Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ

 


Η κεφαλή της Κόρης της Θήρας.
Η κεφαλή της Κόρης της Θήρας.
ΥΠΠΟΑ

Βγαίνει από τις αποθήκες κι εκτίθεται για πρώτη φορά στο φως η αριστουργηματική Κόρη της Θήρας Καθώς οι εργασίες της ανακαίνισης του Μουσείου προχωρούν, το, σχεδόν άθικτο από το χρόνο, μοναδικό άγαλμα θα αποτελέσει το κεντρικό έκθεμα περιοδικής έκθεσης.
Είναι από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο. Εχει ύψος 2,48 μ. κι είναι σχεδόν ακέραιη. Λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού. Ηρθε ανέλπιστα στο φως τον Νοέμβριο 2000 κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.

Ο λόγος για ένα σπάνιο αριστούργημα της ελληνικής γλυπτικής του 7αιώνα π.Χ., την Κόρη της Θήρας, η οποία σε υπερφυσικό μέγεθος ακουμπά στο στήθος κι αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας. Η αρχαϊκή Κόρη είναι πρέσβειρα των αρχετυπικών εκφράσεων του κάλλους της εποχής όπως γίνεται με τους αγαλματικούς τύπους του Κούρου και της Κόρης.

Μπροστινή άποψη της Κόρης της Θήρας.
Μπροστινή άποψη της Κόρης της Θήρας. 
ΥΠΠΟΑ

Το, σχεδόν άθικτο, άγαλμα της, ενδεδυμένης με μακρύ δωρικό πέπλο γυναικείας μορφής που συμπληρώνει με μοναδικό τρόπο τις γνώσεις μας για τον τύπο της κόρης στο β μισό του 7αι. π.Χ., προβλέπεται να αποτελέσει το κεντρικό έκθεμα του, υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, το οποίο στεγάζει τα σπουδαία εκθέματα του νησιού από τους ιστορικούς χρόνους.

Το μαρμάρινο άγαλμα της Κόρης, καθώς οι εργασίες της ανακαίνισης του Μουσείου προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο έτος, βγαίνει από τις αρχαιολογικές αποθήκες και εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό από την Εφορεία Κυκλάδων σε περιοδική έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στις 4 Σεπτεμβρίου 2022 από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Με την προσωρινή έκθεση του αγάλματος, τόσο οι Σαντορινιοί, όσο και οι επισκέπτες του νησιού, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτό το πρώιμο αριστούργημα αρχαιοελληνικής τέχνης ως προάγγελο της λειτουργίας ενός ακόμη εμβληματικής σημασίας μουσειακού χώρου στη Σαντορίνη, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, η πολιτιστική κληρονομιά στο σύνολό της, καθιστούν τη Θήρα και κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό στη Μεσόγειο.

Η άρτια διατήρηση του γλυπτού αναδεικνύει τα τεχνοτροπικά του χαρακτηριστικά και την καλλιτεχνική του αξία. Συμπληρώνοντας παλαιότερα, της ίδιας περιόδου, ευρήματα επίσης από το νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας – τμήματα Κόρης και Κούρων στην πρωτοπόρα ναξιακή παράδοση, σε κακή, όμως, κατάσταση διατήρησης, αναδεικνύει επιπλέον την οικονομική ευμάρεια και τη διάθεση προβολής της θηραϊκής αριστοκρατίας της εποχής, καθώς και τις αισθητικές προτιμήσεις της και τη στενή επαφή της με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Προφίλ της Κόρης της Θήρας.
Προφίλ της Κόρης της Θήρας.
ΥΠΠΟΑ

Η ανασκαφική διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής εύρεσης του αγάλματος για τον εντοπισμό της βάσης του ή την σύνδεσή του με συγκεκριμένη ταφή δεν απέδωσε επιπλέον σχετικά στοιχεία, ωστόσο η ερμηνεία του αγάλματος από τον ανασκαφέα ως επιτύμβιου γλυπτού θεωρείται ασφαλής, καθώς, εκτός των άλλων, βρέθηκε τοποθετημένο σε ύπτια θέση σε περιοχή αρχαϊκών ταφών, παραπλεύρως της αρχαίας λιθόστρωτης οδού, που διέσχιζε το νεκροταφείο οδηγώντας στην αρχαία πόλη.

Τον Αύγουστο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συμπλήρωσε το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας με την έκθεση «Θηραϊκές Τοιχογραφίες. Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου», με την οποία αποδόθηκε στο κοινό, για πρώτη φόρα, ολόκληρο το μοναδικής σημασίας σύνολο των συντηρημένων προϊστορικών τοιχογραφιών από το Ακρωτήρι.

Οπίσθια όψη της Κόρης της Θήρας
Οπίσθια όψη της Κόρης της Θήρας
ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...