Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

"ΕΣΤ' ΑΝ ΗΛΙΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ". ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ.Η μακεδονική ασπίδα με τον Ήλιο της Βεργίνας φανερώνει τη δύναμη αλλά και την αποφασιστικότητα της 1ης Στρατιάς να μην προβεί ποτέ σε συμβιβασμό με τον εχθρό. 


‘Έστ’ αν ήλιος την αυτήν οδόν ίη”, που σημαίνει “Εφόσον πορεύεται τον ίδιο δρόμο”, μας λέει το ρητό, που είναι η απάντηση που έδωσαν οι Αθηναίοι πριν από τη μάχη των Πλαταιών στον Μαρδόνιο,  που πρότεινε διχαστική ειρήνη στους Αθηναίους (αναφέρεται στον Ηρόδοτο) το 479 π.Χ.: ”Νυν τε απάγελλε Μαρδονίω, ως Αθηναίοι λέγουσι εστ’ αν ήλιος την αυτήν οδόν ίη, τήπερ και νυν έρχεται, μήκοτε ομολογήσειν ημέας Ξέρξη. Αλλά θεοίσι τε και ήρωσι επέξιμεν αμυνόμενοι… Συ τε του λοιπού μη επιφαίνεο!”
Που σημαίνει στα νεοελληνικά:
”Εφόσον ο ήλιος πορεύεται τον ίδιο δρόμο, τον οποίο ακολουθεί και τώρα, εμείς δεν πρόκειται να έλθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη. Αλλά θα αμυνόμαστε συνεχώς βασιζόμενοι στους ΘΕΟΥΣ και στους ΗΡΩΕΣ μας… Συ δε μη τολμήσεις να ξαναέρθεις!”
Από τέτοια ιστορικά γεγονότα και τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να εμπνέεται ο ελληνικός λαός, για να μην αφανιστούμε το επόμενο διάστημα.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

  1. ΝΑΙ ΑΛΛΑ Ο ΛΑΟΣ;

    ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΗΡΟΔΟΤΟΝ;

    ΚΑΘΟΤΙ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ,ΛΑΤΡΕΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΜΟΥ,ΤΙΣ ΕΝΝΙΑ ΜΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΕΑ ΚΑΙ ΞΕΔΙΨΑΣΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΙΑΒΆΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΑΙ...ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...