Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Ναυτιλιακές εταιρείες «βγάζουν» από τη χώρα τα «λύτρα» των λαθρομεταναστών!


Σε δισεκατομμύρια ευρώ φθάνει ο τζίρος των δουλεμπόρων

Ναυτιλιακές εταιρείες «βγάζουν» από τη χώρα μας τα χρήματα που εισπράττουν οι δουλέμποροι μετά την ολοκλήρωση της διακίνησης λαθρομεταναστών, αφού είναι οι μόνες που μπορούν με ασφαλή τρόπο να διακινούν τόσο μεγάλα ποσά, δεδομένου ότι έχουν πολλούς τρόπους να τα δικαιολογήσουν!

Στις εταιρείες αυτές βρίσκεται το «κλειδί» των hawala, δηλαδή του συστήματος μεταφοράς χρημάτων, την ύπαρξη του οποίου κατήγγειλε ο υπάλληλος της πρεσβείας του Πακιστάν, ο οποίος, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παρέδωσε στις ελληνικές αρχές έγγραφα με στοιχεία και ονόματα ατόμων που διευκολύνουν την είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα μας, αλλά και διακινούν τα παράνομα χρήματα που εξασφαλίζουν από αυτήν τη δραστηριότητα.

Το ύψος του ποσού που έχει διακινηθεί τα τελευταία χρόνια μέσω ναυτιλιακών εταιρειών στο εξωτερικό ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και φυσικά τα κέρδη των εταιρειών αυτών είναι τεράστια, δεδομένου ότι για κάθε διακίνηση εισπράττουν και το ανάλογο ποσοστό, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να «βγουν» τα χρήματα αυτά από τη χώρα.

Οι μόνοι τρόποι, εκτός τραπεζών, για να σταλούν χρήματα στο εξωτερικό είναι μέσω των εταιρειών Western Union και Money Gram, οι οποίες όμως ελέγχονται εξονυχιστικά και δεν μπορούν να διακινήσουν παράνομο χρήμα.

Ποσά μέχρι 100.000 δολάρια, πάντως, το κύκλωμα των δουλεμπόρων τα διακινεί με «βαποράκια», που ως αντάλλαγμα διακινούνται μέχρι το Πακιστάν με έξοδα των αποστολέων.

Αρκετές φορές, όμως, τα χρήματα αποκαλύπτονται και οι αστυνομικοί δηλώνουν ότι κατάσχονται και τα παίρνουν, αλλά βέβαια δεν τα αποδίδουν στην υπηρεσία τους αλλά τα... μοιράζονται μεταξύ τους! Το κύκλωμα και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι κερδισμένο, γιατί τα δολάρια που φθάνουν στο Πακιστάν τα μετατρέπουν στο τοπικό νόμισμα (ρουπία) στη μαύρη αγορά και με αντιστοιχία κατά πολύ μεγαλύτερη του νομίσματος. Σήμερα η διακίνηση ενός λαθρομετανάστη από το Πακιστάν στην Ελλάδα στοιχίζει το λιγότερο 6.000 ευρώ και γίνεται ως εξής:

Ο λαθρομετανάστης ζητάει κανονικά βίζα από την πρεσβεία του Ιράν στο Πακιστάν για να πάει για θρησκευτικούς λόγους στη χώρα αυτή. Η βίζα εκδίδεται κανονικά. Μόλις φθάσει σε ιρανικό έδαφος τον παραλαμβάνει ο δουλέμπορος, ο οποίος του παίρνει το διαβατήριο για να μην μπορεί να γυρίσει πίσω αν το μετανιώσει στον δρόμο από τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει, και τον περνάει λαθραία στην Τουρκία.

Από εκεί με τον γνωστό τρόπο φθάνει στην Ελλάδα, όπου υπάρχει άλλο κύκλωμα που συνεργάζεται με το αρχικό, το οποίο και τον καθοδηγεί. Όπως αναφέρει ο πακιστανός διπλωμάτης, συμπατριώτες του του είπαν ότι στην Ελλάδα μπήκαν ανενόχλητοι και μάλιστα τους μετέφεραν με στρατιωτικά οχήματα (σ.σ.: μάλλον εννοούσαν της Αστυνομίας) για να διακινούνται εύκολα και με ασφάλεια μέσα στη χώρα.

Όπως είχε γράψει και στο παρελθόν το «Π» –που για μια ακόμα φορά δικαιώνεται– το κύκλωμα οδηγεί τους λαθρομετανάστες σε απομονωμένα σπίτια στα περίχωρα της Αθήνας και τους κρατά αιχμάλωτους μέχρι να εξοφλήσουν τα έξοδα μεταφοράς οι συγγενείς ή οι φίλοι τους και να τους ελευθερώσουν!

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο κάθε λαθρομετανάστης δίνει μια προκαταβολή για να ξεκινήσει το ταξίδι προς την Ελλάδα. Εδώ υπάρχει κάποιος δικός του που τον περιμένει και είναι ο εγγυητής ότι θα πληρωθούν τα ανάλογα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί. Αν δεν πληρωθούν, οι λαθρομετανάστες μένουν «φυλακισμένοι» σε άθλιες συνθήκες. Όταν γίνει η εξόφληση, απελευθερώνεται και είτε ζητάνε πολιτικό άσυλο στη χώρα μας είτε δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν και τους δίνουν ένα μήνα περιθώριο για να φύγουν. Βέβαια μετά... χάνονται τα ίχνη τους. Σε διαφορετική περίπτωση κρατούνται για τρεις μήνες και μετά τους αφήνουν ελεύθερους! Πολλοί απ’ αυτούς μόλις απελευθερωθούν πάνε στην πρεσβεία του Πακιστάν δηλώνουν απώλεια του διαβατηρίου τους και βγάζουν νέο!

Τα χρήματα που διακινούνται ναυτιλιακές από την Ελλάδα στο Πακιστάν, μέσω διαφόρων τραπεζών του εξωτερικού, είναι ακριβώς εκείνα που συλλέγουν τα κυκλώματα από την εξόφληση του ποσού που συμφωνείται για τη διακίνηση των λαθρομεταναστών.


300 ευρώ το διαβατήριο!

Τα αντικείμενα που πουλάνε οι Πακιστανοί στα διάφορα μαγαζιά που έχουν ανοίξει στην Αθήνα, κυρίως τηλέφωνα, κάμερες και υπολογιστές, είναι τα περισσότερα κλεμμένα! Αν η Αστυνομία έμπαινε στα μαγαζιά αυτά και ζητούσε τα τιμολόγια της αγοράς των αντικειμένων που πουλάνε θα το καταλάβαινε εύκολα και θα έφθανε ίσως στους κλεπταποδόχους, αλλά και στις συμμορίες των κλεφτών. Οι Πακιστανοί όμως κάνουν και κάτι άλλο για να επιβιώσουν στην Αθήνα. Όπου βρουν συμπατριώτη τους, του κλέβουν το κινητό και το διαβατήριο. Από το κινητό του βρίσκουν τα ίχνη του, τον παίρνουν τηλέφωνο και του λένε ότι κάπου βρήκαν ένα διαβατήριό του και αν καταβάλει 300 ευρώ θα του το επιστρέψουν. Έτσι ο δυστυχής Πακιστανός αναγκάζεται να δώσει το τριακοσάρι, γιατί το διαβατήριο του είναι απαραίτητο.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...