Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ


Διαβάστε τα  άρθρα:

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής, πρόληψης της υγείας, έρευνας υγείας και στατιστικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, εξελέγη  τακτικό  μέλος  της  Εθνικής  Ακαδημίας  Ιατρικής  των  ΗΠΑ.  Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας, έγινε μέλος της, σε αναγνώριση της διεθνώς πρωτοποριακής δουλειάς του πάνω στην μετα-έρευνα, δηλαδή στην έρευνα πάνω στις έρευνες άλλων επιστημόνων, και στη συνεχή προσπάθειά του να γίνει γενικότερα η επιστημονική έρευνα πιο αξιόπιστη και διαφανής.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αναγορεύτηκε επίσης “εταίρος Αϊνστάιν” (Einstein fellow) στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματοδότηση για να δημιουργηθεί ένα κέντρο αξιολόγησης της υγείας (METRIC-B) στο Βερολίνο κατά το πρότυπο του αντίστοιχου στο Στάνφορντ, το οποίο συνδιευθύνει ο ίδιος.
Ο κ. Ιωαννίδης θα παρουσιάσει το τελευταίο του βιβλίο “Μετά τα Αφύσικα” στην Αθήνα (30 Οκτωβρίου, Public Συντάγματος), στα Ιωάννινα (1 Νοεμβρίου, Πολιτισμικός Πολυχώρος δήμου Ιωαννίνων ‘Δημήτρης Χατζής’) και στην Κέρκυρα (3 Νοεμβρίου, Αναγνωστική Εταιρία).
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που ως μέλος της Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ εκλέγεται κάποιος επιστήμονας, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολύ μεγάλο μέρος του επιστημονικού έργου του από την Ελλάδα.

O Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης κατέχει την έδρα C.F. Rehnborg πρόληψης νοσημάτων στο πανεπιστήμιο Stanford όπου είναι τακτικός καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας και στατιστικής. Έχει διατελέσει επίσης καθηγητής στα πανεπιστήμια Harvard, Tufts, Imperial College και Ιωαννίνων και είναι τακτικό μέλος της European Academy of Sciences and Arts.

Έχει τιμηθεί με επίτιμους τίλους και ανώτατες διακρίσεις από πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς. 

Τα βιβλία του (Τοκάτα για την κόρη με το καμένο πρόσωπο [Κέδρος 2012], 
Παραλλαγές πάνω στην τέχνη της φυγής και ένα απονενοημένο ριτσερκάρ [Κέδρος 2014]) βρέθηκαν στις βραχείες λίστες του Αναγνώστη για τα καλύτερα βραβεία της χρονιάς και το τελευταίο του βιβλίο (Tractatus για την έκτη φήμη [Κέδρος 2016]) δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2016. 
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του χαίρεται να διδάσκεται από νέους ανθρώπους όλων των ηλικιών και να του θυμίζουν ότι δεν ξέρει σχεδόν τίποτα.Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες στον κόσμο. Είναι καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ιδρυτής και διευθυντής του κέντρου «μετα-έρευνας» Meta-Research Innovation Center (METRICS) στο ίδιο πανεπιστήμιο και διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος Επιδημιολογίας και Κλινικής Ερευνας. Βρέθηκε την Τρίτη στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής για την τεράστια συνεισφορά του στην επιστήμη. «Χρωστάω πολλά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρώτη φορά μιλάω σε αυτήν την αίθουσα και έχω τρακ», είπε. Οταν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, τον Ιούνιο του 1990, ήταν ο πρώτος χρονικά, οπότε, αναγκαστικά στερήθηκε την παραδοσιακή τελετή αποφοίτησης και ορκίστηκε μόνος του σε μία κάμαρα! «Σπάνια έχω μιλήσει στην Αθήνα. Μόνο το 0,1% των προσκλήσεων που παίρνω είναι από την Ελλάδα», πρόσθεσε. Το 0,1%! Ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί (το 2010) από το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic ως «ο πιο τολμηρός επιστήμονας – διανοούμενος, ένας από τους σύγχρονους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή»! Ο κ. Ιωαννίδης κατατάσσεται ανάμεσα στους 20 πλέον αναφερόμενους επιστήμονες παγκοσμίως και είναι ο πλέον αναφερόμενος γιατρός ανάμεσα σε πάνω από 20 εκατομμύρια ατόμων που έχουν δημοσιεύσει στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του έγκυρου Thomson Reuters. Περίπου τα δύο τρίτα αυτής της απήχησης αφορούν έργο που έχει γίνει από την Ελλάδα. Πηγή: Protagon.gr
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες στον κόσμο. Είναι καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ιδρυτής και διευθυντής του κέντρου «μετα-έρευνας» Meta-Research Innovation Center (METRICS) στο ίδιο πανεπιστήμιο και διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος Επιδημιολογίας και Κλινικής Ερευνας. Βρέθηκε την Τρίτη στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής για την τεράστια συνεισφορά του στην επιστήμη. «Χρωστάω πολλά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρώτη φορά μιλάω σε αυτήν την αίθουσα και έχω τρακ», είπε. Οταν αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, τον Ιούνιο του 1990, ήταν ο πρώτος χρονικά, οπότε, αναγκαστικά στερήθηκε την παραδοσιακή τελετή αποφοίτησης και ορκίστηκε μόνος του σε μία κάμαρα! «Σπάνια έχω μιλήσει στην Αθήνα. Μόνο το 0,1% των προσκλήσεων που παίρνω είναι από την Ελλάδα», πρόσθεσε. Το 0,1%! Ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί (το 2010) από το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic ως «ο πιο τολμηρός επιστήμονας – διανοούμενος, ένας από τους σύγχρονους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή»! Ο κ. Ιωαννίδης κατατάσσεται ανάμεσα στους 20 πλέον αναφερόμενους επιστήμονες παγκοσμίως και είναι ο πλέον αναφερόμενος γιατρός ανάμεσα σε πάνω από 20 εκατομμύρια ατόμων που έχουν δημοσιεύσει στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του έγκυρου Thomson Reuters. Περίπου τα δύο τρίτα αυτής της απήχησης αφορούν έργο που έχει γίνει από την Ελλάδα. Πηγή: Protagon.gr

