα. Αυτό πάνω κάτω δείχνουν τα βιντεάκια που πόσταρε πριν από λίγο καιρό η γνωστή εταιρεία Gucci στο  επίσημο προφίλ της στο Instagram,

«ΜΗΠΩΣ ΚΑΘΕ ΓΑΛΑΞΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΜΑΘΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;»

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ, Η ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ‏ Β' Μέρος


ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ;
ΕΑΝ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΓΙΑΤΙ  ΔΕΝ  ΤΟΥΣ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ;
«ΜΗΠΩΣ  ΚΑΘΕ  ΓΑΛΑΞΙΑΚΟΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ  ΜΑΘΕΙ  ΠΩΣ  ΝΑ  ΤΟ  ΚΑΝΕΙ;» 

Η Ελλάς ως μέτοχος της Ευρωπαϊκής Ιδέας #3

Η Ελλάς ως μέτοχος της Ευρωπαϊκής Ιδέας #2


ΚΑΙ) ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ή αλλιώς ΠΟΙΟΣ ΘΕΟΣ ΘΑ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ;

The Wall»/Acrylics on canvas, 120 x 85 cm/© STMTS 2014
Ξεκίνησε άλλος ένας διάλογος για την ελληνική παιδεία που -προσοχή!- δεν είναι μόνον εθνικός, αλλά και κοινωνικός. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: στην Εθνική Επιτροπή του Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Στο διάλογο θα συμμετάσχουν κόμματα, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς. Άρα, όλη η Ελλάδα θα συζητάει. Γιατί; Για να προκύψει κάτι που αυτή τη στιγμή είναι απροσδιόριστο; Για να προκύψει κάτι που αφορά στους Έλληνες;

Το ασχημόπαπο που έγινε Κύκνος

H παραμυθένια αλληγορία της ψυχής που επιλέγει τον δύσκολο μοναχικό δρόμο...
μέχρι που μετά από κακουχίες, κακοποιήσεις και βάσανα 
ολοκληρώνει τον κύκλο της,  αγγίζει την απόλυτη Ομορφιά 
και συνειδητοποιεί την πραγματική υπόστασης της...


Η εξοχή ήταν υπέροχη το καλοκαίρι. Στο κάμπο είχε μαζευτεί το άχυρο και είχε τοποθετηθεί σε μεγάλους σωρούς. Από ψηλά έκοβε βόλτες ο πελαργός με τα κόκκινα πόδια και τιτίβιζε στα αιγυπτιακά, μια γλώσσα που είχε μάθει από την μητέρα του.



Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΑΙΖΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ.


Επισκεφθήκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και εντοπίσαμε, με τη βοήθεια της δρ. Μαρίας Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, αρχαιολόγου και διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα παιχνίδια –αθύρματα, όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα− που κρύβονται ανάμεσα στα χιλιάδες εκθέματά του, παιχνίδια με τα οποία εξακολουθούν να παίζουν τα παιδιά μέχρι σήμερα.

Βρήκαμε και το ειδώλιο που ενέπνευσε τους δημιουργούς του Φοίβου και της Αθηνάς, των μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ, Η ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ


Α.  ΜΕΡΟΣ

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΚΑΙ  ΤΙΣ  ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ:  Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ, Η ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙΒ' ΜΕΡΟΣ και Γ' ΜΕΡΟΣ)
Η  ΖΩΗ  ΚΑΙ  Η  ΝΟΗΣΗ  ΣΤΗ  ΓΗ

   Ο  άνθρακας

Υμνοι της Daily Mail για την Αθήνα: Eίναι το μεγαλύτερο ζωντανό Πανεπιστήμιο του κόσμου!

