Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Θα μας “σώσει” η διαχρονική αξία του χρυσού; Υπόθεση END



Σχετικές αναρτήσεις:
Γράφει η Νάνσυ Καλαφάτη
“O χρυσός μας φέρνει πιο κοντά” έλεγε κάποτε η διαφήμιση των Ελλήνων Χρυσοχόων, που συνέχιζαν την παράδοση χιλιετιών, της επεξεργασίας του ευγενούς μετάλλου, για την κατασκευή χρυσών λεπτουργημάτων “δια χειρός Ελλήνων”.
Η ένταξη παραγώγων χρυσού και ασημιού, στα είδη πολυτελείας και η οικτρή φορολογία που επιβλήθηκε, οδήγησε σε λουκέτο τα εργαστήρια κοσμημάτων και σε φθίνουα- μέχρι αφανισμού- την πανάρχαια τέχνη της χρυσοχοΐας- ασημουργίας.
Ο χρυσός, έγινε ένα εργαλείο του παγκόσμιου Οικονομικού στερεώματος! Οι τιμές του, αυξομειώνονται καθημερινώς στα χρηματιστήρια του Κόσμου, σε αναλογία με τις νομισματικές ισοτιμίες και την τιμή του άλλου χρυσού, του “μαύρου”.
Κάποιοι κερδίζουν κάποιοι χάνουν, επενδύοντας στο πολύτιμο μέταλλο.
Τεχνητά διαμάντια κατασκευάστηκαν…Τεχνητοί πολύτιμοι λίθοι φτιάχτηκαν…Υποκατάστατα του ασημιού, επίσης κατασκευάστηκαν…
Τεχνητός χρυσός όμως, ούτε φτιάχτηκε, ούτε πρόκειται να φτιαχτεί! Τα παρόμοια σε χρώμα, βάρος και εμφάνιση μέταλλα, θα είναι διαχρονικώς κίβδηλα !
Όπως κίβδηλες είναι και οι συνειδήσεις αυτών, που σωρεύουν τα αποθέματα χρυσού των φτωχών χωρών σε θησαυροφυλάκια, αφήνοντας τους λαούς να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και να πεθαίνουν από την πείνα! Όπως ακριβώς συνέβαινε στα γουέστερν, όταν ο μόχθος χρόνων των χρυσοθήρων, εξανεμιζόταν μέσα σε ένα βράδυ, στο πόκερ, το ουίσκι και το καν- καν…
Οι οργανωμένες ενάλιες αναζητήσεις παλιών ναυαγίων, ακόμη και οι λαθραίες, κοστίζουν.
Χρειάζεται πάντως να φθάσει ένα χρυσό νόμισμα στο κατάστρωμα του πλοίου, να το ξεπλύνει το πλήρωμα με λίγο νερό και αμέσως να λάμψει το μέταλλο! Όσα χρόνια ή και αιώνες βρεθεί στο βυθό ο χρυσός, δε χάνει σε λάμψη και αξία, όπως ακριβώς η ζωή, όπως η Φύση… Σε αντίθεση βεβαίως με τα ξερά ” προϊόντα αφόδευσης” των ανθρώπων, που συχνά επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, όταν είναι ξερά,αλλά σύντομα διαλύονται από το νερό…Αυτές τις ημέρες ήρθε στην επικαιρότητα, ένα θέμα που επί μήνες βρισκόταν αναρτημένο στο διαδίκτυο, το οποίο αναφέρεται σε παλιά αξιόγραφα οικογένειας από την Πάτρα, με αντίκρισμα σε χρυσό και εγγυήτρια τράπεζα την “Εθνική Τράπεζα της Γαλλίας”!
Τα αξιόγραφα αυτά, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στο zougla.gr και τον Alter ,είναι μυθώδους αξίας, που ξεπερνά τρεις φορές το χρέος και τα σημερινά ελλείμματα της χώρας. Κάνει βαθύπλουτους για γενεές τους κατόχους της οικογένειας Σώρρα και διαγράφει όλες τις μικρές και μεγάλες οφειλές του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, στις Τράπεζες.
Άπιαστο όνειρο ή μήπως ένα τερατώδες χωρατό, πόνημα άρρωστων και σαδιστικών μυαλών; Μήπως είναι ένα λάθος ” παραμύθι” για να το καταπιεί ο πεινασμένος ΄Ελληνας, κατά το “…φάτε μάτια ψάρια” ή ότι “η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”;
Μήπως όμως πρόκειται για μια τεράστια ΑΛΗΘΕΙΑ;
Μια αλήθεια, που αν αποκαλυφθούν οι πτυχές της, ξεμπροστιάζει όλα τα ειδεχθή παιχνίδια που υπέστη η Ελλάδα, από την απελευθέρωση και δώθε;
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα αξιόγραφα είναι 40. Προέρχονται από τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που ιδρύθηκε το 1904, την ” Τράπεζα της Ανατολής”, γνωστότερης ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή, δραστηριοποιήθηκε κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Σμύρνη και Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής», εξαγοράστηκε και και συγχωνεύτηκε από την μητρική της, δηλαδή την “Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος”. Ουδέποτε όμως έγινε εκκαθάρισή της, όπως επέβαλλαν και επιβάλλουν οι νόμοι του Ελληνικού κράτους. Οι κάτοχοι των μετοχών της, μετά και την πτώχευση της Ελλάδος, άκουγαν ότι οι μετοχές τους δεν είχαν αντίκρυσμα.
