Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πομάκοι: Θέλουμε Ελληνικό Φως...

του Δημήτρη Χαλιβελάκη,
Δημοσιογράφου & λογοτέχνη

Αν εις την βιβλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε εις ένα σπίτι δίχως φως. Όποιο σπίτι δεν έχει μέσα του την αρχαία ελληνική γραμματεία, δεν έχει στέγη» {Μπέρναρντ Σο, 1856-1950, Ιρλανδός συγγραφέας}

Οι Πομάκοι της Ξάνθης έχουν ξεσηκωθεί, εδώ και ένα μήνα περίπου, απ’ όταν δημοσιεύθηκε η πληροφορία ότι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για «οικονομικούς λόγους» βάζει λουκέτο (!) στην Ελληνική Δημόσια Βιβλιοθήκη Μύκης Ξάνθης, στέλνοντας έτσι τα παιδιά τους στα τουρκικά σχολεία! Στο πλευρό των Πομάκων, που έχουν ρίζες αρχαιοελληνικές, βρίσκεται ο Ελληνικός Λαός με τους φορείς του, του πολιτισμού, Λόγου και Τέχνης, αλλά κι απλοί πολίτες.

Όλοι στιγματίζουν, στην ουσία, την όχι πατριωτική στάση του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, διότι: Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κλείνει τη μοναδική Ελληνική Δημόσια Βιβλιοθήκη στα πομακοχώρια της Ξάνθης και στην πράξη να σπρώχνει τα  Πομακόπουλα στα τουρκικά σχολεία με τον αστείο ισχυρισμό της «έλλειψης χρημάτων»! Οι παχυλότατες δαπάνες σ’ ένα μόνο από τα εκατοντάδες ετήσια σουλτανικά κυβερνητικά τσιμπούσια θα αρκούσε για την απρόσκοπτη οικονομική στήριξη της Βιβλιοθήκης Μύκης της Ξάνθης.

Το Δ.Σ. της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών ασχολήθηκε με το θέμα, αυτό, στις 21-2-2011, οπότε κι αποφάσισε:

Πρώτον, να καλέσει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ν’ απορρίψει άμεσα το κλείσιμο της Ελληνικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μύκης Ξάνθης.

Δεύτερον, να προτρέψει τα μέλη της Εταιρίας να δωρίσουν βιβλία τους για τον εμπλουτισμό της ως άνω βιβλιοθήκης για την επιμόρφωση των Πομάκων και των παιδιών τους, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη με ενθουσιασμό.

Τρίτον, να επισημάνει ότι οι Έλληνες πνευματικοί άνθρωποι δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη κάθε πολίτης να έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει καλά την Ελληνική Γλώσσα, να μελετά των Ελληνικό Πολιτισμό, τη Λογοτεχνία και την Τέχνη.

Είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης με ανακοίνωσή του, στις 17-3-2010, που υπέγραφαν ο πρόεδρος Ταχήρ Κόντε, η γραμματέας Αλιέ Εφέντη και η ταμίας Χαμδή Εφέντη, ζητούσε από την κυβέρνηση:

«…να ιδρυθούν ελληνικά δημόσια, μη μειονοτικά, σχολεία στα πομακοχώρια, ώστε να μην αναγκάζονται οι μαθητές να μαθαίνουν την τουρκική, μία γλώσσα ξένη προς αυτούς».

Να σημειωθεί εδώ, ότι οι Πομάκοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, επί τρεις αιώνες (16ος-19ος), εξαναγκάζονταν από τα όργανα της Τουρκοκρατίας να ασπάζονται τον Ισλαμισμό, αλλιώς τους περίμενε ο θάνατος, κάτι που αποκαλύφθηκε το 1920 με τις χιλιάδες τους Κρυπροχριστιανούς… Κι εδώ, άλλωστε, έχουν τα λόγια του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, σε αφιέρωμα για τον Ελληνικό Πολιτισμό της (ΕΤ1, 1980):

 «Αν η Τουρκοκρατία δεν σταματούσε την πορεία της Ελλάδας, θα είχε ο Ελληνικός Πολιτισμός φτάσει στα μεσούρανα της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Η πανθρακική ημερήσια εφημερίδα «Η Πατρίδα», στις 3-3-2011, υπογγραμίζει ότι το θέμα κλεισίματος για «λόγους οικονομίας» της Βιβλιοθήκης Μύκης Ξάνθης, έχουν κινητοποιηθεί πολίτες από όλη τη χώρα, οι οποίοι προσυπογράφουν το ακόλουθο κείμενο που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, το Υπουργείο Παιδείας και τους βουλευτές:

«Πληροφορηθήκαμε ότι στο πλαίσιο περικοπών, ενδέχεται να καταργηθεί ο “Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών” (μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ, που χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο “Εθνικής” Παιδείας) και να κλείσουν πολλές βιβλιοθήκες, μία εκ των οποίων είναι η Βιβλιοθήκη του χωριού Μύκη της Θράκης. Αν και το κλείσιμο οποιασδήποτε βιβλιοθήκης είναι πολύ άστοχη ενέργεια, το κλείσιμο βιβλιοθήκης στη Δυτική Θράκη, όπως η μοναδική Ελληνική Βιβλιοθήκη  των Πομακοχωρίων της Ξάνθης και της Ροδόπης στο χωριό Μύκη, είναι ιδιαίτερα άστοχη. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να μη προβεί σε αυτή την απόλυτα λανθασμένη ενέργεια».

Ο πρόεδρος της «Μηχανική» κ. Πρ. Εμφιετζόγλου, απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, της αναφέρει ότι:

«Κυρία Υπουργέ, πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι κλείνει η Βιβλιοθήκη Μύκης –η μόνη ελληνική βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια της Ξάνθης- για λόγους οικονομικούς. Σας γνωρίζω ότι αναλαμβάνω τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της εν λόγω βιβλιοθήκης για όσο διάστημα απαιτείται, μέχρι και 10 χρόνια. Εν αναμονή της απαντήσεώς σας, με τιμή, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου».

Η κ. Βιργινία Τσουδερού, πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, δήλωσε:

«Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τη Θράκη, καθώς οι μειονοτικές ομάδες έχουν καταστεί θύματα ενός ανταγωνισμού με επιτιθέμενο την Τουρκία. Το (τουρκικό) Προξενείο παίζει άθλιο ρόλο και εμείς ανήμποροι σερνόμαστε σε αυτό το παιχνίδι. Η πολιτική μας στο ζήτημα είναι μία λυπητερή περίπτωση» και γι’ αυτό «επιβάλλεται να θωρακίσουμε αυτόν τον κόσμο», της Θράκης (εφημερίδα «Το Βήμα» (3-3-2011).

 Ο συγγραφέας Κώστας Κωνσταντινίδης, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών σχολιάζει:

«Όταν το Ελληνικό Κράτος κλείνει σχολεία και βιβλιοθήκες και ετοιμάζεται να ενοικιάσει ιδιωτικές φυλακές για να στεγάσει το έγκλημα που μας περισφίγγει σαν Λερναία Ύδρα, τότε εμείς οι πολίτες πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Όλοι οι Έλληνες θέλουμε ανοιχτή τη Βιβλιοθήκη Μύκης Ξάνθης…

ΠΗΓΗ:hellasontheweb

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...