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ: 

«Μανιφέστο» για αναβάθμιση της επιστημονικής έρευνας.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έδωσε στη δημοσιότητα ένα «μανιφέστο», το οποίο περιγράφει τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της επιστημονικής έρευνας σε όλο τον κόσμο.
Βασικός συγγραφέας του κειμένου είναι ένας διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.
«Υπάρχει τρόπος να πραγματοποιείται καλή, αξιόπιστη, αναπαράξιμη και χρήσιμη επιστήμη.
Έχουμε τρόπους βελτίωσης σε σχέση με ό,τι κάνουμε σήμερα και υπάρχουν πολλοί επιστήμονες και άλλοι που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο δρ Ιωαννίδης, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς στον αγώνα για την αναβάθμιση των προδιαγραφών της επιστημονικής έρευνας και στη λεγόμενη «μετα-έρευνα» (έρευνα πάνω στο πώς γίνεται η επιστημονική έρευνα).
Προηγούμενες μετα-έρευνες έχουν συμπεράνει ότι ουκ ολίγες επιστημονικές μελέτες είναι αναξιόπιστες ή άχρηστες (σύμφωνα με μια εκτίμηση μάλιστα, έως το 85% της βιοϊατρικής έρευνας αποτελεί χαμένα χρήματα).
Μια αιτία γι' αυτό, είναι ότι, αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές συχνά «ανακαλύπτουν» πράγματα με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι νομίζουν ότι βλέπουν πρόσωπα στα σύννεφα!
Το «μανιφέστο» κυρίως από επιστήμονες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, το οποίο επιχειρεί να «σηκώσει» το θέμα στη διεθνή επιστημονική σκηνή και δημοσιεύεται στο νέο επιστημονικό περιοδικό «Nature Human Behaviour», επισημαίνει ότι γι' αυτή την κατάσταση δεν φταίνε μόνο οι ίδιοι οι επιστήμονες, αλλά επίσης τα ερευνητικά κέντρα, τα επιστημονικά περιοδικά, οι χρηματοδότες της έρευνας και οι εποπτικές Αρχές.
Όπως αναφέρει ο Ιωαννίδης, «όλοι αυτοί οι φορείς πρέπει να εργασθούν προς την ίδια κατεύθυνση δημιουργώντας κίνητρα για διαφάνεια και αναπαραξιμότητα των επιστημονικών ερευνών. Οι περισσότερες από τις αλλαγές που προτείνουμε, είναι αλληλεξαρτώμενες. Αν κάποιος από τους «παίκτες» δεν συμμετέχει σε αυτές, τότε γίνεται δυσκολότερο για όλους να βελτιωθούν».
Μεταξύ άλλων, οι δημιουργοί του «μανιφέστου» προτείνουν:
- τη βελτίωση των μεθόδων επιστημονικής έρευνας μέσα από καλύτερο σχεδιασμό που θα περιορίσει τις κάθε είδους μεροληψίες
- τη βελτίωση της παρουσίασης και της διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, εξαλείφοντας την τάση των επιστημόνων να παρουσιάζουν «φαντεζί» ευρήματα που έλκουν την προσοχή του κοινού
- τη βελτίωση της δυνατότητας αναπαραγωγής μιας έρευνας από άλλους επιστήμονες, έτσι ώστε να επιβεβαιώνονται τα ευρήματά της
- τη βελτίωση της αξιολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων για έρευνα και την απαίτηση πλέον από τους χρηματοδοτικούς φορείς και τα επιστημονικά περιοδικά, όλοι οι ερευνητές που θέλουν χρήματα για έρευνα και χώρο για δημοσίευση, να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
«Ο τελικός στόχος είναι να φθάσουμε στην αλήθεια και αυτή η αλήθεια να μεταφρασθεί σε κάτι που φέρνει αποτελέσματα», λέει ο κ. Ιωαννίδης.


ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.

ΙΩΑΝΝΗΣ  Π.Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο κ. Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ. Το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Μετά τα Αφύσικα», δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Σαράντα πέντε Eλληνες επιστήμονες γεννημένοι από το 1974 και μετά έχουν δημοσιεύσει εργασίες με επιρροή στο κορυφαίο 0,1% της παγκόσμιας επιστήμης

Μπορούμε να διδαχθούμε κάτι αν εξετάσουμε πού βρίσκονται, πού εκπαιδεύτηκαν, με τι ασχολούνται; Τριάντα επτά γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Eξι έγιναν μέλη ΔΕΠ εδώ. 
Μία επιστήμων διέπρεψε διεθνώς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν η αίτησή της για άδεια άνευ αποδοχών δεν προωθήθηκε. 
Οι άλλοι πέντε βρίσκονται ακόμη στο Αριστοτέλειο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, και ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης – κανένας στην πρωτεύουσα.  

Η έλλειψη καινούργιων θέσεων λόγω κρίσης επιδείνωσε τη γήρανση του καθηγητικού δυναμικού. Επιπλέον, η φήμη ότι νέοι ερευνητές είναι πιο ευπρόσδεκτοι σε περιφερειακά πανεπιστήμια φαίνεται βάσιμη. Από 40 που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό, 19 βρίσκονται στις ΗΠΑ, επτά στη Μεγάλη Βρετανία. Οι περισσότεροι στελεχώνουν κορυφαία πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα. Επτά δραστηριοποιούνται σε εταιρείες, δικές τους ή σε γνωστούς κολοσσούς (Microsoft, Google, Genentech).
Υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι πολύ αξιόλογοι νέοι Ελληνες επιστήμονες. Η εικόνα θα ήταν ίδια, πάντως, και με διαφορετικά κριτήρια. 

Η Ελλάδα αδιαφορεί για επιστήμες και γνώση. 
Μάλλον δεν ενδιαφέρεται καν να επιβιώσει.


ΤΑ  ΣΗΜΕΡΙΝΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ  ΚΑΤΑ  ΤΟΝ  ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ  ΙΩΑΝΝΙΔΗ  
 
Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανέχονται νησίδες αριστείας, όμως οι δέκα κύριοι στόχοι τους είναι άλλοι: 
Να αποτελούν τον σκουπιδότοπο όλων των κομμάτων, 
να ανακυκλώνουν την παραπαιδεία, 
να προσπορίζουν εισόδημα από ενοικιαζόμενα, 
να μετατρέπουν ανίκανους καθηγητές σε ανίκανους πολιτικούς, 
να διατηρούν το επίπεδο καλλιέργειας στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, 
να συντηρούν μαυσωλεία ιδεοληψιών, 
να εκχωρούν αφρούρητα ημισκότεινα οικόπεδα σε τοξικομανείς, 
να προσφέρουν πρακτική εξάσκηση στην τέχνη του ξυλοδαρμού, να διαθέτουν πεδία βολής για εύκαιρη ρίψη μολότοφ 
και να δίνουν πτυχία απλώς για να δίνουν πτυχία. 

