Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

O κρατήρας του Ευφρόνιου. Η ιστορία του πιο διάσημου αρχαίου Ελληνικού αγγείου.


 Με κατέπληξε η κλίμακα και η κομψότητα που έχουν οι δυο φτερωτές φιγούρες του Ύπνου και του Θανάτου καθώς γέρνουν πάνω από τον Σαρπηδόνα. Πλάι τους στέκονται δυο ακίνητοι πολεμιστές. Το γυμνό σώμα του Σαρπηδόνα που σηκώνουν αυτοί οι δυο άγγελοι είναι τεράστιο. Σκούρο κόκκινο αίμα τινάζεται από διάφορες πληγές του. Είχε δύσκολο θάνατο. Τα μάτια ήταν κλειστά, τα δόντια –που μπορούσα να μετρήσω παρά το μικροσκοπικό μέγεθός τους- ήταν σφιγμένα μέσα στην επιθανάτια αγωνία του. Καμία φιγούρα του Χριστού επάνω στο σταυρό δε συναγωνιζόταν αυτή την εικόνα. 

Στις 12 Νοεμβρίου του 1972 στο κυριακάτικο ένθετο των New York Times ανακοινώνεται: «‘Ενα νέο ελληνικό αγγείο του 6ου π.Χ. αιώνα στη Νέα Υόρκη. Ο διευθυντής του μουσείου δηλώνει: είναι το ωραιότερο ελληνικό αγγείο στον κόσμο». Η δήλωση ανήκει στον Τόμας Χόβινγκ, διευθυντή του Μετροπόλιταν και αποκαλούμενο «καρχαρία των συλλογών». 

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

«Ιστορίες της Σελήνης» το Σάββατο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αθήνα
Πόσα μυστικά μπορεί να αποκαλύψει η πανσέληνος του Αυγούστου στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου; Πολλά, αρκεί οι φίλοι του να το επισκεφθούν αύριο το βράδυ, 29 Αυγούστου, οπότε κορυφώνονται και οι εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Για πρώτη φορά, αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί υποδέχονται τους

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Αυγουστιάτικη πανσέληνος και αρχαιότητες (φωτογραφίες)

Όταν ο φωτογραφικός φακός "συλλαμβάνει" το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι να λούζει με το φως του τις αρχαιότητες της Ελλάδος :

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: Η ρεαλιστική ή.... υπερεαλιστική εκστρατεία!

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ: Ένα σαφάρι celebrities με πολυτελές... ΚΟΤΕΡΟ
……Έτσι κι αλλιώς, η ΕΙΚΟΝΑ με όλη την …. αφρόκρεμα του Ελληνισμού, πάνω σε ένα σκάφος,  όχι ό,τι κι ό,τι, να ταξιδεύει προς την Ανατολή, είναι από μόνη της ένα ποιητικό γεγονός- ΠΡΟΚΛΗΣΗ,  με   πολλά μηνύματα…….
new_pa96 σειρηνες

Οι σειρήνες







            
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ    της ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗΣ….. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ:
Σημείο εκκίνησης: ΙΩΛΚΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ)
προορισμός: ΚΟΛΧΙΔΑ (Ανατολικός Εύξεινος Πόντος)
Αρχηγός: ο ΙΑΣΟΝΑΣ
Σκάφος:
Η ΑΡΓΩ. Ένα σκάφος, κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη
της τεχνολογίας, κυρίως ως προς το υλικό κατασκευής (ελαφρύ και ιδιαίτερα ανθεκτικό).
και τον… πρωτοποριακό εξοπλισμό του.

Αφροδίτη της Μήλου



Για την Αφροδίτη...

Ω, θεά ξενιτεμένη, μελετώντας σε,
Γυρίζει ο νους μου πίσω έναν αιώνα:
Στη νύκτα εκείνη, που αρπαγμένη πέρασες
Μπροστά απ' τον γκρεμισμένο Παρθενώνα.
Απ' τα ζητιάνικα κουρέλια γύμνωσαν
Το θείο κορμί σου βέβηλοι κουρσάροι,