Η Βρετανική εφημερίδα στέλνει ένα δημοσιογράφο στην Ελλάδα και γράφει μία ανταπόκριση-ύμνο για την χώρα μας, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμα παντού φιλέλληνες, παρά το ότι εμείς ως Έλληνες προσπαθούμε με επιμονή και σύστημα για το... αντίθετο 

Μπορεί για εμάς εδώ που ζούμε την καθημερινότητα της πόλης και την τριβή της καθημερινότητας να μην έχουμε την καθαρότητα και την ευχέρεια να ρίξουμε μια ματιά στον πλούτο που μας προσφέρει απλόχερα η Αθήνα, όμως για κάποιους ξένους επισκέπτες, με πιο καθαρή ματιά και -κυρίως- χωρίς την οπτική της

«ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ»‏

Ο  ΒΑΣΙΛΙΑΣ  ΤΩΝ  ΖΟΥΛΟΥ:
«ΟΙ  ΜΑΥΡΟΙ  ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ  ΟΛΑ  ΟΣΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ  ΑΠΟ  ΤΟΥΣ  ΛΕΥΚΟΥΣ»

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ (1.300 π.Χ.) ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΩΪΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Η σημασία του οβολού στους νεκρούς.


Είναι γνωστή η συνήθεια στα αρχαία χρόνια να τοποθετείται στο στόμα του νεκρού ένας οβολός (νόμισμα χάλκινο ίσο με το 1/6 της τότε δραχμής), για να πληρωθούν τα ναύλα του νεκρού στον περαματάρη Χάροντα.
Στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα των νεκρών σωμάτων πριν τα ενταφιάσουν, για να έχει να πληρώσει ο νεκρός τον Χάροντα. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα για εκατό χρόνια.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Οι πρόγονοί μας κατά την χειμερινή τροπή του Ηλίου (γεννηση Ηρακλέους, Διονύσου κλπ) εψαλαν κάλαντα τα οποία τότε ονόμαζαν «ειρισιώνη». Αλλά ας δούμε το κείμενο που μου έδωσε κάποιος φίλος:

Τα αρχαιότερα γιορτινά κάλαντα που έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας είναι αυτά που σύμφωνα με την παράδοση έψαλλε ο ίδιος ο ποιητής Όμηρος στην Σάμο. Τα κάλαντα αυτά, που και σήμερα είναι επίκαιρα μετά από τόσους αιώνες, δηλώνουν τη συνέχεια της Ελληνικής παράδοσης και του Ελληνικού πολιτισμού

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η νομοθεσία Σόλωνα για την Ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα


Τι ακριβώς συνέβαινε στην αρχαία Ελλάδα και τι προέβλεπαν οι νόμοι για όσους προέβαιναν σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις;
Οι νόμοι στην αρχαία Ελλάδα ήταν ξεκάθαροι.
«Αν τις Αθηναίος εταιρήση, με έξεστω αυτω των εννέα αρχόντων γενέσθαι, μηδέ ιερωσύνην ιερώσασθαι, μηδέ συνδικήσαι τω δήμω, μηδέ αρχήν αρχέτω μηδεμιάν, μήτε ενδημον, μήτε υπερόριον, μήτε κληρωτήν, μήτε χειροτονητήν, μηδέ επικυρήκειαν αποστελλέσθω, μηδέ γνώμην λεγέτω, μηδέ εις τα δημοτελή ιερά εισίτω, μηδέ εν ταις κοιναίς σταφονοφορίες σταφανούσθω, μηδέ εντός των της αγοράς περιρραντηριων πορευέσθω. Εάν δε ταύτα τις ποιή, καταγνωσθέντως αυτού εταιρείν, θανάτω ζημιούσθω».
Δηλαδή:

"Ανακάλυψη ελληνικής μούμιας..."


Την απίστευτη ιστορία μιας μούμιας που ανακάλυψε το 1857 στη Θήβα, Σκωτσέζα αρχαιολόγος έφεραν στο φως με κάθε λεπτομέρεια οι επιστήμονες.Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας κατάφεραν να «ζωντανέψουν» την μούμια ηλικίας 2.000 ετών!

Της έφτιαξαν το πρόσωπο και βρήκαν όλα τα μυστικά που έκρυβε η σαρκοφάγος.

