Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ; ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΛΠΟ, ΑΛΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΖΕΙ 200 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.



Έρχονται σκηνές Αργεντινής. Εγκαταλείπουν τη χώρα μεγάλες ελληνικές εταιρίες. Μετά από 8 χρόνια Μνημόνια οι δανειστές τώρα  ανακάλυψαν τα 200 δις κόκκινα δάνεια.
Ο  Τσίπρας  και  ο  Παυλόπουλος  για  να  διασωθούν  για  την  προδοσία  της  Μακεδονίας  παίζουν  θέατρο,  σε  συνεργασία  με  την  Μέρκελ, την  οποία  "απειλούν"  ότι  "θα"  την  πάνε  στην  Χάγη,  διεκδικώντας  280 δις γερμανικών αποζημιώσεων. 




Από τον Ian Ford,  Kourdisto Portocali
Και τώρα το Τελευταίο Μεγάλο Κόλπο: O Aλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και να χαρίσει όλα τα δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει κατ΄επανάληψη “ότι οι ψηφοφόροι μας δεν έχουν λεφτά στις τράπεζες”, οπότε ο Τσίπρας αδιαφορεί για τις τράπεζες που δεν μπορεί να ελέγξει. Γι΄αυτό και θα τις κρατικοποιήσει.

Πρόεδρος των κρατικοποιημένων τραπεζών θα είναι ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης.

Οσοι αναρωτιούνται εάν θα τον αφήσουν οι δανειστές, ο Τσίπρας έχει συνειδητοποιήσει ότι και η Μέρκελ είναι μία πεπετζής πολιτικός. Ολίγιστη. Αυτό το συνειδητοποίησε και ο ελληνικός λαός στη διάρκεια όλων αυτών των ετών.

Η Μέρκελ και η Λαγκάρντ επέτρεψαν στις ελληνικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα στον Σύριζα να μην κάνουν ουδεμία ουσιαστική μεταρρύθμιση του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους. Ουδεμία αξιολόγηση των κομματικών στρατών των δημοσίων υπαλλήλων.

Ουδεμία αξιολόγηση και φυσικά ουδεμία απόλυση, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας μετρούσε εκατομμύρια ανέργους, με τους πιο ικανούς να επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Κολομβία των Βαλκανίων.

Πόσοι δημόσιιοι υπάλληλοι άφησαν την σιγουράτζα για το εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια;

Οι δανειστές ανέχθηκαν την εγχώρια διαπλοκή μια και οι εταιρίες τους έχουν πάρε δώσε με τους Ελληνες ολιγάρχες.

Οι δανειστές ανέχθηκαν τις παράγκες στη Δικαιοσύνη.

Μια προβληματική Δικαιοσύνη είναι ο πλέον αποτρεπτικός παράγοντας για τους ξένους επενδυτές.

Κι αφού ανέχθηκαν όλα αυτά, έρχονται 8 χρόνια μετά και ανακαλύπτουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Την πυρηνική βόμβα που απειλεί τη ζώνη του Ευρώ.

Οπου νάναι θα ανακαλύψουν και τους Καλφαγιάννηδες ή τους Αλχημιστές των Δημοσίων Οργανισμών-βλέπε ΔΕΗ.

Ο τρόπος που εφαρμόστηκαν τα Μνημόνια στη χώρα μας δείχνει πόσο γελοίοι πολιτικάντηδες είναι αυτοί που υποδύονται τους ηγέτες της Ε.Ε., όπως η ανεκδιήγητη και ολίγιστη Μέρκελ (που σπρώχνει τα προβλήματα στο αέναο μέλλον), ή ο γελοίος Ολάντ και ο εξίσου αστείος Σαρκοζί.

Είναι ή δεν είναι κατσιαπλιάδες σαν τους δικούς μας πολιτικούς; Γι αυτό δεν πατώνει άλλωστε και η Μέρκελ στη Γερμανία;

Ο Τσίπρας λοιπόν στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες του με τους συνεργάτες του στο Μαξίμου εξηγεί τους σχεδιασμούς του για την κρατικοποίηση των Τραπεζών. Πιστεύει ότι οι τράπεζες πήραν πολλά δις ευρώ από τα Μνημόνια και πως όφειλαν να έχουν αντιμετωπίσει το πυρηνικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Πως όμως; Οταν σε κάθε πλειστηριασμό οι Συριζαίοι Απάτσι μπούκαραν στα συμβολαιογραφεία και τα έκαναν μπάχαλο;

Σήμερα λοιπόν ο Τσίπρας σκέφεται σοβαρά να τις κρατικοποιήσει όπως ο Καραμανλής τον Ομιλο Ανδρέαδη.

