Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

«Δώρο» στην Τράπεζα Πειραιώς τα κυπριακά υποκαταστήματα

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας

Οι πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας κατέθεσαν πως ποτέ δεν υπέγραψαν τη συμφωνία για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια ώρα η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αποκαλύπτει πως η Λαϊκή Τράπεζα έστελνε σημαντικά ποσά στη θυγατρική Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα μέσω τρίτων τραπεζών, μεταξύ αυτών και ελληνικών.
Τα υποκαταστήματα των δυο κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων δόθηκαν στην Τρ. Πειραιώς του Μιχ. Σάλλα σε μια νύχτα (όπως και η Αγροτική Τράπεζα) φορτώνοντας στους Κύπριος πάνω από 9 δισ. χρέος από τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο τέως πρόεδρος της Tράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμης και ο τέως πρόεδρος
της Λαϊκής, Αντρέας Φιλίππου, δήλωσαν ότι δεν υπόγραψαν τη συμφωνία για την πώληση στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Σε κατάθεση ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο Α. Αρτέμης, χαρακτήρισε ως κακή συμφωνία την πώληση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με τον Αρτέμη, υπήρχαν πρόνοιες για την Τράπεζα Πειραιώς για να προχωρήσει σε έλεγχο εκ των υστέρων και να ζητήσει αποζημιώσεις για δάνεια.
Η συμφωνία, σημείωσε, άφησε έξω ενδεχόμενες υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες δεν μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα η τράπεζα στο μέλλον να κινδυνεύει με μεγαλύτερες ζημιές.
Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής και τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η Λαϊκή Ελλάδας παραχώρησε «περίεργα» δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι κατά την προεδρία του στο ΔΣ της τράπεζας διατάχθηκε ειδική έρευνα για εξακρίβωση των περιστάσεων που παραχωρήθηκαν τα περίεργα δάνεια, κατά την έκφραση του, προσθέτοντας ότι θεωρήθηκαν «περίεργα» λόγω των εξασφαλίσεων, στα άτομα, στα οποία παραχωρήθηκαν και το ύψος των επιτοκίων.
Η συγκεκριμένη έρευνα, σημείωσε, βρίσκεται στη Λαϊκή. Είπε, επίσης, ότι στις 17 Μαΐου 2012, όταν η Βουλή ενέκρινε κρατική στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η έκθεση της τράπεζας στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας (ELA) εκ μέρους της ΕΚΤ ήταν 3,8 δισ. ευρώ.
Ουρές στα ΑΤΜ στην Κύπρο, 22.3.2013.Ουρές στα ΑΤΜ στην Κύπρο, 22.3.2013.Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, γιατί δεν ενημερώθηκε η Βουλή για το ύψος του ELA, ο Μ. Σαρρής σημείωσε ότι δεν γνωρίζει, εάν έγινε ειδική συζήτηση επί του θέματος. Πρόσθεσε ότι στον ελληνικό χώρο, δηλαδή στα υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα, υπήρχε χάσμα δανείων και καταθέσεων. Εξήγησε ότι ενώ το χαρτοφυλάκιο ήταν ύψους 12 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα της τράπεζας ήταν 6 δισ. ευρώ, «δηλαδή ο όμιλος αιμοδοτούσε τη δανειοδότηση στην Ελλάδα».
Χρήμα από τη Λαϊκή στη Μαρφίν
Η Λαϊκή Τράπεζα έστελνε σημαντικά ποσά στην θυγατρική Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα, μέσω τρίτων παρένθετων τραπεζών, καταγγέλλει σε γραπτή δήλωσή της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικαλούμενη την απαντητική επιστολή της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας.
Η Ε. Χαραλαμπίδου αναφέρει ενδεικτικά ότι κατά τον μήνα Μάρτιο του 2011, μέσω γερμανικής τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς, μεταφέρθηκε ποσό ύψους 239,318,646 ευρώ, το οποίο δόθηκε στη Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα. Μέσω τριών ελληνικών τραπεζών μεταφέρθηκαν επίσης ποσά ύψους 730 εκατ. ευρώ και μέσω πορτογαλικής τράπεζας μεταφέρθηκε ποσό ύψους 178 εκατ. ευρώ.
Με τη δήλωσή της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ ζητά άμεση διεξαγωγή έρευνας από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και παραπομπή του θέματος στον γενικό εισαγγελέα για διερεύνηση πιθανών αδικημάτων, που σχετίζονται με τις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής Τράπεζας, όσον αφορά στην παροχή έμμεσης ρευστότητας στην Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα, πριν από την απορρόφησή της από τη Λαϊκή Τράπεζα ως υποκατάστημα.
Ανάμεσα σε άλλα, η Ε. Χαραλαμπίδου σημειώνει: «Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να απαντήσει αν η έμμεση παροχή ρευστότητας στην Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα από τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου μέσω τρίτων τραπεζών, ήταν νόμιμη και κατά πόσον απεικονιζόταν σωστά στις οικονομικές καταστάσεις και καταστάσεις ρευστότητας και κινδύνου της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή η Λαϊκή Τράπεζα έδειχνε ότι στην πραγματικότητα δάνειζε τη Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα ή έδειχνε ότι τα λεφτά της ήταν κατατεθειμένα σε τρίτες παρένθετες τράπεζες».
με πληροφορίες ΑΠΕ
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...