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ο ἀργυρός ἀστὴρ ἐφάνη

ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Μνημείου Καστά

Συγγραφέας: ναρ, idononar@gmail.com

περίληψη

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο Μνημείο του Τύμβου Καστά (Περίβολος και Ταφικό Μνημείο). Σε κάθε κτίσμα, ο αρχιτεκτονικόςσχεδιασμός προηγείται της κατασκευής του και είναι αποτέλεσμα των οδηγιών τουκατασκευαστή και της έμπνευσης του αρχιτέκτονα. Ειδικότερα, όσον αφορά στοναρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην επιλογή της χωροθέτησης των Ελληνικών Ιερών, αυτέςυπόκεινται πάντα σε αυστηρούς θρησκευτικούς και μαθηματικούς-γεωμετρικούς κανόνες. Ηαλληλεξάρτηση των θρησκευτικών με τους μαθηματικούς και γεωμετρικούς κανόνες δενπρέπει να προκαλεί έκπληξη, αφού στην Ελληνική κοσμοθεώρηση η σχέση μεταξύ τηςθρησκείας και της ερμηνείας του φυσικού κόσμου είναι αμφίδρομη.  

Κλέος και αρετή της Πηνελόπης

 PENELOPE 'THEN DURING THE DAY SHE WOVE THE LARGE WEB,
WHICH AT NIGHT SHE UNRAVELLED -Thomas Seddon 

Με τον νόστο του Οδυσσέα και την εκδικητική εξόντωση των μνηστήρων συμπλέκεται και το κλέος της Πηνελόπης. Απεγνωσμένη η βασίλισσα της Ιθάκης δηλώνει δύο φορές (πρώτα προς τον μνηστήρα Ευρύμαχο και ύστερα προς τον μεταμορφωμένο ξένο της Οδυσσέα) ότι, αν επέστρεφε ο άντρας της, εκείνη θα κέρδιζε μεγαλύτερη ακόμη δόξα (τ 127-128 = σ 254-255):

«Ο ελληνικός πολιτισμός έχει γεύση ελευθερίας»



Για τους Έλληνες, ο πολιτισμός περιστρέφεται γύρω από την ομορφιά, λέει ο ελληνιστής φιλόσοφος Zαν Πιέρ Bερνάν. Ο Όμηρος - το αν υπήρξε είναι αδιάφορο - άφησε ένα είδος οικουμενικής γνώσης και η ελληνική μυθολογία μια - μη θρησκευτική - ηθική αξιών

 «Το να μυηθείς στην ελληνική κουλτούρα σού επιτρέπει να απελευθερωθείς από την αταξία των σύγχρονων αξιών, όπου βασιλεύουν ο ανταγωνισμός και η ωμότητα», λέει ο Ζαν Πιέρ Βερνάν. Ο φιλόσοφος, που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαία Ελλάδα, ο αντιστασιακός στην Κατοχή και άλλοτε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος (έως το 1970) που βρήκε στην ελληνική μυθολογία έναν άλλο ουμανισμό, μία διαφορετική θέαση του κόσμου.
«Ο ελληνικός πολιτισμός», επιμένει, «μας κάνει να αντιληφθούμε ότι στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από κάτι που δεν είναι άμεσα χρήσιμο, αλλά τάξεως αισθητικής. Στους Έλληνες, όλος ο πολιτισμός περιστρέφεται γύρω από την ομορφιά. Αυτό που υπερισχύει δεν είναι η χρησιμοθηρία ούτε κάποια αρετή υπαγορευμένη από το υπερπέραν, αλλά η γεύση της ελευθερίας και της πνευματικής μάχης που κάνουν τη ζωή πιο όμορφη. Ακριβώς στο σημείο αυτό είναι που ο ελληνικός πολιτισμός διαφοροποιείται από τον αιγυπτιακό ή τον

«Ο ελληνικός πολιτισμός καταφύγιο από τον δογματισμό»



«Ο ελληνικός πολιτισμός είναι το καταφύγιο απέναντι σε κάθε σύγχρονο δογματισμό, ένα ισχυρό αντίδοτο σε κάθε θρησκευτικό φανατισμό», «Η μεγαλύτερη συμβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι η συμμετοχή στις αποφάσεις. Είναι η δημοκρατία. Δεν είμαι Πυθία, δεν είμαι Απόλλωνας. Αγωνίζομαι, για να υπάρξουν αυτές οι αξίες», ο Ζαν Πιερ Βερνάν

