Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Περί Ελλήνων, Ρωμηών και ευθυκρισίας!


Στο ιστολόγιο έχουν γίνει αρκετές φορές συζητήσεις περί Ελλήνων και Ρωμηών. Στη χθεσινή μας ανάρτηση "Μάθε τουρκικά" ο Πιγκουίνος έκανε μια βαθιά βουτιά στα δροσερά και γαλανά νερά της Ανταρκτικής. Ας την απολαύσουμε μαζί του:
ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ είπε...

Κυριάκο, επανέρχεσαι πολλές φορές στα περί Ρωμαίων κλπ με μεγάλη εμμονή. Θα πρέπει όμως κάποτε να συνειδητοποιήσεις ότι τα ίδια τα επιχειρήματά σου επιδέχονται και άλλη ανάγνωση ή διατύπωση, με τουλάχιστον την ίδια ή και ακόμα ισχυρότερη λογική.
Π.χ.: Τα αρχαία ελληνικά μας χρειάζονται (περισσότερο από τα τουρκικά) για να μελετούμε τις αρχαίες ελληνικές πηγές από το πρωτότυπο. Γιατί πάντα κάτι χάνεται στη μετάφραση. Ιδίως όταν έχουμε μετάφραση τής μετάφρασης από τα αρχαία ελληνικά στα Αγγλικά ή τα Γερμανικά (Οξφόρδη - Λειψία) και από εκεί στα νέα ελληνικά.
Για τους Τούρκους ιστορικούς τι να πούμε; Την "εντιμότητά" τους επικαλέστηκε κι η Ρεπούση όταν υπερασπιζόταν το βιβλίο της, λέγοντας: "Η τουρκική ιστοριογραφία λέει άλλα από αυτά που λέει η ελληνική ιστοριογραφία και ήταν καθήκον μας να βρούμε τη χρυσή τομή". Και η "χρυσή τομή" τής Ρεπούση με τούς Τούρκους ιστορικούς ονόμασε τη σφαγή τής Σμύρνηςσυνωστισμό!
Ρωμαίοι δεν υπήρξαμε ποτέ. Οι Ρωμαίοι ήταν οι κατακτητές μας και ως υποτελείς τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (τής ενιαίας στην αρχή, τής ανατολικής σε δεύτερη φάση), καταχρηστικά ονομαστήκαμε Ρωμιοί από το όνομα τών δυναστών μας. Όμως, με την ίδια ακριβώς λογική και επειδή η Οθωμανική ήταν η πιο πρόσφατη αυτοκρατορία στην οποία ήμαστε (έως το 1821) υποτελείς, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι "τα Βαλκάνια αποτελούνται από πρώην Οθωμανούς υπήκοους (ελληνοφώνους, λατινοφώνους, σλαυόφωνους, αλβανόφωνους κλπ. κλπ.) εξευρωπαϊσμένους". Το ισχυρίζεται ήδη ο Νταβούτογλου.
"Ας θεωρούμε πατριωτισμό την αγάπη για το περιβάλλον μας: για την οικογένειά μας, την γειτονιά μας, το δασάκι που 'ναι δίπλα, την θάλασσα που 'ναι κοντά..."
Όχι φίλε μου, αυτό που περιγράφεις ονομάζεται φυσιολατρεία. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου (όλη και όχι μόνο τη γειτονιά σου, κι ακόμα περισσότερο τη σκλαβωμένη όπως η Κύπρος, η Β. Ήπειρος κλπ), το γένος σου, το έθνος σου. Κι αν κάποιοι τα θεωρούν αυτά εθνικισμό κι επεκτατισμό, τότε εθνικιστές κι επεκτατιστές ήταν ο Παύλος Μελάς, ο Τέλος Άγρας, οι Κρητικοί, οι Μανιάτες, κλπ, που πολέμησαν για τον ελληνισμό και τη Μακεδονία έξω από τα σύνορα τής τότε ελληνικής επικράτειας. Και πριν απ' αυτούς ήταν ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας και πάαααρα πολλοί άλλοι.
Τέλος, για το DNA αλλά και γενικότερα τη βιολογία και την ανθρωπολογία, τα είχαμε πει εκτενώς παλιότερα, να μη τα επαναλαμβάνουμε, μπορείς να ανατρέξεις:
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_9695.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...