Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τούρκικο «χτύπημα» στην Αθήνα μέσω Καστελόριζου




Την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ως μοναδική διέξοδο στην αδυναμία ευθείας αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, επιλέγει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλούν σοβαρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία της τουρκικής πολιτικής και πλήττουν σοβαρά το κύρος της οθωμανικής Τουρκίας, που επιχειρεί να αναστήσει ο κ. Ερντογάν.
Καθώς το τρυπάνι είχε ήδη εγκατασταθεί στην πλατφόρμα «Όμηρος» στο «Οικόπεδο Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ και έχει ήδη αρχίσει τις προκαταρκτικές γεωτρήσεις στο βυθό, η παρέμβαση των ΗΠΑ τη Δευτέρα –ήταν αναμενόμενη όχι μόνο λόγω των Ισραηλινών αλλά και της στήριξης των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων– ήταν καθοριστική.
Συμφώνα με πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυρία Χίλαρι Κλίντον έθεσε το θέμα στον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εκμεταλλευτεί τις φυσικές πηγές της, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να επηρεαστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.
Έτσι η Άγκυρα χρησιμοποιεί και πάλι το Καστελόριζο για να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, γνωρίζοντας ότι στο κρίσιμο αυτό κεφάλαιο και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιδείξει μια ακατανόητη «ευελιξία».
Διαβάστε όλο το αναλυτικό άρθρο του Νίκου Μελέτη στα «ΕΠΙΚΑΙΡA» που κυκλοφορούν σήμερα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...