            «Ο ελληνικός πολιτισμός είναι η ελευθερία του πνεύματος, η σκέψη, ο διάλογος, η κατάφαση της αλήθειας απέναντι στην πίστη των πολλών! Είναι η

Μυκηναϊκό ανάκτορο ήρθε στο φως στη Σπάρτη [Εικόνες]


Ένα νέο μυκηναϊκό ανάκτορο φέρνουν στο φως στην πεδιάδα της Σπάρτης οι αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται από το 2009 στο λόφο του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο χωριό Ξηροκάμπι Λακωνίας. Κατά την ανασκαφική έρευνα ανευρέθησαν επίσης πολλές πινακίδες Γραμμικής Β” Γραφής, της πρώτης δηλαδή καταγραφής της Ελληνικής γλώσσας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείου Πολιτισμού, οι γραπτές αυτές μαρτυρίες συνιστούν το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής, που καθίσταται

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ : TO ISIS ΑΝΑΤΙΝΑΞE ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΒΑΑΛ - ΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΜΥΡΑ (ΦΩΤΟ)

Το ισλαμικό κράτος δολοφονεί χιλιάδες αθώους και καταστρέφει πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων ετών αλλά οι "προστάτιδες υπερδυνάμεις" (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ) 
δεν θεωρούν ότι πρέπει να επέμβουν για αυτά τα εγκλήματα. Θα το κάνουν μάλλον αφού το Ισλαμικό κράτος τους κάνει την δουλειά για την οποία το δημιούργησαν οι ίδιοι ώστε να βγουν και "σωτήρες" από πάνω.
ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Στόλιζε το «μαργαριτάρι της ερήμου», την υπέροχη αρχαία πόλη της Παλμύρας. Αφού αποκεφάλισαν τον Δάσκαλο που τη φύλαγε, τον αρχαιολόγο Χαλίντ Ασαντ, οι ισλαμιστές κατέστρεψαν και τον ναό του θεού Βάαλ - Δία.
Τον ανατίναξαν με εκρηκτικά, δίνοντας πολύ καθαρά το στίγμα τους: όλα θα καταστραφούν. Ακόμα και όσα έγιναν επί ισλαμικής εποχής. Ο,τι δεν χωράει στο δικό τους «ισλαμόμετρο» οι άντρες του ISIS το εξαφανίζουν από προσώπου Γης.

Ασύμμετρες εξελίξεις

Analyst Team

Οι Η.Π.Α. συνεχίζουν τους πολέμους, για να διατηρηθεί η ηγεμονική θέση του τραπεζικού Καρτέλ στον πλανήτη – προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσουν εστίες πυρκαγιάς, για την αποδυνάμωση των εχθρών και τη λεηλασία των συμμάχων τους
«Ο πλανήτης αλλάζει με πολύ γρήγορο ρυθμό – γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την κατανόηση των εξελίξεων, ενώ προωθεί τον πανικό στις ανθρώπινες κοινωνίες. Έχουν δημιουργηθεί δε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, τόσο στο εκάστοτε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, τα οποία προβλέπεται να συγκρουσθούν μεταξύ τους – αμείλικτα, αλύπητα και ανελέητα. 

Εγκατέλειψαν το παλάτι του Οδυσσέα

Μία αναπαράσταση του Ιταλού αρχιτέκτονα Βruno Mazzali που κοσμεί το χωριό Σταυρός της Ιθάκης έχει απομείνει για να υπενθυμίζει στον επισκέπτη του νησιού πως στην περιοχή έστεκε πιθανότατα το παλάτι του Οδυσσέα και της Πηνελόπης.
Γράφουν οι : Χρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος

Για να προσεγγίσει κάποιος τον χώρο των ανασκαφών θα αντιληφθεί ότι ο... δρόμος της «Ομηρικής Ιθάκης» είναι δύσβατος. Μία μικρή ταμπέλα ειδοποιεί τον επισκέπτη προς τα που πρέπει να κατευθυνθεί για να παρατηρήσει από κοντά τα «απομεινάρια»

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με ένα Ταγκό! και όχι μόνο....


Με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis», το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται τη φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνο, το Σάββατο 29 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, από τις 8:30 μ.μ. ως τις 11:30 μ.μ., ο προαύλιος χώρος του Μουσείου θα μετατραπεί σε μια μεγάλη πίστα, που θα υποδεχθεί τους λάτρεις της μουσικής και του χορού.