Ουρανογραφία - Μεγάλος & Μικρός Κύων

Πάντα ένας καλός κυνηγός έχει και καλά κυνηγόσκυλα, ως αναντικατάστατους αρωγούς στο δύσκολο και επικίνδυνο κυνήγι της ζωής. Έτσι και ο φίλος μας, ο Ωρίωνας, έχει πλάι του τον Μεγάλο Σκύλο (Μέγας Κύων) και τον Μικρό Σκύλο (Μικρός Κύων), να τον ακολουθούν πιστά και να τον συντροφεύουν τις κρύες νυχτιές του χειμώνα. Για να δούμε όμως αυτά τα ζωντανά καλύτερα:

Μεγάλος Κύων (Canis Major - CMa)


Σημειώθηκε πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που έχει θεσπίσει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Κατά βάση είναι εμφανής από το Νότιο Ημισφαίριο, ενώ στην Ελλάδα είναι αμφιφανής, με καλύτερη περίοδο παρατήρησής του τον Φεβρουάριο. 

Η ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΗΛΙΟΥ

Ο Ηρακλής ταξιδεύει με το κύπελλο του Ήλιου

Καθώς κάναμε αναφορά στον Ηρακλή και επειδή θα χρειασθούμε την σχέση του Ηρακλέους με τον Ηλιο, ας προσεγγίσουμε το θέμα αυτό πιο εμπεριστατωμένα.

Η ταύτιση Ηλίου και Ηρακλή είναι διάχυτη μέσα στα Ελληνικά κείμενα, παρόλα αυτά η ξεκάθαρη ταύτιση των δύο εντοπίζεται σε ελάχιστα σημεία.

The Snow Prelude N. 15

Ας κυλήσουν οι νύχτες του Τριεσπέρου γαλήνια και με περίσκεψη.
Καλό Τριέσπερο Ελλάδα μου από άκρη σ' άκρη της γης!

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Βρέθηκε η τελευταία κατοικία του βασιλιά Αντίοχου Α' Θεού της Κομμαγηνής.

Ένας υπόγειος τάφος σε σχήμα πυραμίδας πιστεύεται ότι είναι η τελευταία κατοικία του βασιλιά Αντιόχου Α' όπου βρέθηκε στο όρος Νεμρούτ από μια ομάδα Τούρκων αρχαιολόγων.
Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακοίνωσε στην τουρκική τηλεόραση ότι έχουν ανακαλύψει τον υπόγειο τάφο του βασιλιά Αντιόχου ο όρος Νεμρούτ . 
Περιέργως, η ομάδα έχει βρει ό, τι φαίνεται να είναι ένα υπόγειος τάφος σε σχήμα πυραμίδας που είναι θαμμένος αρκετά βαθιά μέσα στο λόφο του βουνού Νεμρούτ. Η ομάδα ενημέρωσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει τις ανασκαφές στην περιοχή, αλλά είπαν επίσης ότι αναμένει να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνια πριν τους επιτραπεί η πρόσβαση.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ‏

ΟΙ  ΔΙΑΤΑΓΕΣ  ΤΟΥ  ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,    ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  ΚΑΙ  ΔΙΚΑΣΤΕΣ.
Ο  ΠΥΡΓΟΣ   ΤΩΝ  ΡΟΤΣΙΛΝΤ

Η Χειμερινή Τροπή του Ηλίου

Χειμερινή τροπή του Ηλίου­ έχουμε την 22α Δεκεμβρίου. Κατά την ημερομηνία αυτήν ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερι­σμό του Αιγόκερω και έτσι εισερχόμα­στε  αστρονο­μικά στην εποχή του χειμώνα.

Τι συμβολίζει η ­χειμερινή τροπή του ηλίου

Η ­χειμερινή τροπή του ηλίου συμβολίζει στο πνευματικό επίπεδο την ανθρώ­πινη ψυχή η οποία έφθασε στα όρια της διανόησης ώστε τότε αυτή γίνεται ικανή να εκ­δηλώσει τις κατάλληλες δυναμικότητες που θα της

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Το σύνταγμα του Γενέλεω


"Το σύνταγμα του Γενέλεω" είναι μια διάταξη αγαλμάτων που  έφτιαξε ο γλύπτης Γενέλεως γύρω στο 560 π.Χ. Ήταν αφιέρωμενο στο Ηραίο της Σάμου και εικονίζει τα μέλη μιας οικογένειας που αποτελείται από τον πατέρα, τη μητέρα, τρεις κόρες και έναν νεαρό γιο .
Παρά τις διαφωνίες που κατά καιρούς υπήρξαν, τελικά οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει ότι πρόκειται για ανάθημα πλούσιας οικογένειας που αποτελείται από διάταξη αγαλμάτων σε σειρά “ιδιαίτερης κομψότητας και χάρης”, με “ενδιαφέρουσες καινοτομίες” που “εντυπωσίαζαν τους καλλιτέχνες ως τα τέλη του 6ου αιώνα”.

ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΝ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ


Η λέξη "Ηρακλής" αποτελεί προσωνυμία του Ηλίου και δηλώνει την ανίκητη δύναμή του να διαλύει κάθε κακό, το οποίο τείνει να σχηματίζεται ιδίως στον αέρα.
 
Ο φιλόσοφος Πορφύριος στο "Περί Αγαλμάτων" (Εκδόσεις Ηλιοδρόμιον, Αθήνα 2000) λέει με σαφήνεια τα εξής:
"Καθό δε απαλεξίκακος εστί των επιγείων ο Ήλιος, Ηρακλέα αυτόν προσείπον εκ του "κλάσθαι προς τον αέρα" απ΄ανατολής εις δύσιν ιόντα"
 

Ουρανογραφία - Ηνίοχος

Μιας και μόλις χτες ήταν το ψήσιμο του αρνιού και του κατσικιού, πιο επίκαιρος από ποτέ σήμερα είναι ο αστερισμός του Ηνιόχου, καθώς εμπεριέχει τον α Ηνιόχου, που ονομαζόταν από τους αρχαίους μας προγόνους «Αίγα» και τους αστέρες ζ και η Ηνιόχου που ο Ίππαρχος και Πτολεμαίος ονόμαζαν «Ερίφια». Ο αστερισμός μεσουρανεί τον Ιανουάριο σ’ εμάς αλλά τουλάχιστον ένα μέρος του είναι σχεδόν αειφανές στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου. 

Είναι εύκολο να βρεθεί ο αστερισμός αν -για μια ακόμη φορά- με οδηγό τη Μεγάλη Άρκτο, αυτήν την ουράνια σηματοδρότρια, προεκτείνουμε το τμήμα που σχηματίζεται από τα αστέρια της δ και α, από το δ --> α, και θα πέσουμε πάνω σε ένα αρκετά φωτεινό και σημαντικό αστέρι, την Αίγα (Capella στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία).



Completely True...

Έτσι, ένα ανεκδοτάκι, για να πάει καλά η ημέρα...


"Κανένα Αγγλικό λεξικό δεν μπόρεσε να εξηγήσει επαρκώς τη διαφορά μεταξύ COMPLETE και FINISHED. 

Ωστόσο, σε ένα πρόσφατο συνέδριο γλωσσολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και στο οποίο συμμετείχαν μερικοί από τους καλύτερους γλωσσολόγους στον κόσμο, ο Samsundar Balgobin, από τη Γουιάνα, ήταν ο σαφής νικητής. 

Η πρόκληση ήταν η εξής: «Μερικοί λένε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ COMPLETE και FINISHED. Να εξηγήσετε τη διαφορά μεταξύ COMPLETE και FINISHED με έναν τρόπο που είναι εύκολο να κατανοηθεί». 

Και εδώ είναι η έξυπνη απάντηση του: «Όταν παντρευτείς την σωστή γυναίκα,

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ερμηνεία θεολογικών γρίφων

Ανεξήγητο φαίνεται πραγματικά, το γιατί, αιώνες τώρα, «κανένας» δεν πήρε στα χέρια του, το πολύ παράξενο αυτό βιβλίο, την Βίβλο, με αληθινή διάθεση συστηματικής ανάλυσης των πατριαρχικών πράξεων, για να ξεσκεπάσει την ολοφάνερη ανθρωποθηρική τους...

