Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

O Αϊνστάιν υπέκλεψε τη Θεωρία της Σχετικότητας από τον Καραθεοδωρή!!!


Κύριοι ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δύο πράγματα, κανείς όμως δεν θέλησε να ρωτήσει ποιος ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη και έρευνα.
Και για να μην σας κουράσω, σας λέω απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπεραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, στον οποίο, εγώ προσωπικά αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας χρωστάμε τα πάντα('Αλμπερτ Αϊνστάιν στην τελευταία συνέντευξη τύπου το 1955).
"Η γνωριμία και η συνεργασία Καραθεοδωρή-Αϊνστάιν οδήγησαν σε διάφορα σχόλια, και στο ότι ο Αϊνστάιν υπέκλεψε τη Θεωρία της Σχετικότητας από το «δικό μας» επιστήμονα.
..Η σχετική αλληλογραφία τους που έχει διασωθεί ξεκινά με μια επιστολή του Αϊνστάιν, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1916, όπου ο Αϊνστάιν έλεγε
μεταξύ άλλων: «Θα θέλατε να σκεφτείτε λίγο το πρόβλημα των κλειστών τροχιών χρόνου; Εδώ βρίσκεται η ουσία του ακόμη ανεπίλυτου μέρους του προβλήματος του χωροχρόνου».
Ο Καραθεοδωρής απάντησε με κάποιους υπολογισμούς, στις 16 Δεκεμβρίου. Και ο Αϊνστάιν ανταπάντησε:
«Αγαπητέ συνάδελφε,
Βρίσκω θαυμάσιο τον υπολογισμό που κάνατε. Τώρα το καταλαβαίνω όλο. [...] Πρέπει, νομίζω, να δημοσιεύσετε τη θεωρία σας "Στα χρονικά της Φυσικής", διότι οι φυσικοί, όπως εγώ, δεν γνωρίζουν τίποτε από αυτό το αντικείμενο. Με την επιστολή μου αυτή θα πρέπει να σας θύμισα Βερολινέζο που μόλις ανακάλυψε το Γκρούνβαλντ, (Σ. Μ. Πολυτελές προάστειο του Βερολίνου) και διερωτιόταν αν ζούσαν ήδη άνθρωποι εκεί. Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα έχετε βρει έναν ευγνώμονα και ενσυνείδητο ακροατή. Αν μάλιστα λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών τροχιών του χρόνου, θα υποκλιθώ ενώπιόν σας.
Η αλήθεια που κρύβεται πίσω τους αξίζει πραγματικά λίγο ιδρώτα.
Με τους καλύτερους χαιρετισμούς,
δικός σας,
Άλμπερτ Αϊνστάιν»

Στο περιοδικό "Ιστορικά" της Ελευθεροτυπίας, της Πέμπτης 6-10-2005, στη σελίδα 27, αναφέρονται επ' αυτού τα εξής ενδιαφέροντα, σε άρθρο της Ρούλας Σπανδάγου (Μαθηματικού - Συγγραφέως):
" ...;Φυσικά κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν υπάρχει που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αυτούς. Απεναντίας, η Δέσποινα Ροδοπούλου - Καραθεοδωρή, σε μια σχετική συζήτηση που είχε μαζί της ο πατέρας μου Ευάγγελος Σανδάγος στις 16.1.2000, και στην οποία είχα παραβρεθεί, ήταν απόλυτη στο θέμα αυτό: "Ο Πατέρας μου", είπε, "είχε μια ΄΄επιστημονική φιλία΄΄ με τον Αϊνστάιν που διήρκεσε μέχρι τον θάνατό του. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε λόγος διατηρήσεως της φιλίας αυτής. Ο πατέρας εκφραζόταν πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Αϊνστάιν".
Η ιστορική δεοντολογία επιβάλλει να κάνουμε μια σωστή αποκατάσταση του θέματος "σχέσεις Άλμπερτ Αϊνστάιν - Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή" και να αποδείξουμε παραθέτοντας επιστολές και γεγονότα, ότι από το 1913 έως και το 1947 οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν άριστες ...;
Η γνωριμία τους ανάγεται στα τέλη του 1913, όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν καθηγητής στο ερευνητικό Ινστιτούτο "Wilhelm Kaiser" ("Βίλχελμ Κάιζερ") του Βερολίνου και μέλος της Πρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών, κι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήταν καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μπρεσλάου. Κατά μια εκδοχή, τους γνώρισε ο Μαξ Πλανκ. Φυσικά ο ένας γνώριζε τον άλλο από τις δημοσιεύσεις τους στο Mathematische Annalen και στο Annalen der Physik, αντίστοιχα ...;
...;Ένας άλλος σοβαρός ισχυρισμός, που ανατρέπει και τις περί κλοπής φήμες, προκύπτει από το λήμμα "Χωροχρόνος", που περιέχεται στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Δρανδάκη. Το λήμμα αυτό, που έγραψε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή τον Οκτώβριο του 1932, αναφέρεται επανειλημμένα στον Αϊνστάιν και στις θεωρίες του, οι οποίες διατυπώθηκαν το 1916, δηλαδή 16 χρόνια πριν από τη συγγραφή του λήμματος ...;
...;Ο Αϊνστάιν πολλές φορές εκφράστηκε εγκωμιαστικά για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον οποίο αποκαλούσε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις μεγάλο του δάσκαλο. (Σ' αυτήν την έκφραση του Αϊνστάιν στηρίζεται και η λανθασμένη άποψη ότι ο Α. Αϊνστάιν υπήρξε μαθητής του Κ. Καραθεοδωρή). Για κανέναν άλλο επιστήμονα δεν εκφραζόταν μ' αυτόν τον τρόπο ...;
...;η προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι συγγραφείς, για να προβάλουν τον Καραθεοδωρή μέσα από τη γνωριμία του και τη συνεργασία του με τον Αϊνστάιν, δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τη μεγάλη συμβολή του στην πορεία της μαθηματικής επιστήμης. Το έργο του Καραθεοδωρή είναι "εξ αποδείξεως" και όχι "εξ ορισμού" μεγάλο και ως εκ τούτου είναι αυτόφωτο, όπως φυσικά μεγάλο ήταν και το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν."

Τι είπαν για τον Κ.Καραθεοδωρή
Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα τα χέρια. Σας χαιρετά ο όλος δικός σας (Α.Αϊνστάιν).
Er ist ein feiner Mensch - Είναι ένας υπέροχος 'Ανθρωπος (Α.Αϊνστάιν).
Κύριοι ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δύο πράγματα, κανείς όμως δεν θέλησε να ρωτήσει ποιος ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας λέω απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπεραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, στον οποίο, εγώ προσωπικά αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας χρωστάμε τα πάντα ('Αλμπερτ Αϊνστάιν στην τελευταία συνέντευξη τύπου το 1955).
Δράττομαι της ευκαιρίας να σημειωθώ της υμετέρας περισπούδαστου εντιμότιτος, φίλος πιστός και πρόθυμος εν παντί (Χρυσόστομος Σμύρνης).
Η πολυμέρεια του Καραθεοδωρή επεκτείνεται πολύ πέρα από την ειδικότητά του (Χ.Τίτσε).
Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς, έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά την επιστήμη. Ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο Ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την ουσιαστική αναζήτηση της γνώσης, συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της κλασικής Ελλάδος (ακαδημαϊκός Oscar Perron).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...