Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ

 


Κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ήτοι από τα μέσα του 15ου έως τα τέλη του 13ου αι. π.Χ., το Αιγαίο πέλαγος, αλλά και εν γένει οι ακτές της ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζονται από την παρουσία και την κυριαρχία των μυκηναϊκών οικισμών. Ο συγκεκριμένος πολιτισμός, η «ελληνικότητα» του οποίου είναι αδιαμφισβήτητη και επιβεβαιώνεται μέσω των γραπτών πηγών (με την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β), ονομάζεται «Μυκηναϊκός», εξαιτίας της περιοχής που παρείχε τα πρώτα αρχαιολογικά υλικά κατάλοιπα και ενός εκ των σπουδαιότερων διοικητικών κέντρων του, δηλαδή την περιοχή των Μυκηνών, στον νομό Αργολίδας.

Ο συγκεκριμένος πολιτισμός ξεκίνησε αρχικά από την Πελοπόννησο, την κεντρική Ελλάδα (Φωκίδα, Βοιωτία και Αττική), την Αιτωλοακαρνανία, τη Θεσσαλία και το νησί της Εύβοιας. Σε αυτές τις περιοχές παρατηρούνται με συνέπεια κάποια κοινά «μυκηναϊκά» χαρακτηριστικά, όπως οι ανακτορικές κατοικίες, η ύπαρξη επιγραφών σε γραμμική Β, οι θαλαμωτοί τάφοι, οι σφραγίδες κ.ά.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ

 


Η κεφαλή της Κόρης της Θήρας.
Η κεφαλή της Κόρης της Θήρας.
ΥΠΠΟΑ

Βγαίνει από τις αποθήκες κι εκτίθεται για πρώτη φορά στο φως η αριστουργηματική Κόρη της Θήρας Καθώς οι εργασίες της ανακαίνισης του Μουσείου προχωρούν, το, σχεδόν άθικτο από το χρόνο, μοναδικό άγαλμα θα αποτελέσει το κεντρικό έκθεμα περιοδικής έκθεσης.
Είναι από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο. Εχει ύψος 2,48 μ. κι είναι σχεδόν ακέραιη. Λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού. Ηρθε ανέλπιστα στο φως τον Νοέμβριο 2000 κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...