Βίβλος, Τυφώνας και Ερμηνεία θεολογικών γρίφων

Ερμηνεία θεολογικών γρίφων: η μελωδία στην άρπα του πολιτισμού.
Αν λοιπόν για τους γρίφους της Βίβλου, είχαμε ένα σωρό τέτοιες κατάλληλες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, που απομυθοποιούν την συμπεριφορά των βιβλικών ηρώων, ξεσκεπάζουν την προσχηματική ηθική τους και αφαιρούν από τις πανουργίες τους, το λαμπερό θεολογικό τους κάλυμμα τότε, γιατί όλη αυτή η μακροχρόνια, θρησκευτική ιεροπρέπεια, γύρω από τις ιστορίες τους; Γιατί τόση

Αναστηλώνεται ο ναός του Ασκληπιού στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης


Κάτι πολύ ενδιαφέρον συμβαίνει στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Το ιερό του Ασκληπιού, ένα μνημείο που μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν άγνωστο, καθώς σώζονταν μόνο τα θεμέλιά του, αποκτά μορφή. Όλα ξεκίνησαν όταν το 1993 η έρευνα της αρχιτέκτονα Ροζαλίας Χριστοδουλοπούλου την οδήγησε στην περιοχή του Ασκληπιείου και στην ανεύρεση λιθοσωρών από αρχιτεκτονικά μέλη και θραύσματα. 

5 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για το ρόδι


Το  ρόδι  μπορεί να χωριστεί σε τουλάχιστον τρία μέρη: στους  σπόρους, το φλοιό και το χυμό  , τα οποία έχουν μελετηθεί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε  πολυφαινόλες  (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, πουνικαλαγίνη, ελαγικό οξύ και τανίνες) και τα  φυτοχημικά   του δρουν ως αντιοξειδωτικά προστατεύοντας το σώμα από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή  φυτικών ινών, φυλλικού οξέως, βιταμίνης

ΧΑΟΣ…ΚΑΙ ΦΑΟΣ…

Παναγιώτης Δερματᾶς
Ὃταν οἱ Ἓλληνες ἒκαναν ὣς «δῶρο» στους Τρῶες τον Δούρειο ἳππο, ὁ Λαοκόων, ἱερεύς τοῦ Θυμβραίου Ἀπόλλωνα διαισθάνθηκε ὃτι αὐτό ἦταν ἒργο πονηρό και φώναξε : Φοβοῦ τους Δαναούς και δῶρα φέροντας … Δηλαδή, να φοβᾶσαι ἀκόμη και τά δῶρα τῶν Δαναῶν…
Οἱ Τρῶες ὃμως, δεν ἂκουσαν την φωνή τῆς λογικῆς και ὑπάκουσαν στην ἐσωτερική τους παρόρμησι ἡ ὁποία καθώριζε την μοῖρα τους… Το συλλογικό ὑποσυνείδητο, με την θεϊκή του ὑπόστασι, για να ἀπαλλαγεῖ ἢ να καθαρθεῖ ἀπό τα ἠθικά του ἀδιέξοδα, ζητοῦσε το τέλος ἢ και να περάσει ἀπό σκληρότερες δοκιμασίες. Ἒτσι, μετετράπη σε δύο πελώρια φίδια πού ἒπνιξαν τον Λαοκόωντα και τά παιδιά του .
Αὐτό, ἰσχύει διαχρονικά για ὃλες τις κοινωνίες οἱ ὁποῖες εἰσάγουν διαρκῶς μέσα τους δούρειους ἳππους καί πνίγουν κάθε συνετή φωνή που ἀντιστέκεται. Μετά

Πρέπει να έχει κανείς χάος μέσα του για να μπορέσει να γεννήσει ένα αστέρι που χορεύει.

