Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Το άγνωστο αρχαίο φρούριο της κορυφής στην Ηλεία (φώτο + βίντεο)

 


Το αρχαίο φρούριο που είναι γνωστό ως “Κάστρο της Κουκουβίτσας” ή “Κάστρο της Κορυφής” βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα βόρεια της ομώνυμης κοινότητας και κοντά στην πόλη της Αμαλιάδας στον νομό Ηλείας. Είναι κτισμένο στη κορυφή δύο συνεχόμενων χαμηλών λοφίσκων και έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερσή του μεγάλοι ορθογώνιοι πωρόλιθοι κάποιοι εκ των οποίων έχουν μήκος 1μιση μέτρο και πάχους 70 πόντους.

Στο ανατολικό μέρος του κάστρου , που διατηρείται σε καλή κατάσταση , υπάρχει η είσοδος. Και στις δύο πλευρές της πύλης υπάρχουν πύργοι και ο μεγαλύτερος είναι αυτός που βρίσκεται στα δεξιά μας όταν μπαίνουμε στο κάστρο. Ένας τρίτος πύργος αποκαλύφθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του τείχους. Έχουν αποκαλυφθεί τα 86 μέτρα περίπου του φρουρίου ενώ το μέγιστο ύψος του φθάνει τα 3 μέτρα.

         Το Κάστρο της Κουκουβίτσας είναι η μοναδική αρχαία ακρόπολη που έχει διασωθεί στο βόρειο τμήμα της Ηλείας. Οι μελετητές εξετάζοντας τα αρχαιολογικά στοιχεία αλλά και τα ιστορικά δεδομένα , κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φρούριο είχε ανεγερθεί από κάποια πόλη της Πισάτιδας , για στρατιωτικούς σκοπούς. Από τη θέση του κάστρου υπάρχει η δυνατότητα κατόπτευσης μεγάλου μέρους της περιοχής της αρχαίας πόλης Ήλιδας. Αυτό το γεγονός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κάστρο κτίστηκε κατά των Ηλείων και μάλιστα μετά το 400 π.χ. όταν οι Ηλείοι ηττήθηκαν από τους Λακεδαιμονίους και αναγκάστηκαν να αφήσουν αυτόνομες την Πισάτιδα και την Τριφυλία. Διατήρησαν όμως την κυριότητα του ιερού της Ολυμπίας και τη διεύθυνση των αγώνων. Το είδος της τοιχοποιίας του κάστρου αλλά και η κεραμική που βρέθηκε στο χώρο είναι της συγκεκριμένης εποχής.


         Οι Ηλείοι όμως με τη βοήθεια των Θηβαίων ανέκτησαν το 370 – 369 π.χ. την κυριαρχία ολόκληρης της Πισάτιδας. Οι Πισάτες όμως με τη βοήθεια των Αρκάδων επαναστάτησαν και πάλι κατά των Ηλείων αλλά υπετάγησαν σε αυτούς οριστικά το 364 π.χ. Επομένως το αν το κάστρο κτίστηκε κατά των Ηλείων και διατηρήθηκε από το 400 μέχρι το 370 ή το πολύ μέχρι το 363 π.χ κατόπιν πέρασε στα χέρια των Ηλείων η καταστράφηκε από αυτούς.   


Οι ανασκαφές στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου έφεραν στο φως λείψανα μυκηναϊκών χρόνων στη νοτιοδυτική πλευρά. Επίσης εντοπίστηκαν θεμέλια κτηρίων της ελληνιστικής εποχής σε όλη την έκταση που βρίσκεται ανατολικά , μπροστά στην οχύρωση.




         Σε μικρή απόσταση βορειοανατολικά της ακρόπολης , στη θέση “Φούρνοι” , βρέθηκαν μετά από ανασκαφές δύο συλημένα κυκλικά ταφικά μνημεία από πωρόλιθο. Βόρεια των ταφικών μνημείων εντοπίστηκε τοίχος από ορθογώνιους πωρόλιθους που έχει σωζόμενο μήκος 12 μέτρα και αποτελούσε τον περίβολο των ταφικών μνημείων.

Πληροφορίες  από https://romesi.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...