Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Συνομωσίες : από την θεωρία, στην πράξη. Το παράδειγμα του Ιράν



Η Ευρώπη παίζει με την φωτιά.
Για να εξαναγκάσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες το καθεστώς του Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του, αποφάσισαν να επιβάλλουν embargo στις εισαγωγές πετρελαίου από την χώρα αυτή. Την απόφαση των ευρωπαίων, στηρίζουν με θέρμη και οι ΗΠΑ. Η απόφαση για το embargo, αναμένεται να επισημοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου, από το συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε, ίσως δε να υιοθετηθεί και από την σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματισθεί την ίδια ημερομηνία.
Τα σύννεφα στον ορίζοντα πληθαίνουν με ταχύ ρυθμό και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Πάντως για να έχει ο αναγνώστης, μια σαφή εικόνα του τι κρύβεται πίσω από την κρίση, που κατά την άποψή μου είναι τεχνητή και σκόπιμη, παραθέτω, από τα αρχεία της CIA, ένα σύντομο ιστορικό που αφορά στα πετρέλαια του Ιράν και νομίζω ότι θα γίνει αντιληπτό, εάν και κατά πόσον το πραγματικό διακύβευμα είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ἤ τα πετρέλαιά του.
Η εκμετάλλευση των πετρελαίων του Ιράν, από την βρετανικών συμφερόντων εταιρεία British Petroleum (BP), τίθεται σε κίνδυνο από την άνοδο στην εξουσία, το 1951, του Mohammed Mossadegh, ο οποίος αποφάσισε την εθνικοποίησή τους. Ο άγγλος πρωθυπουργός Winston Churchill, πείθει τότε τον αμερικανό πρόεδρο Eisenhower, να τον «βοηθήσει» ώστε να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Mossadegh. Η επιχείρηση ανατροπής του ιρανού πρωθυπουργού με την κωδική ονομασία Ajax, το 1953, στέφεται με επιτυχία και στην εξουσία εγκαθίσταται ο Mohammed Reza Pahlavi, ο γνωστός Σάχης της Περσίας. Οι Άγγλοι διατήρησαν το μονοπώλιο της εκμετάλλευσης των πετρελαίων, αλλά για μικρό διάστημα, αφού αργότερα παραχώρησαν σε αμερικανικές εταιρείες, ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων τους. Η πτώση του Σάχη και η ανάληψη της εξουσίας από τα ισλαμιστικά καθεστώτα, έχει θέσει και πάλι σε κίνδυνο τα συμφέροντα, των αμερικανικών κυρίως, εταιρειών. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Τα συμπεράσματα δικά σας, για το τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...