Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ποιοι ωφελούνται από τη συνέχιση των μαχών στη Λιβύη;

Παντελής Καρύκας
«Ο σφαγέας Καντάφι βομβαρδίζει τον λαό του», «ο άθλιος Λίβυος δικτάτορας σκοτώνει αμάχους». Με παρόμοιους τίτλους τα ξένα, αλλά και τα ελληνικά ΜΜΕ «βομβαρδίζουν» καθημερινά την κοινή γνώμη των χωρών τους. Μέχρι εδώ καλά. Όλοι οι κατοικούντες εν Ιερουσαλήμ σκέφτονται ότι απλώς με τον τρόπο αυτό προετοιμάζουν το έδαφος για την επικείμενη Νατοϊκή επέμβαση.
Και όμως η Δύση εξακολουθεί απλώς να παρατηρεί. Η Ευρώπη φαίνεται να αντιδρά εντονότερα από τις ΗΠΑ, οι οποίες τηρούν μια μάλλον επιφυλακτική στάση. Φταίει η στάση της Ρωσίας; Φταίνε οι καλές προθέσεις του Ομπάμα; Φταίει το αμερικανικό κατεστημένο, που προέβλεψε νίκη του Καντάφι; Ή μήπως τελικά όλο το παιχνίδι έχει και μια άλλη πλευρά, την περαιτέρω αποδυνάμωση της μη αυτόνομης ενεργειακά Ευρώπης;
Σχετικά πρόσφατα άλλωστε ο Καντάφι είχε στήσει τη σκηνή του στη Νέα Υόρκη και, παρά τις ρητορικές κορώνες, είχε γίνει μια προσπάθεια να στηθούν και πάλι οι γέφυρες με τις ΗΠΑ, στηριζόμενες σε οικονομικούς πυλώνες. Ο Καντάφι λοιπόν, ο παλιός εχθρός των ΗΠΑ, είχε αναβαθμιστεί σε ισότιμο συνομιλητή της υπερδύναμης. Και ύστερα ξέσπασε η εξέγερση στη Λιβύη, μια χώρα με ένα υψηλό βοιωτικό επίπεδο σε σχέση με τις άλλες, όπου να μεν η οικογένεια Καντάφι είχε απομυζήσει οικονομικά τον τόπο, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν ήταν Αίγυπτος. Η εξέγερση στην αρχή κέρδισε έδαφος, αλλά μετά ο Καντάφι πέρασε στην αντεπίθεση και οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν ουσιαστικά, παρά τις πιέσεις ων Ευρωπαίων, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο τελευταίος μάλιστα ζήτησε ανοικτά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Καντάφι. Και μοιραία μετά από όλα αυτά έρχεται το ερώτημα: Ποίος ωφελείται από την παράταση των συγκρούσεων στη Λιβύη; Η Ευρώπη; Σίγουρα όχι, αφού χάνει και οικονομικά και σε επιρροή σε μια περιοχή όπου Γαλλία και Ιταλία είχαν πάντα ισχυρά ερείσματα. Ο Αραβικός κόσμος; Σίγουρα όχι αφού η παράταση των συγκρούσεων προκαλεί σοβαρούς τριγμούς σε πολλές αραβικές χώρες. η Ρωσία; Μάλλον όχι, αφού η επιρροή της πλέον στη Λιβύη δεν είναι τόσο ισχυρή και η τυχόν ανοικτή υποστήριξη του καθεστώτος Καντάφι θα τις αφαιρούσαν «διπλωματικούς πόντους» στην παγκόσμια σκακιέρα. Οι ΗΠΑ τότε; Μάλλον ναι, αφού η Λιβύη είχε αρχίσει να προσδένεται στο άρμα τους και οι διάφορες ομάδες που συγκροτούν την αντιπολίτευση κατά του Καντάφι δεν θεωρούνται και τόσο φερέγγυοι συνομιλητές. Για αυτό άλλωστε τώρα οι ΗΠΑ ξεκινούν σειρά επαφών με τους ηγέτες της λιβυκής αντιπολίτευσης. Αν οι επαφές αυτές ευοδωθούν τότε ο θρόνος του Καντάφι θα αρχίσει να κινδυνεύει. Αλλιώς η λιβυκή αντιπολίτευση θα αφεθεί στην τύχη, καθώς έχει και επαφές με την Αλ Κάιντα, όπως και ο «τρελός» Καντάφι έχει αναφέρει.
Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εξαρτάτε αποκλειστικά από το τι είναι διατεθειμένες οι δύο αντιμαχόμενες να παραχωρήσουν τελικά στις ΗΠΑ και θα το δούμε εντός των προσεχών ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...