Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τα πέντε "μέτωπα" της Τουρκίας! Θα αντέξει;



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 Η δομή του τουρκικού στρατού από τις αρχές της δεκαετίας του 90’ είναι σχεδιασμένη «για να προσπαθήσει να αντέξει σε 2.5 πολέμους». Το ένα μέτωπο με την Ελλάδα, το δεύτερο στα ανατολικά σύνορα, με τις χώρες όπως Συρία , Ιράκ ή Ιράν και το μισό είναι το PKK. Όμως ο Ερντογάν τώρα ανοίγει  5 μέτωπα και στην Άγκυρα γνωρίζουν καλά πως κανένας στρατός δεν μπορεί να αντέξει και στα 5.
 
ΜΕΤΩΠΟ PKK
    Το υπαρκτό μέτωπο είναι το PKK που πλέον δεν είναι μισό αλλά ολόκληρο καθώς τουλάχιστον 200.000 άνδρες του τουρκικού στρατού δίνει καθημερινά μάχες με τους Κούρδους αντάρτες. Τους τελευταίους μήνες το PKK έχει αυξήσει τη δράση του με τον τουρκικό στρατό να μην μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Εδώ οι αντάρτες του PKK βιντεοσκοπούν και αναμεταδίδουν με τέτοια άνεση τις επιθέσεις του που προκαλούν εντύπωση.

ΙΣΡΑΗΛ
  Τα πιθανά μέτωπα που η Τουρκία φαίνεται με την προκλητικότητα της ανοίγει είναι κατ’αρχάς το Ισραήλ.
   Ο Ερντογάν απειλεί πως θα στείλει φρεγάτες του ανοιχτά της Γάζας για να παραβιάσει τον αποκλεισμό. Μια ενέργεια που οι Ισραηλινοί δεν θα την αποδεχθούν. Το έχουν αποδείξει τον Μάιο του 2010 όταν το πλοίο Μαβί Μάρμαρα προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό και το Τελ Αβίβ αποβίβασε κομάντος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι. Το Ισραήλ δεν αστειεύεται και η στρατιωτική του ισχύ δεν αμφισβητείται.

ΚΥΠΡΟΣ
   Η υποθαλάσσιες έρευνες που θα ξεκινήσει η Κύπρος ενοχλούν την Τουρκία που ζητά μερίδιο από τον φυσικό πλούτο της Μεσογείου και ας μην έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο.   Η Κυπριακή δημοκρατία έχει συνάψει συμβάσεις με αμερικανικές και ισραηλινές  εταιρείες. Η Τουρκία ανοίγει μέτωπο με την Κύπρο.

ΕΛΛΑΔΑ
 Η αποστολή ερευνητικού σκάφους σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι μια από τις πιο προκλητικές κινήσεις που αν η Τουρκία δεν υποχωρήσει «επιλύεται» μόνο με θερμό επεισόδιο.

ΣΥΡΙΑ

  Ο Ερντογάν έχει αλλάξει στάση τους τελευταίους μήνες και απαιτεί την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία. Τα άρματα μάχης της Συρίας δυο φορές έχουν φτάσει σε «απόσταση αναπνοής» στα σύνορα της Τουρκίας.

 Όλα αυτά τα μέτωπα που άνοιξε η Τουρκία δείχνει πως η Άγκυρα σε αντίθεση με όσα δηλώνει ο Νταβούτογλου, «για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», έχει προκαλέσει προβλήματα με όλους τους γείτονες.

Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας προσπαθεί να βρει λύση για το πώς θα καταφέρει από τα 2.5 μέτωπα να αντιμετωπίσει 5 μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...