Tαυτόχρονα, ο Ελληνας πρωθυπουργός και το δεξί του χέρι, ο Πρόεδρος της πεπετζίδικης Δημοκρατίας μας, Προκόπης Παυλόπουλος βγαίνουν μπροστά για να διεκδικήσουν 280 δις ευρώ γερμανικών αποζημιώσεων!

Και 200 δις ευρώ δάνεια θα χαρίσουν με την κρατικοποίηση των τραπεζών και άλλα 280 δις θα διεκδικήσουν από την Μέρκελ για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ακόμη και να μην τα πάρουν μόνο και μόνο που θα πάει το θέμα στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό θα είναι η χαριστική βολή για την Μέρκελ.

Με αυτές τις κινήσεις του Τσίπρα είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος να μείνει με τα 7 τεκτονικά τρίγωνα (του νέου λογότυπου) και τη Μαρία Σπυράκη στο χέρι!

Δείτε τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τις αποζημιώσεις που διεκδικούν ο σκληρός Μπλεκ του Μαξίμου και ο φίλος του Καθηγητής Μυστήριο Πάκης. Το ρεπορτάζ του Στέφανου Γεωργακόπουλου από την DW και το Spiegel Online >

Λίγες μέρες πριν από τη επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα (10 – 12 Οκτωβρίου) και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί στην διαδικτυακή του έκδοση ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία», το οποίο αναφέρεται στην πρόθεση της Αθήνας να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων:

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη οικονομική στήριξη της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Η ελληνική βουλή θα επικυρώσει κατ΄ αρχήν έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δις ευρώ από τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δις ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014. Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016. Έμεινε ωστόσο στο συρτάρι, όσο η Ελλάδα λάμβανε ακόμα βοήθεια από χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Μετά το τέλος του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο ο έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει τώρα στο κοινοβούλιο να επικυρώσει την έκθεση. Ο πρωθυπουργός κάνει βέβαια λόγο για “ηθική αποζημίωση”. Δεν αναφέρεται ωστόσο στα πολλά δις που ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα, αλλά και τις επαπειλούμενες πρόωρες εκλογές, στις οποίες μια επιτυχία στο ζήτημα των επανορθώσεων θα του διασφάλιζε πολλές ψήφους.

Η στάση του Βερολίνου ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για τη Χάγη

Οι επανορθώσεις στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του γερμανού προέδρου στην Αθήνα.

Στη δεύτερη φάση η Ελλάδα προτίθεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σε παγκόσμιο επίπεδο: στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.

Στην τρίτη φάση η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. Από τη πλευρά της πάντως η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα. Ήδη στο παρελθόν έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την άποψη ορισμένων ελλήνων νομικών, ακριβώς αυτή η άρνηση της Γερμανίας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Το περιοδικό εκτιμά τέλος ότι «το ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Εγκαταλείπουν τη χώρα μεγάλες ελληνικές εταιρίες-έρχονται σκηνές Αργεντινής

Μετά από 8 χρόνια Μνημόνια οι δανειστές ανακάλυψαν τα 200 δις κόκκινα δάνεια.

Από την Gillian Rothschild , Kourdisto Portocali
Μετά από 8 χρόνια Μνημόνια οι δανειστές ανακάλυψαν τα 200 δις κόκκινα δάνεια. Βρήκαν δηλαδή αλάτι στη θάλασσα όπως θα έλεγε και ο Βαρουφάκης. Οπου νάναι η Μέρκελ θα ανακαλύψει και τον Καλφαγιάννη. Οχι στη προκειμένη περίπτωση δεν φταίει ο Τσίπρας. Φταίνε οι ανυπόληπτοι δανειστές και ο τρόπος εφαρμογής των Μνημονίων. Δεν είναι δυνατόν μετά από 8 χρόνια να επιστρέφεις στο -μείον ΜΗΔΕΝ.

Η ελληνική οικονομία με την πυρηνική βόμβα των 200 δις κόκκινων δανείων είναι στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Πάπαλα. Την ίδια στιγμή το διεφθαρμένο αμεταρρύθμιστο κράτος κραυγάζει την διαφθορά του-όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ. Τι σκατά έκαναν όλα αυτά τα χρόνια τα κλιμάκια του Τόμσεν, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. Τι άλλο πέρα από το να φτωχοποιούν έναν παραδομένο και μάλλον ανόητο λαό; Είδατε να τολμήσουν να ακουμπήσουν την Τουρκία; Ο Ερντογάν έβαζε τους Τούρκους να καίνε τα δολάρια σε απευθείας μετάδοση του CNN. Eτσι ακριβώς αντιμετωπίζει και τους Γερμανούς.