Με μια διαφορά όμως : Οι μετοχές αυτές δεν ήταν σε δραχμές, αλλά σε χρυσό με εγγυήτρια, την “Εθνική Τράπεζα της Γαλλίας”! Τις κατείχαν κυρίως κατατρεγμένοι πρόσφυγες από Μικρά Ασία, Αλεξάνδρεια και αλλού.
Η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα, έχει σήμερα στην κατοχή της, 40 από αυτά τα αξιόγραφα. Και βάσει αντιστοιχίας σε χρυσό η αξία τους σήμερα υπολογίζεται σε 670 δισ. δολάρια
Έφτιαξαν οι κάτοχοι, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα την Πάτρα. Μέσω του ιδρύματος “δώρισαν” κάποιες μετοχές στο Ελληνικό Κράτος και γενικώς ανακινούν την όλη παράξενη υπόθεση, συνταράσσοντας το πανελλήνιο. Θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε από δημοσιογραφικής απόψεως το θέμα…Τίποτε δε μας λέει δεδομένα, ότι η όλη υπόθεση δεν είναι παρά άλλη μια “φούσκα” δημοσιογραφικής… επιτυχίας . Ένα πλασματικό γεγονός που θα ξεφουσκώσει κάποια στιγμή, όπως πχ η “πανάκεια” του νερού του Καματερού…
Όμως, μας κάνουν πολύ προσεκτικούς στους χαρακτηρισμούς, τα πρόσωπα που μετέχουν και εκτίθενται, για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος.
Πέραν του κορυφαίου στις ΗΠΑ Έλληνα Καρδιοχειρουργού κ. Λαμπράκη-κόσμημα επιστήμονα- το πόρισμα της όλης υπόθεσης και τον υπολογισμό της αξίας των αξιόγραφων, ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης. Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ , ο οποίος διδάσκει Μακροοικονομία και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Είναι ο Επιστήμονας στον οποίο οι ΗΠΑ ανέθεσαν την υπόθεση των ΑΟΖ. Δηλαδή υποστηρίζει όλο το θέμα των πετρελαίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θέμα που απαιτεί λεπτούς και συγκροτημένους χειρισμούς καθώς ανά πάσα στιγμή, διακυβεύεται η ήδη πολύ “εύθραυστη” ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κατ΄ επέκταση οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, Ελλάδος-Τουρκίας…
Ο καθένας μας λοιπόν μπορεί να αναρωτηθεί: Καλά, είναι δυνατόν, επιστήμονες τέτοιου βεληνεκούς, να διακυβεύουν την επιστημονική και προσωπική τους υπόσταση, αν αποδειχθεί η υπόθεση των αξιογράφων “άνθρακας”; Τι να σας πω; ότι γνωρίζετε, γνωρίζω και ότι δεν ξέρετε ΔΕΝ ξέρω!
Παρενθετικά και ευκαιρίας δοθείσης, με απασχολεί πολύ καιρό, ένα θέμα περί τραπεζών, θυρίδων και παγωμένων λογαριασμών. Το είχαν αναφέρει οι πρωτοεμφανιζόμενοι συνεργάτες του νυν Πρωθυπουργού, μόλις ανέλαβε. Τότε που μας χαρακτήριζε γενικώς απατεώνες- μη εξαιρουμένου ούτε του ίδιου- και που ως “πατερούλης”είχε αναλάβει να ξεκαθαρίσει τον τόπο από τα ανομήματα των “αντιθέτων” προκατόχων του και των ημετέρων προ- πρoηγούμενων.
Τότε που προσπαθούσε να μας πείσει ότι λεφτά υπήρχαν! Ότι θα πλήρωναν οι κλέφτες και ότι το Κράτος, θα έπαυε να είναι σπάταλο! Αλλά δεν ξανακούστηκε κάτι. Σε μια εποχή ,
που όλα τα έχουμε δει και όλα τα επιβάλλει, ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να κοιτά πέρα από το προφανές. Τι αποκλείει πχ. κάποιος επίορκος Τραπεζικός, μαζί με μία “συμμορία νομικών” να ερευνά για τους κτήτορες αυτών των ξεχασμένων θησαυρών. Αν ζουν ή αν αν πέθαναν…Κι ενώ οι Έλληνες αργοσβήνουν, κάποιοι να ετοιμάζουν μπαγκάζια, για άγνωστους εξωτικούς Παραδείσους;
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση των “χρυσών” μετοχών: Αναρωτιέμαι όπως όλοι:
Είναι ψέμα; Όμως τέτοιου επιπέδου απόδημοι ΄Ελληνες, όπως οι κύριοι Λαμπράκης και Καρυώτης, μας έχουν συνηθίσει να ευεργετούν τη μητέρα Ελλάδα και ας τους ξαπόστειλε στην ξενιτειά!
Είναι αλήθεια; Ο χρόνος θα μας δείξει.. Η όλη υπόθεση έφθασε στη Βουλή και θα δούμε τι θα προκύψει και από εκεί!
Αν όμως- λέω αν- αποδειχθεί, ότι υπήρξε πράγματι ληστεία και πλεκτάνη σε βάρος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών από τις Τράπεζες και ότι σημερινοί πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες, ήταν πράγματι ενήμεροι, αλλά αδράνησαν (εσκεμμένα;), σε περίπτωση δικαίωσης των κτητόρων των μετοχών, αναρωτιέστε τι θα γίνει; Εδώ και λίγες ημέρες σκέπτομαι το… Γουδί! Αναρωτιέμαι τι ώρες… λειτουργεί; Η μήπως είναι ανοικτό νυχθημερόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...