Αριστεύουμε και στους δέκα στόχους. 
Ατομικές εξαιρέσεις (πολλών) φωτισμένων πανεπιστημιακών και επίμονων φοιτητών επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


1 σχόλιο :

 1. Kαθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου ανάμεσα στους ερευνητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή


  Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκονται ανάμεσα στους 3.539 «εκλεκτούς» επιστήμονες, που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, κατά το 2017, σύμφωνα με τον τελευταίο ετήσιο κατάλογο που συντάσσει κάθε χρόνο ο οργανισμός Thomson Reuters, "The World's Most Influential Scientific Minds 2017".
  Στον κατάλογο με τα «καλύτερα μυαλά» του κόσμου, που πρωτοπορούν στην επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων του κόσμου, βρίσκονται επιστήμονες από την Κύπρο και την Ελλάδα, μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  Ειδικότερα, στον κατάλογο συγκαταλέγονται ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Φιλιππάτος και ο αναπληρωτής καθηγητής, Ιωάννης Κρικίδης, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
  Στον κατάλογο των επιστημόνων, πάντως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και επιστήμονες κυπριακής και ελληνικής καταγωγής που διδάσκουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  Βασικό κριτήριο για την επιλογή των επιστημόνων/ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου από την Thomson Reuters ήταν το εύρος των δημοσιεύσεών τους και η απήχηση που είχαν αυτές παγκοσμίως μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Οι επιστήμονες χωρίζονται ανά κατηγορία, ανάλογα με την επιστήμη και το είδος της έρευνάς τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 21 ξεχωριστοί τομείς σύμφωνα με τους οποίους κατηγοριοποιούνται οι επιστήμονες και όλοι, εν συνόλω, διαμορφώνουν τον κατάλογο των πέραν των 3.500 παγκόσμιων «μυαλών».
  Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Φιλιππάτος, διακρίθηκε στον επιστημονικό κλάδο Clinical Medicine (Κλινική Ιατρική) και ο αναπληρωτής καθηγητής, Ιωάννης Κρικίδης, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στον επιστημονικό κλάδο Computer Science (Επιστήμη των Υπολογιστών). Ο καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Φιλιππάτος, του Πανεπιστημίου Κύπρου ξεχώρισε παγκοσμίως και τις προηγούμενες χρονιές, αφού περιλήφθηκε, επίσης, στη λίστα των πιο διακεκριμένων ακαδημαϊκών του κόσμου και κατά τα έτη 2015 και 2016.
  Το μέγεθος της διάκρισης των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί επίσης μία πολύ μεγάλη τιμή και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και φυσικά για την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει τα 9 εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, κάτι που αποτελεί τη βάση για τη βράβευση ενός εκάστου, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως.
  Σύμφωνα με τον οργανισμό Thomson Reuters, υπάρχει ένα συγκεκριμένο, αντικειμενικό σκεπτικό πίσω από τον ετήσιο σχηματισμό του καταλόγου. Ασφαλές κριτήριο, όπως αναφέρει, είναι κυρίως η συχνότητα της χρήσης των ερευνών τους ως πηγή από επιστήμονες συναδέλφους τους ανά το παγκόσμιο. H λίστα «Highly Cited Researchers» του ομίλου Thomson Reuters έχει ως στόχο να αναδείξει τους κορυφαίους επιστήμονες/ ερευνητές στις επιστήμες και τις κοινωνικές επιστήμες, από ολόκληρο τον κόσμο, με τη μεγαλύτερη επιρροή και των οποίων η συγγραφική έρευνά τους έχει επηρεάσει σημαντικά άλλους ερευνητές στον τομέα τους. Η λίστα του 2017 δίνει έμφαση στα σύγχρονα ερευνητικά επιτεύγματα των «εκλεκτών» επιστημόνων, καθώς περιλαμβάνει τα ερευνητικά έργα που κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% με τις περισσότερες αναφορές για την περίοδο από το 2005 έως το 2015.
  Τα επιστημονικά «καλύτερα μυαλά» του Πανεπιστημίου Κύπρου, που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, επηρεάζουν την μελλοντική κατεύθυνση της επιστήμης τους, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Είναι η τέταρτη χρονιά που κυκλοφορεί η συγκεκριμένη λίστα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...