Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Σάλος μετά τις καταγγελίες για την αξιοπιστία των στατιστικών



Αντιδράσεις για το «ξήλωμα» ολόκληρου του ΔΣ, πλην του προέδρου, της ανεξάρτητης Αρχής
Μείζον ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που εκδίδει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, προέκυψε με αφορμή το «ξήλωμα» ολόκληρου του Δ.Σ. της υπηρεσίας, πλην του προέδρου, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και έντονες πολιτικές αντιδράσεις.


Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε των στοιχείων που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009.
Το μέλος του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, προέβη σε καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα, με το πρώτο μνημόνιο, ενώ έκανε λόγο και για κακή έως ανύπαρκτη συνεργασία με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί θητείας του οποίου αναφέρονται οι καταγγελίες, κάνει λόγο για «συνωμοσιακού τύπου δικαιολογίες» και αμφισβητεί την αξιοπιστία της κ. Γεωργαντά.
Αναλυτικότερα η κ. Γεωργαντά καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μέλος του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ, όπου τοποθετήθηκε με τη διαδικασία του «opengov» δήλωσε ότι «το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».
Ανέφερε ακόμα ότι «η διαδικασία είναι παράνομη και ότι το Συμβούλιο ποτέ δεν υπέγραψε αυτά τα στοιχεία», αλλά όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποφάσιζε μόνος του.
Η κ. Γεωργαντά είχε αποστείλει σχετικές επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής, από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ στο τελευταίο διάστημα όταν η δυσλειτουργία στην ΕΛΣΤΑΤ κατέστη εμφανής, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. της Αρχής, πλην του προέδρου και του εκπροσώπου των εργαζομένων, να παραιτηθούν.
Νομικά, δεν μπορούσε να επιβάλει την αποπομπή τους, καθότι η υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και η επιλογή τους έγινε με ανοιχτό διαγωνισμό «opengov» και αρχικά περιορίστηκε σε προτροπή παραίτησης. Ανταποκρίθηκαν όμως μόνο δύο από τα πέντε μέλη και έτσι ο κ. Βενιζέλος κατέφυγε στην κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας με την οποία παύεται η θητεία των πέντε μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως αναφέρει «η θητεία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ, πλην της θητείας του προέδρου και του μέλους που ορίστηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ λήγει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».
Μέχρι την αντικατάσταση των μελών των οποίων η θητεία λήγει, οι αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου ασκούνται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει η τροπολογία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
Απαντώντας στις κατηγορίες της κ. Γεωργαντά ο πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν ΥΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι «η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, το Νοέμβριο του 2010.
Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat». «Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι «βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή», προσθέτει ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Εξηγήσεις
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση με αφορμή όσα κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά, ζήτησε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως επιβάλλεται η άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών.
Στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία κατ' επανάληψη, έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009 (ενσωματώνοντας στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ) και σήμερα, αναφέρει ο βουλευτής Φθιώτιδας, το μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για το 2009.

Ερώτηση στη Βουλή
Με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ζητεί εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για τους λόγους στους οποίους προχώρησε στην «αιφνιδιαστική καρατόμηση» του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...