Ἀνάγλυφο: Ἔπαθλα ἀθλητικῶν ἀγώνων


ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ  ἦταν ἀρχαία ἑλληνικὴ γιορτὴ τῶν Ἀθηνῶν ἀφιερωμένη στὴ θεὰ Ἀθηνᾶ. Τὴν πανάρχαιη ἀθηναϊκὴ γιορτὴ, ἐκλαΐκευσε ἐπὶ τὸ μεγαλοπρεπέστερο ὁ Πεισίστρατος τὸ 566 π.Χ., διακρίνοντάς την σὲ Μεγάλα καὶ Μικρὰ Παναθήναια., ἀναδιοργανώνοντας τὴν πομπὴ τοῦ πέπλου, εἰσάγοντας τοὺς ἀθλητικοὺς ἀγῶνες καὶ θεσπίζοντας ὡς βραβεῖα τοὺς παναθηναϊκοὺς ἀμφορεῖς, γεμάτους λάδι ἀπὸ τὰ ἱερὰ δέντρα τῆς θεᾶς.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - Η ΤΕΛΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Σχολιάζει 
ο Θανάσης Μπαντές 

Η αριστοτελική τελεολογία έμελλε να ακολουθήσει ίσως την πιο περιπετειώδη τροχιά από κάθε άλλη ιδέα μες τους αιώνες. Ως βασικότερη αρχή του Αριστοτέλη σημάδεψε κάθε πτυχή του έργου του. Από την ερμηνεία της κίνησης, μέχρι την ηθική αρετή και τους εκπαιδευτικούς στόχους ή, για να μιλήσουμε με σύγχρονα δεδομένα, από την καθαρή επιστημονική σκέψη μέχρι απολύτως φιλοσοφικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις. Τελεολογία είναι «η αντίληψη ότι τα πάντα στον κόσμο διέπονται από ένα σκοπό, προς την εκπλήρωση του οποίου τείνουν». (Από το λεξικό του Μπαμπινιώτη). Ότι κάθε πράγμα δηλαδή υπάρχει για ένα σκοπό και τείνει προς την τέλεια κατάστασή του, δηλαδή να υπηρετεί αυτό για το οποίο είναι πλασμένο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Αριστοτέλης έφτασε στην

Η ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΕΤΩΝ

Η παρουσίαση της Τετραλογίας που περιλαμβάνει όλους τους Ορισμούς των 4 Βασικών Αρετών (Φρονήσεως, Ανδρείας, Σωφροσύνης, και Δικαιοσύνης) από τους όρους του Σπευσίππου.


ΟΙ 3 ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΦΡΟΝΗΣΕΩΣ - ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΟΡΟΥΣ" ΤΟΥ ΣΠΕΥΣΙΠΠΟΥ


ΜΟΥΣΙΚΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Vangelis)

Η βυθισμένη αρχαία Επίδαυρος, η Ατλαντίδα της Αργολίδος



Η βυθισμένη αρχαία Επίδαυρος, η Ατλαντίδα της Αργολίδος.
Με τον συνεργάτη μας Γιώργο Λεκάκη.

Οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στο διαδίκτυο

 Τα έργα των τριών Μεγάλων Τραγικών Ποιητών
Οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στο διαδίκτυο
(πλήρες κείμενο, πρωτότυπο, νέα ελληνική και αγγλική γλώσσα)
με ένα απλό κλικ
Το ηλ. περιοδικό 24grammata.com με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας παρουσιάζει ένα μοναδικό έργο προβολής του ελληνικού πολιτισμού.
Οι συνεργάτες του 24grammata.com  σε συνεργασία με το Φιλολογικό Φροντιστήριο “Γιώργος Δαμιανός” για πρώτη φορά, παγκοσμίως, συγκέντρωσαν όλες τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, πλήρες κείμενο, στο πρωτότυπο, στη νέα ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΑΥΓΗ

Αύγη και Ηρακλής
Αύγη

Η Αύγη κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν κόρη του βασιλιά Αλέου και της ανηψιάς του Νεαίρας. Ήταν αδελφή του Κηφέα, του Λυκούργου και του Απίδαμου. Με τον Ηρακλή γέννησε τον Τήλεφο, ο οποίος περισσότερο απ΄ όλους τους πολυπληθείς γιους του ήρωα έμοιαζε προς αυτόν. Τόσο το όνομα της μυθικής ηρωίδας όσο και του γιου της (Αύγη - Αυγή - Τηλε+φως) όσο και η ομοιότητα του μύθου του Τηλέφου προς τον μύθο του Περσέα και του Οιδίποδα δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τα ονόματα και οι μύθοι αυτοί ανάγονται σε πρώιμες παρατηρήσεις του Ηλίου, λεγόμενοι και μύθοι ηλιακών θεοτήτων.
Τα τραγικά επεισόδια του μύθου που προηγήθηκαν της αναγνώρισης μητέρας και

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Ο Τήλεφος


Ηρακλής και Τήλεφος
Γράφει ο Χείλων
Ο Τήλεφος ήταν γιός του Ηρακλέους και της Αύγης κόρης του Αλέα. Επειδή ήταν καρπός παράνομου έρωτα, ο Αλέας τον εγκατέλειψε στο όρος Παρθένιογια να πεθάνει. Εκεί με την παρέμβαση των θεών διασώθηκε θηλάζοντας από ελαφίνα και κατόπιν ανατράφηκε από βοσκούς.
Εν τω μεταξύ η μητέρα του Αύγη είχε μεταβεί στηνΤευθρανία (πόλη της Μυσίας στην Μικρά Ασία) όπου παντρεύτηκε τον βασιλέα Τεύθραντα. Όταν ενηλικιώθηκε ο Τήλεφος μετέβη στην εν λόγω πόλη όπου υιοθετήθηκε από τον Τεύθραντα ο οποίος τον έχρισε και διάδοχό του. Αργότερα όντας βασιλέας, ο Τήλεφος απωθεί τους Αχαιούς οι οποίοι εισέβαλλαν στην χώρα και μάλιστα πληγώνεται θανάσιμα στην μάχη και θεραπεύεται ως δια μαγείας

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ (1.300 π.Χ.) ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΩΪΚΟ ΠΟΛΕΜΟ - EΛΛΗΝΟΓΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ (Ε.Α.Χ.) - Η Κιλικία Z'


ΙA΄ ΜΕΡΟΣ    Η  ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΚΗΝΗ  ΤΟΥ  1.300  Π.Χ.
EΛΛΗΝΟΓΕΝΗ  ΒΑΣΙΛΕΙΑ  ΚΑΙ  ΛΑΟΙ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ 
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ  (Ε.Α.Χ.)
1.    Η Κιλικία Ζ'

Πολλοί  Έλληνες  είναι  υποψιασμένοι  πλέον  με  τα  παιχνίδια  που παίζονται  
διεθνώς,  σχετικά  με  την  παγκόσμια  κληρονομιά των  Ελλήνων.  Αυτοί  που  δεν  συμμερίζονται  τις  ανησυχίες  του  Ελληνικού  λαού,  είναι  βέβαια  οι  " Έλληνες"  πολιτικοί,  οι  " Έλληνες"  δημοσιογράφοι  και  η  "ελληνική  διανόηση". Ούτε  η  χασμώμενη  Ακαδημία  Αθηνών,  ούτε  τα  ανθελληνικά  "ελληνικά  πανεπιστήμια"  βγήκαν  π.χ.  να  αντικρούσουν  τους  ισχυρισμούς  για  τον  Όμηρο και την Τροία  του  Ιουδαίου  αρχαιολόγου  Κόρφμαν ή του  "γερμανού"  ιστορικού  Σρότ.   

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ (1.300 π.Χ.) ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΩΪΚΟ ΠΟΛΕΜΟ - EΛΛΗΝΟΓΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ (Ε.Α.Χ.) - Η Κιλικία ΣΤ'

ΙA΄ ΜΕΡΟΣ    Η  ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΚΗΝΗ  ΤΟΥ  1.300  Π.Χ.
EΛΛΗΝΟΓΕΝΗ  ΒΑΣΙΛΕΙΑ  ΚΑΙ  ΛΑΟΙ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ 
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ  (Ε.Α.Χ.)


