Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΟΗΕ προς Ευρωπαϊκή Ενωση: Πρέπει να υποδεχτείτε 100.000 σύρους πρόσφυγες - Αιχμές για την Ελλάδα

Η έκθεση της UNHCR αναφέρεται στην τραγωδία που συνέβη στο Φαρμακονήσι όπου 12 γυναίκες και παιδιά από τη Συρία και το Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους (στη φωτογραφία σύροι πρόσφυγες σε καταυλισμό στη Βουλγαρία).
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν μόνιμη στέγη σε 100.000 Σύρους για τα επόμενα δύο χρόνια για να ανακουφιστούν κάπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής, που έχουν υποδεχθεί την πλειονότητα των σύρων προσφύγων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από την έδρα της στη Γενεύη.

Την ώρα που 2,9 εκατομμύρια Σύροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, την

Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, οι χώρες της Ευρώπης έχουν υποδεχθεί στο σύνολό τους μόλις περίπου 123.000 ανθρώπους, επισημαίνει η UNHCR.

Η εκπρόσωπός της Μελίσα Φλέμινγκ κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν το φορτίο.

«Αυτό θα πρέπει να αφορά και την ενίσχυση των νόμιμων τρόπων για να φθάνουν στην Ευρώπη οι σύροι πρόσφυγες», σημείωσε η εκπρόσωπος της UNHCR.

Οι χώρες δεν θα πρέπει να δέχονται τους Σύρους μόνον ως πρόσφυγες, σημειώνει εξάλλου η UNHCR στην ανακοίνωσή της, αλλά να εξετάζουν κι άλλες επιλογές όπως μια μόνιμη μετεγκατάσταση, μια υποδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως επίσης την χορήγηση απασχόλησης και φοιτητικών θεωρήσεων διαβατηρίων.

Αναφορά στην τραγωδία του Φαρμακονησίου

Η UNHCR επισημαίνει παράλληλα ότι ανησυχεί ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι ορισμένες ανατολικές και νότιες ευρωπαϊκές χώρες απωθούν αυτούς που ζητούν άσυλο πίσω στις χώρες τους και στα θαλάσσια σύνορα.

Οσον αφορά το θέμα αυτό η Φλέμινγκ αναφέρθηκε στην Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Ρωσία, τη Σερβία και την Ουκρανία.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προσφέρει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, σε κάποιες χώρες στην ήπειρο καταγράφονται «τρομερές» συνθήκες σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων. Ορισμένες τους κρατούν και άλλες -η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα- έχουν προσπαθήσει να τους αρνηθούν την πρόσβαση πριν καν αποβιβαστούν από μη αξιόπλοα σκάφη, σύμφωνα με την UNHCR.

«Υπήρξε μια περίπτωση στην οποία οι επιζήσαντες υποστηρίζουν ότι ένα κρατικό σκάφος ανάγκασε το δικό τους σκάφος να ανακρούσει πρύμνα και στη διαδικασία αυτή το σκάφος τους ανατράπηκε και πολλοί από τους επιβαίνοντες πέθαναν. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε η Φλέμινγκ.

Εκθεση της UNHCR ανέφερε ότι το επεισόδιο αυτό συνέβη στις 20 Ιανουαρίου φέτος κοντά στο Φαρμακονήσι και 12 γυναίκες και παιδιά από τη Συρία και το Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους.

Να δέχονται «όποιον θέλει να έρθει»

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δέχονται «όποιον θέλει να έρθει», σημείωσε η Φλέμινγκ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και κατηγόρησε τις ταμπλόιντ για τους «απαίσιους» τίτλους που διαστρέφουν την πραγματικότητα «υποστηρίζοντας ότι ορδές Σύρων πρόκειται να αφιχθούν». 

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να επιταχύνουν τις διαδικασίες που έχουν για τη χορήγηση ασύλου, να βελτιώσουν τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και να επιτρέπουν την επανένωση των οικογενειών, κατέληξε η Φλέμινγκ. 

Η Σουηδία και η Γερμανία έχουν δεχθεί περισσότερους από τους μισούς Σύρους που ζητούσαν άσυλο στην ΕΕ, ενώ η Βουλγαρία, η Ελβετία και η Ολλανδία βρίσκονται επίσης μεταξύ αυτών που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...