Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΧΙΟ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΙΠΟΣ, ΠΟΥ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ, ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.

Οι Χιώτες γιόρτασαν τα κούλουμα στο σημείο της επίταξης του Αίπους.



 default
Εκατοντάδες Χιώτες βρέθηκαν σήμερα  2  Μαρτίου  2020,  Καθαρά Δευτέρα, στο 17ο χλμ της εθνικής οδού Χίου Βολισσού για να γιορτάσουν τα κούλουμα πετώντας τον χαρταετό τους.
Μικροί και μεγάλοι κατασκεύασαν μία μεγάλη Ελληνική Σημαία για να θυμίσουν την ιστορία του τόπου και τη σημασία του Αίπους στην Ελληνική ιστορία.

 default


 default





 default

 20200302-aipos-flag-4






ΣΤΟ  ΜΕΡΟΣ  ΑΥΤΟ  Ο  ΚΟΥΛΗΣ  ΘΕΛΕΙ  ΝΑ  ΚΑΝΕΙ  ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ.

Στα δυτικά του Βροντάδου βρίσκεται το όρος Αίπος (με ύψος 400 - 450μ.) από όπου κανείς μπορεί να έχει μία πανοραμική θέα της πόλης αλλά και της Χώρας, όπως και το θαλάσσιο κανάλι που χωρίζει το νησί της Χίου από την Μικρά Ασία. 

 Το πέτρινο μνημείο στο Αίπος

Ο δρόμος είναι γεμάτος στροφές.  Φθάνοντας στην όγδοη στροφή συναντάμε το πέτρινο μνημείο προς τιμή των γενναίων πολεμιστών του Ελληνικού ναυτικού, που σκοτώθηκαν το 1912 στη μάχη του Αίπους σε μία αιματηρή συμπλοκή με τους 2.200 Τούρκους, που είχαν βρει εκεί καταφύγιο, ύστερα από την απελευθέρωση της πόλης της Χίου (11 Νοεμβρίου 1912)με το Ζιχνή Μπέη.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Φλώρι, στο κέντρο του Αίπους, η γιορτή των βοσκών στα μέσα του Μάη, είναι μία από τις πιο γνωστές, τοπικές γιορτές.

Όπως λένε οι παλιοί, το χωριό πήρε το όνομά του από τον Ηρόδοτο, ο οποίος, αντικρίζοντάς το για πρώτη φορά, αναφώνησε " Ω, φίλα όρη ".

Στη διάρκεια του πανηγυριού προσφέρετε γάλα, τυρί και διάφοροι άλλοι τοπικοί μεζέδες, μέχρι αργά το βράδυ.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εκεί το Αιολικό πάρκο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, που τροφοδοτεί τα σπιτάκια του αθλητικού χωριού "Αίπος".
Το χωριό αυτό είναι ένα έργο που έχει πια ολοκληρωθεί, ενώ σαν ιδέα υπήρχε από το 1985. 
Στο αθλητικό αυτό κέντρο υπάρχουν στίβος, υγρός στίβος ,γήπεδο ποδοσφαίρου και είναι υπό εξέλιξη γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις , κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου Ολυμπιακών διαστάσεων και γήπεδα beach volley 5Χ5.



ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...