 1.    Η Κιλικία ΣΤ'
             Για  να  διαπιστώσουμε  τι  παιχνίδια  παίζονται  διεθνώς  σχετικά  με  την      παγκόσμια  κληρονομιά των  Ελλήνων,  τι  συμβαίνει  διεθνώς  με  τους  
πληρωμένους  «ιστορικούς»,  με  τους  δημοσιογράφους  - «μορφωμένες  
πουτάνες»,  με  τους  άσχετους  έλληνες  δημοσιογράφους,  με  την  πληρωμένη  
τουρκική προπαγάνδα  στους  διεθνείς  επιστημονικούς  κύκλους  και  πολλά  άλλα  ακόμη,  πρέπει  να  διαβάσουμε το  άρθρο  για  την  Κιλικία  και  τον  Όμηρο,  που     δημοσιεύθηκε  στο  «Βήμα»  την  03/01/2008.  Ο  κάθε ευφυής  Έλληνας  ας  
βγάλει  τα  συμπεράσματά  του. 


Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Η ΕΥΦΥΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ


          O  εγκέφαλος  του  ανθρώπου
 Το  όργανο,  η  μήτρα  της νοημοσύνης.  
Η  διανοητική   κατάσταση,   η  ευφυΐα,  εξαρτάται  
από  συγκεκριμένες  δομικές ανατομικές  κατασκευές  καθώς  
και  από  περίπλοκες  νευροφυσιολογικές  και  βιοχημικές   λειτουργίες  του  Κεντρικού Νευρικού  συστήματος.  Το 
πρόβλημα της μετατροπής του  νευροφυσιολογικής – βιοχημικής  λειτουργίας  σε  ψυχολογικό ερέθισμα  είναι   το  πιο  δύσκολο  - και  άλυτο - κομμάτι  της  
νευροφυσιολογίας.

Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΥΘΩΝ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Αντίστοιχο κεφάλαιο από το βιβλίο του George Steiner
«ΑΝΤΙΓΟΝΕΣ» (σελ. 464-469)
(Ο μύθος της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στην λογοτεχνία, τις τέχνες και τη σκέψη της εσπερίας)
Γιατί αυτή η αδιάκοπη επιβολή των ελληνικών μύθων στην φαντασία της Δύσης; Γιατί μια δράκα ελληνικών μύθων, μεταξύ των οποίων και αυτός της Αντιγόνης, να επανέρχονται στην τέχνη και την σκέψη του εικοστού αιώνα, σε βαθμό που να γίνονται σχεδόν έμμονες ιδέες; Γιατί δεν υπάρχει τέλος για τον Οι- δίποδα, τον Προμηθέα, τον Ορέστη, τον Νάρκισσο, γιατί δεν

Ο ΠΕΤΡΙΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ!!!

http://www.panoramio.com/photo/87524240
Ο πρώτος (πέτρινος) χάρτης του κόσμου! 
Στον αρχαιολογικό χώρο, στ' ανατολικά του Νεωρίου, προς το Ιερόν, υπάρχει ένας παράξενος βράχος (1,20x0,80μ.) περίπου, ο οποίος προεξέχοντας από το έδαφος ενσωματώθηκε στο μετέπειτα κτισμένο τοίχο (3ος π.Χ. αι.) αγνώστου χρήσεως δωματίου. Ο τοίχος είναι κατασκευασμένος από επιμήκεις ογκόλιθους, καταφανώς μυκηναϊκής τεχνοτροπίας. Το 1990, επισκεπτόμενη τον αρχαιολογικό χώρο, η γυναικολόγος δρ. Ε. Λεοντίδου, παρατήρησε το βράχο και σ' αυτόν εντόπισε το σχήμα

Τα Δελφικά Παραγγέλματα (Πυθίας γράμματα)

Η Πηνελόπη στον θρόνο της (Γλυπτική)

Έργο του Αμερικανού γλύπτη Franklin Simmons


«Ναι, εκείνη με πιστή καρδιά στ’ αρχοντικό σου μένει κι οι νύχτες της περνούν πικρές κι οι μέρες της θλιμμένες» 
Οδύσσεια ραψωδία λ, στίχοι 184-185

Ήμος δ' ηριγένεια φάνη ροδοδάκτυλος Ηώς


"Ήμος δ' ηριγένεια φάνη ροδοδάκτυλος Ηώς " 
 "ροδόχροων εωθινών ακτίνων της"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...