Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ Β' μέρος
Καθως έρχονται νεώτερα στοιχεία στο φως από τις ανασκαφές ας σημειώσουμε τα εξής :

1)      Το υπερμεγέθες  του ταφικού μνημείου  παραπέμπει στην Αιγυπτιακή συνήθεια της κατασκευής υπερμεγέθων μνημείων, συνήθεια που δεν παρατηρείται στην κατασκευή των Ελληνικών ταφικών μνημείων,  που ίσως να υποδηλώνει κάποια σχέση του νεκρού με την Αίγυπτο.


2)      Ο Λέων  της Αμφίπολης ΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ δεν έχει γλώσσα. Δεδομένου  ότι η θέση του λέοντα της Αμφίπολης ήταν πάνω στον τύμβο, η μη κατασκευή γλώσσας σε αυτό ίσως συμβολίζει ότι αποτελεί φύλακα ενός μυστικού που δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλύψει σε κανέναν.

3)      Η τόσο σοβαρή , πολυτελής και επιμελημένη κατασκευή φύλαξης καιπροστασίας του μνημείου  (ύπαρξη  τοίχου στήριξης,  μπάζωμα των προθαλάμων με χώμα που προσομοιάζει στην δημιουργία στεγανών  σταπλοία, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τον ρόλο του κενού τον παίζει τοχώμα ) μαρτυρεί ότι ο κατασκευαστής του τάφου, ο Δεινοκράτης, ήθελε αφ’ενός μεν να τιμήσει στο έπακρον και αφ’ετέρου να προστατέψει σευπέρτατο βαθμό τον νεκρό και να εμποδίσει  την σύληση του τάφου του, που όμως δικαιολογείται μόνον αν είχε στενή σχέση με τον νεκρό. Να σημειωθεί ότι ο Δεινοκράτης ήταν στενός φίλος και αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Καθώς η ανασκαφή έχει προχωρήσει και έχει αδειάσει ο χώρος από τα χώματα πίσω από τις σφίγγες, οι αρχαιολόγοι συνάντησαν έναν δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, από τον οποίολείπει ο αριστερός άνω ακραίος  ογκόλιθος, αφήνοντας ένα άνοιγμα 40Χ50 cm το οποίο κατά τους αρχαιολόγους (που παρακολουθούν όπως και εμείς την πορεία της ανασκαφής από την τηλεόραση) αποτελεί δείγμα ότι ο τάφος μπορεί να έχει συληθεί.

Κατά την γνώμη μου δεν  έχει συμβεί κάτι τέτοιο καθώς  για να αποκαλυφθεί ο δεύτερος διαφραγματικός τοίχος και συνεπώς το άνοιγμα στο πάνω  αριστερό άκρο του, έχει αφαιρεθεί ο τοίχος που βλέπαμε πίσω από τις σφίγγες, ο οποίος σίγουρα είναι τεχνητός (δηλαδή δεν προέκυψε από κάποια κατάρρευση της οροφής μιας και δεν έχει ανακοινωθεί  ότι υπάρχει κατάρρευση της οροφής μεταξύ της θύρας και του προθαλάμου) και του οποίου η ποσότητα χωμάτων κάλυπτε όλον τον χώρο μεταξύ της εισόδου που έχει αποκαλυφθεί και του δεύτερου αυτού διαφραγματικού τοίχου που με πρόχειρους υπολογισμούς μου πρέπει να είναι περίπου 81 κυβικά μέτρα (αν το ύψος της στοάς είναι περίπου  3 μέτρα τότε : 3 μέτρα ύψος Χ 4,5 μέτραπλάτος Χ 6 μέτρα μήκος = 81 κυβικά μέτρα-το πλάτος έχει ανακοινωθεί όπως επίσης και η απόσταση μεταξύ των δύο τοίχων ότι είναι 6 μέτρα). Δηλαδή αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί των αρχαιολόγων τότε οι όποιοι τυμβωρύχοι μετά την σύληση (ξανα)μπάζωσαν  τον χώρο με 81 κυβικά μέτρα χώμα!

Ποια λοιπόν μπορεί να είναι η εξήγηση για την οπή αυτή ;

Εϊτε ο ογκόλιθος αυτός αποκολλήθηκε από κάποιον σεισμό  (και στο δεξί άκρο στην φωτογραφία παρατηρούμε μια ρωγμή που ίσως να προήλθε από σεισμό)  οπότε όμως σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ο ογκόλιθος να βρίσκεται από την πίσω πλευρά του τοίχου. ( δεν τολμώ να πιστέψω ότι οι τυμβωρύχοι πήραν φεύγοντας και τον ογκόλιθο μαζί τους!), είτε ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ υπάρχει αυτό το άνοιγμα

Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι υπάρχει το άνοιγμα αυτό ώστε κάποιοι τελευταίοι εργάτες που έπρεπε να κάνουν κάποια τελευταία δουλειά στην σφράγιση του τάφου να μπορούσαν να βγούν έξω, ιδίως αν αυτή η τελευταία δουλειά θα γινόταν μετά το μπάζωμα των χώρων μεταξύ των δύο τοίχωνόπως επίσης και του χώρου μετά τον δεύτερο (διαφραγματικό) τοίχο (αν  από πίσωείναι μπαζωμένος και αυτός  με χώμα). 

Για αυτό ίσως και η ανακοίνωση του Υπουργείου μιλά ως «ΕΛΛΙΠΟΥΣ κατά τμήμα του αριστερού μέρους του» . δηλαδή ότι έχει κατασκευασθεί ελλιπώς και όχι ότι έχει παραβιασθεί.  Αν λοιπόν μετά την είσοδο και στον δεύτερο προθάλαμο (μετά τον διαφραγματικό τοίχο )  δεν βρεθεί ο ογκόλιθος που  λείπει από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο τότε σίγουρα έχει γίνει εσκεμμένα και αποδεικνύει με τι επιμέλεια έχουν φροντίσει την φύλαξη και σφράγιση του τάφου οι κατασκευαστές, που υποδηλώνει και αυτό το στοιχείο για το πόσο σημαντικός είναι ο νεκρός που έχει ενταφιασθεί.

Άλλωστε με ποιόν τρόπο θα εγίνετο η πλήρωση του χώρου με χώμα μεταξύ του δευτέρου (διαφραγματικού) τοίχου και του επόμενου θαλάμου αν δεν υπήρχε ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος του πρώτου  ώστε να γίνεται από εκεί η ρίψη του χώματος για να γεμίσει ο χώρος;

Και φυσικά εξακολουθεί το μυστήριο για το τι έγιναν τα κεφάλια των δύο σφιγγών που αναμένοντο από τους ανασκαφείς να βρεθούν πίσω από τον πρώτο τοίχο και που δεν βρέθηκαν, γεγονός που επιτείνει την υπόθεση που είχα κάνει ότι οι σφίγγες είναι ακέφαλες ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ, για λόγους που μπορούμε προς το παρόν μόνο να εικάσουμε. Εκτός και αν είμαστε τόσο αφελείς  ότι οι όποιοι τυμβωρύχοι φεύγοντας πήραν και τα κεφάλια μαζί τους, βάρους κατ’ εκτίμηση μου γύρω στα 150-200 κιλά το κάθε ένα, δεδομένου ότι η κάθε σφίγγα έχει βάρος 1,5 τόνο.

http://empedotimos.blogspot.gr/2014/08/2682014.html


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...