Γιατί το ΔΝΤ δεν τολμά να ακουμπήσει την Τουρκία; Γιατί απλά ο Ερντογάν δεν αστειεύεται και το αποδεοκνύει όλο αυτά τα χρόνια. Η Οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει σύρμα και οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες ετοιμάζονται να την κάνουν. Δεν θα μείνει καμμία με έδρα την Ελλάδα καθώς πάμε με χίλια να γίνουμε Αργεντινή. Σκεφθείτε τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να πέφτει όλη την ερχόμενη εβδομάδα το Χρηματιστήριο. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο…

Στο μεταξύ τα διεθνή ΜΜΕ επιχειρούν να φορτώσουν τα κόκκινα δάνεια στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι δεδομένες και θανάσιμες οι ευθύνες της Μέρκελ για την απραγία 8 χρόνων.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμα επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σημειώνει ότι η κατάρρευση στις τιμές των μετοχών οδήγησε σε βιαστικές κινήσεις την αριστερή κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Αθήνα ελέχθη ότι το υπουργικό συμβούλιο εργάζεται από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών πάνω σε ένα «σχέδιο δράσης» προκειμένου να ελαφρύνουν τις τράπεζες από δάνεια υψηλού ρίσκου. Τώρα γίνεται λόγος για μία Bad Bank, στην οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών».

Σύμφωνα με την FAZ, «για αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως οικονομική εξασφάλιση (σ.σ. εγγύηση) μέρος του μαξιλαριού ρευστότητας των 24,1 δις ευρώ, για το οποίο είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στις Βρυξέλλες έχει διαψευσθεί συμμετοχή του ESM στα σχέδια» αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που επανειλημμένα δυσχέρανε και καθυστέρησε πωλήσεις δανείων ή κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν σε ασυνεπείς λήπτες ενυπόθηκων δανείων».

Η κυβέρνηση πήρε «γεύση» από αγορές, η οποία επιχείρησε να αντιδράσει με σκοπό να σταματήσει την καταστροφή στις τράπεζες. Η διαρροή για μια ενός είδους bad bank ήταν μια λύση αλλά μάλλον προσωρινή, αφού απέχει πολύ από το να υλοποιηθεί και αυτό ακόμη είναι αμφίβολο καθώς κοστίζει δισεκατομμύρια και έρχεται μάλλον αργά.

Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση διερευνά το ενδεχόμενο ενός APS (Asset Protect Scheme).

Είναι μια ιδέα που συζητήθηκε το βράδυ της «μαύρης Τετάρτης» στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε προταθεί εδώ και ένα χρόνο από το ΤΧΣ: να δημιουργηθεί για κάθε ελληνική τράπεζα ξεχωριστά και μία εταιρία ειδικού σκοπού (Asset Management Company ή Asset Protect Scheme) και εκεί να μεταφέρουν τα κόκκινα δάνεια που δεν βρίσκουν αγοραστές. Έτσι η τράπεζα «ξεφορτώνεται» άμεσα προβληματικά δάνεια και εισπράττει ως έναντι ένα μέρος των εισπράξεων από τα δάνεια αυτά.

Δεν πρόκειται για μια καθαρή bad bank, με βασικό ερώτημα ποιός θα βάλει κεφάλαια μεταξύ 5 με 10 δισ. ευρώ για να αναλάβει την διαχείριση ή το ρίσκο της απώλειας για τέτοια δάνεια.

Καθώς ιδιώτες δεν αναμένεται να δείξουν προθυμία, το σχέδιο είναι να δώσει το Δημόσιο να δώσει εγγυήσεις για να καλύψει την μελλοντική ζημιά, αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια ή το μέρος αυτών τουλάχιστον που θα έχουν προεξοφληθεί στην τράπεζα.

Μόνη διέξοδος του Δημοσίου είναι να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 30 δισ. ευρώ για την έξοδο στις αγορές. Πρόκειται για δάνεια από το 3ο Μνημόνιο με τα οποία η Ελλάδα επρόκειτο να καλύπτει μελλοντικές ανάγκες πληρωμών κρατικού χρέους ή να εξαγοράσει φτηνότερα τα ακριβά χρέη στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά επίσης και τα αποθεματικά των κρατικών φορέων που απορροφά τα τελευταία τρία χρόνια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Oπως διευκρινίζεται, δεν πρόκειται για bad bank, άλλωστε η λύση αυτή είχε απορριφθεί προ τριετίας, ενώ και πάλι η λύση αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει αφού πρέπει να επικυρωθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν ότι δεν θα συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιμένει ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μικρό μέρος μόνον της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Εάν πάντως υπάρχει κάτι στη στρατηγική που δεν ξέρουμε, καλό είναι να ειπωθεί εάν είναι να καθησυχάσει τις αγορές.

Μπορεί να ηρέμησαν την Πέμπτη, οι πιέσεις όμως επανήλθαν την Παρασκευή και η διεθνής επενδυτική γραμμή «έδειξε τα δόντια της».



ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...