Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

“Έδιωξαν τους επιστήμονες και κράτησαν τους “yes men”



Σοφία Κατσαρέλη
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά τις πρώτες καταγγελίες για τεχνητό φούσκωμα του ελλείμματος. Στη Βουλή θα συζητηθεί το θέμα, ενώ email “καίει” τον πρόεδρο της Αρχής, που φέρεται να απευθυνόταν στο ΔΝΤ για ευαίσθητα “εσωτερικά” θέματα.
Την παρέμβαση του οικονομικού Εισαγγελέα, Γρ. Πεπονή, προκάλεσαν οι καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Θράκης και πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζ. Γεωργαντά, για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ, κατόπιν πιέσεων από τη Eurostat.
Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας.
Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου και ως πρώτη μάρτυρα κάλεσε την κ. Γεωργαντά.
Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί αύριο, Τρίτη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπενθυμίζεται, ότι η κα Γεωργαντά είχε δηλώσει, πως σκοπίμως το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ από τη Eurostat, “ώστε να φανεί μεγαλύτερο από το 14% της Ιρλανδίας και να ληφθούν στην Ελλάδα δυσβάσταχτα μέτρα”.
“Όλες οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τη Eurostat και έρχονται στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μόνο για να σφραγιστούν και μάλιστα εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών”, σημείωσε η ίδια.
Ο κύριος “Yes men”…
Σε δηλώσεις του σήμερα, Δευτέρα, στον Βήμα 99,5, ο κ. Μ. Δημητρακόπουλος, συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου της Αρχής, Ν. Λογοθέτη, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου ότι έλεγε ναι” σε ό,τι ήθελε η Eurostat, ενώ αναφερόμενος στην παύση πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, είπε: “Κατάφεραν να διώξουν όλους τους επιστήμονες και κράτησαν τους ‘yes men’”.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του κ. Γεωργίου προκύπτει, ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τους δανειστές να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία που το φούσκωναν και τα οποία ο κ. Γεωργίου ενσωμάτωνε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.
Σημειώνεται δε, πως ο εις βάρος του κ. Λογοθέτη, έχει ασκηθεί δίωξη, για την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, από τον πρόεδρο της Αρχής.
Ο πρώτος αρνείται τις κατηγορίες και αποδίδει την εμπλοκή του, στη διαφωνία του με τον κ. Γεωργίου, όσον αφορά στην καταγραφή των στοιχείων, που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτύπωση του ελλείμματος της χώρας.
Ύποπτο mail εκθέτει τον πρόεδρο της Αρχής
Στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, που χειρίζεται και το θέμα της ποινικής δίωξης εις βάρος του κ.Λογοθέτη, έχει προσκομιστεί άλλο email, που απέστειλε ο κ. Γεωργίου στον επικεφαλής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και με το οποίο τον ενημέρωνε για την ανάγκη  άμεσης τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν είχε διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ.
Όπως αποκαλύπτει η “Ελευθεροτυπία”, στο email, που κατέχουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ενημέρωση κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ, για περίπου δέκα μήνες από τον Μάιο του ’10 μέχρι τον Ιανουάριο του ’11 Σουηδό Snorrason.
Σ’ αυτό τονίζεται η “ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ” και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου 3832, υπό τον οποίο ιδρύθηκε.
Σκοπός, όπως περιγράφεται, ήταν μεταξύ άλλων να “αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα των μελών του Δ.Σ. και κυρίως αυτά του αντιπροέδρου”, ανάγκη που τονίζεται ήδη στην 1η παράγραφο.
Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, “θα κινδυνεύει ολόκληρη η διαδικασία μεταρρύθμισης των ελληνικών στατιστικών (greek statistics)”. Και μάλιστα, “αν η Ελλάδα δεν θα το έκανε αυτό μόνη της, θα έπρεπε να της το επιβάλει το Ecofin”.
Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ κρατώντας αυτό το έγγραφο, ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη.
Καταγγελίες για απόπειρα παραγκωνισμού μελών του ΔΣ
Μέλη του ΔΣ της Αρχής καταγγέλλουν, ότι παρά το γεγονός ότι διορίστηκαν από τη Βουλή, όλες οι προσπάθειες του επικεφαλής της ήταν να παραγκωνιστούν και να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων του ελλείμματος.
Ο πρόεδρος της Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, δεν πήρε θέση επ’ αυτού, απεναντίας απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων. Και τις ίδιες ημέρες προσέφυγε κατ’ αγνώστων, καταθέτοντας μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι ip διευθύνσεις, από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου.
Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία, στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη, στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής και σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις ημέρες των περασμένων δημοτικών εκλογών έκανε έρευνα στο σπίτι του αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και κατέσχεσε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τρεις φορητούς υπολογιστές, ενώ έρευνα έκανε και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...