Πρέπει να έχει κανείς χάος μέσα του για να μπορέσει να γεννήσει ένα αστέρι που χορεύει. Φρίντριχ Νίτσε


Και λοιπόν πρώτα από όλα το Χάος γεννήθηκε και μετά 
η πλατύστερνη Γαία, η αιώνια και ασφαλής έδρα των πάντων 
και ο σκοτεινός Τάρταρος 
σε μια τρύπα στα έγκατα της απλωμένης γης 
και ο Έρως, ο πιο όμορφος ανάμεσα στους Αθάνατους Θεούς 
που τα μέλη παραλύει σε Θεούς και σε ανθρώπους 
που υποτάσσει τα στήθη, το μυαλό και τη σύνεση

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΑΕΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΡΥΣ ΤΟΥ ΔΩΔΩΝΑΙΟΥ ΔΙΑ

Ο  ΑΕΤΟΣ,  το  ιερό  πτηνό  του  Δωδωναίου  Δία  είναι  ένα εύρημα από το Ιερό της Δωδώνης, του πρώτου  μισού του 5ου αι. π.Χ.   Είναι  χάλκινος και κάθεται  
πάνω σε ένα σκήπτρο, από το οποίο σώζεται μόνο το επάνω μέρος, σε σχήμα άνθους λωτού. Ο αετός έχει στραμμένο το κεφάλι ελαφρά προς τα αριστερά, προς το Δία, και το ύψος του είναι 10 εκατοστά.
Αποτελεί  και Έμβλημα του Πανεπιστημίου  των  Ιωαννίνων.

O ΠΛΑΝΗΤΗΣ Ι ΔΡΑΚΟΝΤΟΣ Β΄ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΥΠΑΤΙΑ

O  ΠΛΑΝΗΤΗΣ  Ι  ΔΡΑΚΟΝΤΟΣ  Β΄ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ 
ΥΠΑΤΙΑ 
ΜΕ  ΠΡΟΤΑΣΗ  ΤΟΥ  ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ  ΛΑΟΥ

Δράκων  (Λατινικά: Draco, συντομογραφία: Dra) είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.
O μεγάλος αυτός αστερισμός βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας και συνορεύει με 8 διαφορετικούς αστερισμούς, τους: Μικρά `Αρκτο, Κηφέα, Κύκνο, Λύρα, Ηρακλή, Βοώτη, Μεγάλη `Αρκτο και Καμηλοπάρδαλη.
Ο Δράκων κείται αρκετά βόρεια ώστε να είναι αειφανής στο σύνολό του

Ο Ηρακλής και οι Σπαρτιάτες

Τον ένδοξο ημίθεο και ήρωα Ηρακλή, γιό τού θεού Δία και τής θεϊκής Αλκμήνης, ο περισσότερος κόσμος τον γνωρίζει από τους περίφημους δώδεκα άθλους του, που τόσο λαμπρά και τόσο γλαφυρά μάς παρουσιάζουν την αξεπέραστη ανδρεία του, την ακατάβλητη ρώμη του, την ζηλευτή γενναιοψυχία του και την υπέροχη αρετή του. Τώρα, όμως, θα διηγηθούμε έναν άλλο άθλο του, εξίσου σπουδαίο και σημαντικό, γιατί τα κατορθώματα τού πανίσχυρου Ηρακλή δεν ήταν ούτε μόνο δώδεκα, ούτε μόνο εικοσιτέσσερα, ούτε μόνο τριανταέξι, αλλά αμέτρητα, όπως αμέτρητοι ήταν και εξακολουθούν να είναι και οι άνθρωποι που, από τότε μέχρι σήμερα, τον αγαπούν, τον θαυμάζουν, τον τιμούν και τον σέβονται αιώνια.

Σ’ εκείνη, λοιπόν, την χρυσή εποχή των άθλων και των ηρωισμών, ο ανώτατος άρχοντας τής

Ομηρική Δίαιτα και οι ... μαγειρικές μαγγανείες


Μέρες  που είναι  (από κάθε… άποψη).
Ομηρική Δίαιτα  και   οι…. «μαγειρικές μαγγανείες»
Ο Όμηρος είναι υπέρ του απλού και λιτού γεύματος. (ανεξάρτητα από  την… εορταστική  εικόνα  του  διαδικτύου).
.
Λέγεται (ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ) ότι Όμηρος ακόμη και τους ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ (Τους… Ομηρικούς
βασιλιάδες, τους ΔΙΚΟΥΣ του ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ) δεν τους
επέτρεπε(!!!) να τρώνε ΠΛΟΥΣΙΑ   και.. μαγειρευτά   ΦΑΓΗΤΑ,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...